T.C. ...4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİEsas-Karar No: 2023/501 Esas - 2023/847
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO: 2023/501 Esas
KARAR NO: 2023/847
DAVA: Sigorta (Trafik Sigortası Kaynaklı)
DAVA TARİHİ: 18/07/2023
KARAR TARİHİ: 23/11/2023
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 23/11/2023
Mahkememizde görülmekte bulunan Tazminat (Trafik Kazasından Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalı sigorta şirketin ZMMS sigortalısı ... ... plakalı aracı kullanırken; 02/10/2022 tarihinde ...ili Mamak ilçesi Demirlibahçe Mahallesinde müvekkile ait ... plakalı aracı park halinde iken kusurlu şekilde çarparak maddi hasara sebep olduğunu beyan ederek araçta meydana gelen DEĞER KAYBI ZARARI karşılığı – HMK madde 107 gereğince asgari 100,00-TL’nin haksız fiil tarihi olan 02.10.2022’den itibaren yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
CEVAP VE SAVUNMA
Davalı vekili cevap dilekçesinde; Davacının belirsiz alacak davası açmakta hukuki yararının bulunmadığını, Davacı tarafa ait ... plakalı aracı onaran kasko sigortacısı ...Sigorta A.Ş.ye 30.01.2023 tarihinde 8.410,32 TL hasar bedeli, 02.01.2023 tarihinde 11.712,18 TL değer kaybı bedeli olmak üzere toplam 20.122,5 TL ödendiğini beyan ederek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN TARTIŞILMASI, DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, trafik kazası sonucu meydana gelen değer kaybının sigorta şirketinden tazmini istemine ilişkindir.
Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının “sigortanın kapsamı” başlıklı A.1. maddesi uyarınca, sigortacı, poliçede tanımlanan motorlu aracın işletilmesi sırasında, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına veya bir şeyin zarara uğramasına sebebiyet vermiş olmasından dolayı, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'na göre işletene düşen hukuki sorumluluğu, zorunlu sigorta limitlerine kadar temin eder. Yani araçta meydana gelen değer kaybı gerçek zarar kapsamı içinde olup davalı taraf aracının trafik sigortası şirketinin de değer kaybı zararından sorumlu bulunduğu açıktır.(Yargıtay 17.H.D. 05/04/2010 T. 2009/9892 E. 2010/3124 K.)
Taraflarca dayanılan ve celbi gereken deliller getirtildikten sonra, dosyamızda davalı sigorta şirketine sigortalı aracın ZMMS poliçesi ve hasar dosyası celp edilerek incelenmiş, 02/01/2023 tarihinde davacıya 11.712,18 TL tutarında ödeme yapıldığı anlaşılmış, kusur ve araç değer kaybı konusunda uzman makine mühendisinden rapor temin edilmiştir.
Dosyamıza sunulan ve Mahkememiz’ce de denetime elverişli görülmekle benimsenen 30/10/2023 tarihli bilirkişi raporunda özetle; Dava dışı 34 DL 9751 plaka sayılı araç sürücüsü ... seyir halinde iken aracının sağ arka kapısının kapalı olmamasını ( olağan şekilde tam kapalı değil ) dikkate almayarak trafiği tehlikeye atacak şekilde seyir halinde iken sağ ön ilerisinde park halinde olan araca sağ arka kapı kısmı ile sürtmesinden dolayı 2918 sayılı K.T.K. nun manevraları düzenleyen madde 67/a kural ihlali yapmış olması nedeni ile dava konusu Trafik kazasının oluşumunda % 90 oranında kusurlu olduğu, ... ... ... kaza tarihi itibari ile dava tarihinde geçerli formülasyona göre 7.449,57 TL olacağı, piyasa rayiçlerine göre değer kaybının 10.000 TL olacağı, Davacının davalıdan talep edebileceği değer kaybı 02/10/2022 kaza tarihi itibari ile formülasyona göre 6.704,61 TL , Piyasa şartlarına göre 9.000 TL olacağı mütalaa olunmuştur.
Bu bağlamda, yapılan yargılama ve toplanan deliller birlikte değerlendirildiğinde; dosyamıza sunulan ve Mahkememiz’ce de kazanın oluşu ile uyumlu kusur dağılımı tespit etmekle denetime elverişli görülen Bilirkişi raporundaki tespitler benimsenerek hükme esas alınmak gerektiği, davacının davalı sigorta şirketi ile sigortalı arasındaki sigorta akdi ilişkisinde taraf konumunda olmayıp zarar gören 3.kişi konumunda bulunduğundan, davacının araç değer kaybı zararının dava tarihi itibariyle mevcut olan ZMMS Poliçe genel şartları ekindeki formüle göre hesaplanamayacağı, ayrıca Anayasa Mahkemesinin 17/07/2020 tarihli iptal kararı sebebiyle Sigorta Genel Şartları ekindeki formüle göre Değer Kaybı hesaplanmasının da mümkün olmadığı, zararın reel piyasa koşullarına göre tespit edilmesi gerektiği, buna göre de; aracın kaza öncesindeki marka, model yılı, km.si ve daha önceden kazaya karışıp karışmadığı, kaza nedeni ile onarım gören parçaların ve hasarlı kısımların yeri gibi olgulara göre tespit edilecek kaza öncesindeki değeri ile kaza sonrasındaki değeri arasındaki farkın araç değer kaybı olarak kabulü gerektiği, bu durumda ise; rapordaki hesaplamaya konu 10.000,00-TL’nin davacının aracının değer kaybı olarak kabulü gerektiği ve davacıya dava öncesinde yapılan 11.712,18 TL ödeme de dikkate alındığından davacının davalıdan değer kaybı alacağının kalmadığı anlaşıldığından davanın reddine dair aşağıdaki şekilde karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçelerle;
1-Davanın REDDİNE
2-Alınması gerekli karar ve ilam harcı maktu 269,85-TL olup davacı tarafından peşin yatırılmakla başkaca harç alınmasına YER OLMADIĞINA,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına,
4-HMK 333.m. gereğince artan gider avansının karar kesinleştiğinde davacıya İADESİNE,
5-Davalı taraf kendini vekille temsil ettirdiğinden A.A.Ü.T.maddesi uyarınca hesaplanan 100-TL vekalet ücretinin davacıdan tahsili ile davalı tarafa ödenmesine,
6-Arabulucu ücreti olarak yatırılan 1.320,00 TL’nin davacıdan tahsili ile hazineye irad kaydına,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde verilecek dilekçe ile ...Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 23/11/2023