T.C. ADANA BAM 14. HUKUK DAİRESİ
T.C.
ADANA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
14. HUKUK DAİRESİ
DOSYA NO: 2026/1112
KARAR NO: 2026/1363
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
İ S T İ N A F K A R A R I
BAŞKAN: ... (...)
ÜYE: ... (...)
ÜYE: ... (...)
KATİP: ... (...)
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: .... ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ: 27/03/2026
NUMARASI: 2026/42 - 2026/208
DAVACI: ... -... ...
DAVALI: ... -... ...
DAVANIN KONUSU: Alacak (Kambiyo Senetlerinden Kaynaklanan Sebepsiz
İktisab Nedeniyle)
KARAR TARİHİ: 09/07/2026
KARAR YAZIM TARİHİ: 09/07/2026
Taraflar arasındaki alacak davasında .... Asliye Hukuk Mahkemesi ile .... Asliye Ticaret Mahkemesi arasında oluşan olumsuz görev uyuşmazlığının merci tayini yoluyla giderilmesi talep edilmekle dosya kapsamı incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; davalıdan altın alacağı bulunduğunu, bu hususta senet düzenlendiğini, ancak senedin kambiyo vasfına haiz olmadığını, bu nedenle senette belirlenen altın alacağının tahsili için iş bu belirsiz alacak davasının açıldığını beyan etmiş, şimdilik 1.000,00 TL alacağın dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
.... Asliye Hukuk Mahkemesi Görevsizlik Kararında: davanın kambiyo senedinden kaynaklı alacak davası olduğu, mutlak ticari dava olduğu, bu nedenle görevli mahkemenin Asliye Ticaret Mahkemesi olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
.... Asliye Ticaret Mahkemesi Görevsizlik Kararında: senedin kambiyo vasfına haiz olmadığı, tarafların tacir de olmadığı, görevli mahkemenin Asliye Hukuk Mahkemesi olduğu gerekçesiyle karşı görevsizlik kararı verilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE :
Dosyanın tetkikinde, davacı tarafça davalıdan altın alacağı bulunduğu ileri sürülerek alacak davası açıldığı görülmüştür.
Dava, ödünç sözleşmesinden kaynaklı alacak davasıdır.
Alacağın varlığına ilişkin delil olarak sunulan senedin zorunlu unsurları barındırmaması sebebiyle kambiyo vasfına haiz olmadığı, bu nedenle mutlak ticari davanın söz konusu olmadığı görülmektedir. Tarafların tacir sıfatının bulunmaması sebebiyle davanın nispi ticari dava mahiyetinde de olmadığı anlaşılmaktadır.
Bu haliyle davaya bakmakla görevli mahkeme Asliye Hukuk Mahkemesi'dir.
H Ü K Ü M/: Yukarda açıklanan nedenlerle;
1-.... Asliye Hukuk Mahkemesi'nin YARGI YERİ OLARAK BELİRLENMESİNE,
2-Dosyanın merci tayini talep eden Mahkemesine İADESİNE,
Dair, dosya üzerinde yapılan ön inceleme sonucunda 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu 362/1-c maddesi uyarınca kesin olmak üzere oybirliği ile karar verildi.09/07/2026
...
Başkan
...
...
Üye
...
...
Üye
...
...
Katip
...