T.C. ... 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİEsas-Karar No: 2022/126 Esas - 2022/891
T. C.
A N K A R A
ASLİYE 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
YARGILAMA YETKİSİNİ KULLANAN MAHKEMEMİZCE VERİLEN KARAR
ESAS NO: 2022/126 Esas
KARAR NO: 2022/891
HAKİM: ...
KATİP:...
DAVACI :...
VEKİLİ...
DAVA: Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ: 17/02/2022
KARAR TARİHİ: 10/11/2022
GEREKÇELİ KARARIN YAZIM TARİHİ : 17/11/2022
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde; 14.04.2021 tarihinde ... sevk ve idaresindeki ... plakalı aracın, yaya olan müvekkili ...'a çarpması sonucu meydana gelen kazada, ...'ın ağır şekilde yaralandığını, organ ve hareket kaybına uğradığını, tedavilere rağmen eski sağlığına kavuşamayıp sakat kaldığını, bakiye ömrünce hayatını idame ettirirken normal insanlardan daha fazla güç-efor sarf edeceğini, kazanın oluşumunda davalı ...Sigorta A.Ş'ye Zorunlu Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesi ile sigortalı ... plakalı araç sürücüsünün kusurlu olduğunu, müvekkili tarafından maluliyet tazminatı alınması amacıyla davalı sigorta şirketine başvuru yapıldığını ancak yasal süre içerisinde çözüm bulunamadığını, arabuluculuk görüşmelerinde de anlaşma sağlanamadığını belirterek, fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla 9.500,00'TL daimi iş göremezlik, 300,00 TL geçici iş göremezlik, 200,00 TL bakıcı gideri olmak üzere toplam 10.000,00 TL maddi tazminatın, temerrüt tarihinden itibaren avans ile birlikte davalıdan tahsilini, yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; ... plakalı aracın müvekkili şirket nezdinde 6049036 no'lu 02.02.2021-2022 vadeli Zorunlu Mail Sorumluluk Sigorta Poliçesi ile sigortalı bulunduğunu, sorumluluklarının sigortalı araç sürücüsünün kusuru oranında ve azami poliçe teminat limiti ile sınırlı olduğunu, öncelikle kusur tespitinin yapılması gerektiğini, davacının sürekli maluliyeti olup olmadığının tesi Adli Tıp Kurumu 3. İhtisas Dairesinden rapor alınmasını talep ettiklerini, SGK tarafından davacıya ödeme yapılıp yapılmadığının, maaş bağlanıp bağlanmadığının tespiti gerektiğini, geçici iş göremezlik ve bakıcı giderine ilişkin tazminat taleplerinin teminat dışı olduğunu belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı vekilinin sunduğu talep arttırım dilekçesi davalıya tebliğ edilmiştir.
Beypazarı Devlet Hastanesi'ne, Mersin/ Tarsus Sosyal Güvenlik Merkezi Müdürlüğü'ne, ... Türkiye Noterler Birliği Başkanlığı'na, Beypazarı Cumhuriyet Başsavcılığı'na , ... Şehir Hastanesi'ne, ...Sigorta A.ş.'ye, Beypazarı Beypazarı İlçe Emniyet Müdürlüğü'ne müzekkere yazıldığı görüldü.
Mahkememizce 06/09/2022 tarihinde Hesap Bilirkişisi ... ve Trafik Güvenliği Uzmanı Adli Trafik Bilirkişisi ...'den oluşan heyetten bilirkişi raporu aldırılmıştır.
Dava, davalı sigorta şirketince sigorta poliçesiyle sigortalanan aracın karıştığı trafik kazası sonucu maluliyeti oluşan davacı tarafından davalıya karşı açılan maddi tazminat talebine ilişkindir.
Trafik kazası tespit tutanağı, adli tıp raporu, ZMMS poliçe örneği, sosyal ekonomik araştırma müzekkere cevapları, bilirkişi raporu ve diğer belgeler dosyada mevcuttur.
ZMMS poliçesinin incelenmesinde; kazaya karışan ... plakalı aracın davalı sigorta şirketi tarafından düzenlenen poliçe kaza tarihini de kapsar şekilde 02/02/2021-2022 tarihleri arasında sigortalı olduğu, kişi başına ölüm/sakatlık bedeli ve sağlık gideri teminatının ayrı ayrı 430.000,00-TL olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
T.C Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı'ndan alınan 27/10/2021 tarihli maluliyet raporuna göre; Ramazan oğlu, 21/08/1978 doğumlu ...'ın dosyasının incelenmesi yapılan muayene ve değerlendirmesi sonucunda; 14/04/2021 tarihinde gerçekleşen trafik kazasına bağlı hastada meydana gelen sağ tibia, sol kalkaneus, sol distal Radius kırığı dikkate alınarak; 20 Şubat 2019 tarih ve 30692 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan “Erişkinler İçin Engellilik Değerlendirmesi Hakkında Yönetmelik” ve ekindeki cetveller esas alınmak kaydıyla bedensel özür oranı hesaplandığında, toplam vücut engel oranının %17(onyedi)olduğunu, sekel halini aldığı ve sürekli olduğu, Kaza nedeniyle kişinin tedavisine başlanmasından itibaren tedavi süresince ortaya çıkan bakıcı ihtiyaç süresinin 2(iki) ay olduğu, tıbbi iyileşme süresinin 6(altı) ayakadar uzayabileceği kanaatinde olduklarını bildirmişlerdir.
