ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 1962/178
Karar Sayısı : 1962/36
Karar Tarihi : 14/9/1962
İSTEMDE BULUNAN: Nafiz Tuğcu, Ziyaoğlu,Eski Mahalle Devrek
İSTEMİN KONUSU: Bir kimsenin serbestçetasarruf edebileceği leh ve aleyhindeki davalarda, Vekilini, Dava Vekili veyaAvukatlar arasından seçmeğe mecbur eden Avukatlık Kanunu ile Ceza ve HukukUsulü Muhakemeleri Kanunlarındaki hükümler; Anayasa ve insan haklarına aykırıolduğundan vesaireden bahisle, kaldırılması isteğinden ibarettir.
AnayasaMahkemesinin, içtüzüğünün 15 inci maddesi uyarınca 14.9.1962 gününde ilkinceleme için yapılan toplantısında işin niteliği bakımından esasın tetkikineoybirliğiyle karar verildikten sonra 4.9.1962 tarihli dilekçe ve rapor okundu.Gereği görüşülüp düşünüldü.
Anayasanın149 uncu ve Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri hakkındaki22.4.1962 gün ve 44 sayılı Kanunun 21 inci maddelerinde iptal davası açmağayetkili olan kişi, kurul ve makamlar açıkça belirtilmiştir. İstek sahibi ise bumaddelerde sayılanlardan değildir. Bu sebepten dilekçenin reddi gerekir.
SONUÇ: Gösterilen sebepten ötürü dilekçenin reddine, işbu kararın dilekçesahibine tebliğine, ayni Kanunun 51 inci maddesi uyarınca Resmi Gazetedeyayınlanmasına 14.9.1962 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Başkan
Sünuhi ARSAN
Üye
Tevfik GERÇEKER
Üye
Osman YETEN
Üye
Lütfi AKADLI
Üye
Şemsettin AKÇOĞLU
Üye
İbrahim SENİL
Üye
İhsan KEÇECİOĞLU
Üye
Salim BAŞOL
Üye
Celâlettin KURALMEN
Üye
Yekta AYTAN
Üye
Fazıl ULUOCAK
Üye
Ahmet AKAR
Üye
Muhittin GÜRÜN
Üye
Lütfi ÖMERBAŞ
Üye
Ekrem TÜZEMEN