2918 sayılı KTK'da ZMMS (trafik) sigortası ile ilgili ayrıntılı düzenleme yapılmıştır. Yapılan düzenlemeler uyarınca; bir motorlu aracın işletilmesi bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar(2918 sayılı KTK m. 85/1). Zorunlu mali sorumluluk sigortası genel şartları, teminat tutarları ile tarife ve talimatları Hazine Müsteşarlığının bağlı bulunduğu Bakanlıkça tespit edilir ve Resmi Gazetede yayımlanır (m. 93/1). Zarar gören, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde doğrudan doğruya sigortacıya karşı talepte bulunabilecegi gibi dava da açabilir (m. 97). Sigortacılar, hak sahibinin kaza veya zarara ilişkin tespit tutanağını veya bilirkişi raporunu, sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine ilettiği tarihten itibaren sekiz (8 iş günü) iş günü içinde zorunlu mali sorumluluk sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödemek zorundadırlar (m. 99). Motorlu araç kazalarından doğan maddi zararların tazminine ilişkin talepler, zarar görenin, zararı ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlayarak 2 yıl ve herhalde, kaza gününden başlayarak 10 yıl içinde zamanaşımına uğrar. Dava, cezayı gerektiren bir fiilden doğar ve ceza kanunu bu fiil için daha uzun bir zamanaşımı süresi öngörmüş bulunursa, bu süre, maddi tazminat talepleri için de geçerlidir (m. 109/1,2). Motorlu araç kazalarından dolayı hukuki sorumluluğa ilişkin davalar, sigortacının merkez veya şubesinin veya sigorta sözleşmesini yapan acentenin bulunduğu yer mahkemelerinden birinde açılabileceği gibi kazanın vuku bulduğu yer mahkemesinde de açılabilir (2918 sayılı KTK m. 110/2). Meydana gelen kazada ölüm veya yaralanma meydana gelmesi halinde hak sahipleri ölüm halinde, destekten yoksun kalma tazminatı talep edebilirler (TBK m. 53). Bedensel zarar meydana gelmesi durumunda daimi veya geçici iş göremezlik nedeni ile tazminat talep edilebilir (TBK m. 54, 55). Ayrıca yasal koşulların oluşması halinde kaza nedeniyle ölüm veya yaralanma halinde manevi tazminat talep edilebilir (TBK m. 56).
ZMMS sigorta poliçesinden kaynaklanan kaza sonucu meydana gelen zararlardan sigorta şirketi azami poliçe teminat limiti dahilinde, sigortalı araç sürücüsünün kusuru oranında, gerçek zararın tazmini ile sınırlıdır (bkz Y.11 H.D. 09/06/2003, 2003/269 E, 2003/6111 K,).
Mahkememizce 06/09/2022 tarihinde Hesap Bilirkişisi ... ve Trafik Güvenliği Uzmanı Adli Trafik Bilirkişisi ...'den oluşan heyetten aldırılan raporda özetle; yayalar Alperen Yiğit Yılmaz ve ...'ın kazaya ilişkin 2918 sayılı KTK'nın 68/b-1, yönetmeliğin 138. Md. kurallarını ihlalen dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davranış ile %75 oranında aslı kusurlu olduğu, ... plakalı araç sürücüsünün 2918 sayılı karayolları trafik kanununun 52/a-b md kurallarını ihlalen dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı davranış ile %25 oranında tali kusurlu olduklarını, kazaya etken başkaca unsur bulunmadığını, 14.04.2021 tarihinde meydana gelen trafik kazası sonucu %17 oranında malul olan ve %75 oranında kusurlu olduğu tespit edilen davacı ... için 4.238,85 TL geçici tam iş gücü kaybı, 78.112,32 TL sürekli kısmi iş gücü kaybı yönünden maddi tazminat ile, 1.788,75 TL bakıcı gideri hesaplandığını, Kazaya karışan ... plakalı hususi otomobil davalı ...Sigorta A.Ş'ye 02.02.2021-02.02.2022 tarihleri arasında geçerli olmak üzere 6049036 no'lu Zorunlu Mali Mesuliyet Sigorta Poliçesiyle sigortalı olduğunu, davacı tarafından poliçe teminatının ödenmesi konusunda 29.11.2021 tarihinde davalı ...Sigorta A.Ş'ye başvuruda bulunulduğu ve hasar dosyası açıldığını, mahkememizce gerekli belgelerle başvuruda bulunulduğunun tespiti halinde, Karayolları Trafik Kanunun 99. Maddesi uyarınca başvuruyu takip eden 8 iş günü sonunda davalının temerrüde düşürüldüğü kabul edilerek, hükmedilecek tazminata 10.12.2021 tarihi itibariyle yasal faiz takdir edilmesinin uygun olacağını rapor etmişlerdir.
Deliller değerlendirilmiştir.
Somut olayda; davalı sigorta şirketine ZMMS sigortası yapılan ... plaka sayılı aracın karıştığı trafik kazası nedeniyle davacının maluliyeti oluşması sonucu eldeki tazminat davasının açıldığı, davacının kaza öncesi bölünmüş yolun orta refüjünden sol şeride inerek yolun karşısına geçmeye çalışırken kaza mahalli yakınında bulunan yaya geçidini kullanmadan yola kontrolsüz ve dikkatsiz girerek ilk geçiş önceliğine haiz sigortalı aracın davacıya çarpması şeklinde gelişen hadisede yüzde 75 oranında kusurlu olduğu, sigortalı araç sürücüsünün ise meskun mahalde hızını azaltmadan seyrini sürdürdüğünden yüzde 25 oranında kusurlu olduğu, bilirkişi raporunun somut hadiseye uygun olduğu, sigortalı aracın davalı sigorta şirketi kazaya karışan aracın sigortacısı olduğundan oluşan kusur durumu nazara alınarak poliçe limitleri dahilinde meydana gelen maddi zarardan sorumlu olduğu sabittir.
Dosya içerisinde toplanan tüm deliller, kaza tutanağı, adli tıp raporu, sigorta poliçesi, bilirkişi raporları ve tüm dosya içeriğine göre; olay tarihinde davalı sigorta şirketine ZMMS sigortası ile sigortalı araç sürücüsünün kullandığı aracın yaralamalı trafik kazasına sebep olduğu, bu kaza nedeniyle T.C. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığı Dahili Tıp Bilimleri Bölümü Adli Tıp Ana Bilim Dalı Başkanlığı tarafından kaza tarihi itibarıyla uygulanması gerekli yönetmelik hükümlerine uygun düzenlenen rapora göre davacının vücut çalışma gücünden yüzde 17 kaybettiği, 6 ay süresince iş göremezlik halinde kaldığı ve bakıcı ihtiyaç süresinin 2 ay olduğunun tespit edildiği, davacının gelir aksine belge sunulmadığından asgari ücret düzeyindeki gelire sahip olması, SGK yazı cevapları, TRH-2010 yaşam cetveli, dava ve talep arttırım dilekçesi, tarafların tespit olunan kusur yüzdeleri, istikrar bulmuş yargıtay içtihatları dikkate alınarak hazırlanan aktüer bilirkişi raporuna göre davacının 78.112,32TL sürekli iş göremezlikten kaynaklı, 4.238,85TL geçici iş göremezlikten kaynaklı ve 1.788,75TL bakıcı giderinden kaynaklı toplam 84.139,92TL davalıdan maddi tazminat talep hakkı bulunduğu, davadan önce 2918 sayılı KTK uyarınca davalı tarafa yapılan zorunlu başvuru sonrası davalı sigorta şirketinin 10/12/2021 tarihinde temerrüde düşeceği, temerrüt tarihleri itibarıyla kabul olunan tutarlara sigortalı aracın cinsi ve kullanım durumu dikkate alınarak yasal faiz işletilmesi gerektiği anlaşıldığından davanın kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulması gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davacının davasının Kabulü ile;
1-78.112,32TL sürekli iş göremezlikten kaynaklı, 4.238,85TL geçici iş göremezlikten kaynaklı ve 1.788,75TL bakıcı giderinden kaynaklı toplam 84.139,92TL maddi tazminatın 10/12/2021 tarihinden itibaren işletilecek yasal faizi ile birlikte, poliçe limitiyle sınırlı ve sorumlu olmak üzere davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine,
2-Alınması gereken 5.747,60-TL harçtan peşin 80,70 TL ve ıslahla alınan 255,00-TL harcın mahsubu ile bakiye 5.411,90-TL harcın davalıdan alınarak hazineye irad kaydına,
3-Davacı kendisini vekil ile temsil ettiğinden AÜT gereğince 13.462,39-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
4-Davacı tarafından yapılan yargılama gideri olarak 80,70-TL başvurma harcı, 80,70-TL peşin harç, 255,00TL ıslah harcı ve 23,00-TL vekalet harcı, 1.800,00-TL bilirkişi ücreti ve 108,50-TL posta masraf gideri olmak üzere toplam 2.347,80-TL'nin davalıdan alınarak davacılara ödenmesine,
5-6325 sayılı yasanın 18/A maddesi gereği Adalet Bakanlığı tarafından karşılanan ve yargılama giderinden sayılan Arabuluculuk Ücret Tarifesinde belirtilen iki saatlik ücret tutarı karşılığı ticari arabulucu ücreti olan 1.320,00-TL'nin davalıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
6-Davalılar tarafından yapılan yargılama gideri olmadığından bu konuda karar verilmesine yer olmadığına,
7-HMK 333 maddesi gereğince yatırılan gider avansından kalanın karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
İlişkin, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda verilen karar tebliğden itibaren iki haftalık süre içerisinde ... Bölge Adliye Mahkemesine istinaf kanun yolu açık olmak üzere açıkça okunup usulen anlatıldı. 10/11/2022
Katip...
✍e-imzalıdır
Hakim...
✍e-imzalıdır