ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı: 1962/186
Karar Sayısı: 1962/42
Karar Tarihi: 18/9/1962
İSTEMDE BULUNAN : MahmutAktaş. Nişantaşı Hacı Emin Efendi sokak Çam Apartmanı kapıcı İsmail Yanıktaş yanında İstanbul.
İSTEMİNİN KONUSU: İstemde bulunan bir, trafikkazasında yaralanıp akli muvazenesinin bozulması sonucu İstanbul Ceza ve HukukMahkemelerinde açılmış olan davaların mağduriyetini mucip olacak bir şekildesonuçlandığını ileri sürerek sözü geçen Mahkeme kararlarının iptaline veduruşmanın Anayasa Mahkemesinde yapılmasını istemiştir.
AnayasaMahkemesinin, İçtüzüğün 15 inci maddesi uyarınca 18.9.1962 gününde ilk incelemeiçin yapılan toplantısında işin niteliği bakımından esasının tetkikineoybirliği ile karar verildikten sonra 10.9.1962 tarihli dilekçe ve raporokundu. Gereği görüşülüp düşünüldü:
AnayasaMahkemesinin Kanunların denetimi ile ilgili görev ve yetkileri Anayasa’nın 147 nci ve Anayasa MahkemesininKuruluşu ve Yargılama Usulleri hakkındaki 22.4.1962 gün ve 44 Sayılı Kanunun 20nci maddelerinde gösterilmiştir. Dilekçe bumaddelerde belirtilen konulardan hiç birisini kapsamamaktadır. Bu bakımdandilekçenin sözü geçen 44 Sayılı Kanunun 42 nci maddesi uyarınca görev yönünden reddedilmesi gerektir.
SONUÇ: Dilekçeninyukarıda belirtilen sebepten ötürü reddine, işbu kararın istemde bulunanatebliğine, aynı kanununun 51 inci maddesi uyarınca Resmi Gazetedeyayınlanmasına 18.9.1962 gününde oybirliği ile karar verildi..
Başkan
Sünuhi ARSAN
Başkan Vekili
Tevfik GERÇEKER
Üye
Osman YETEN
Üye
Rifat GÖKSU
Üye
Lütfi AKADLI
Üye
İbrahim SENİL
Üye
Salim BAŞOL
Üye
Celâlettin KURALMEN
Üye
Yekta AYTAN
Üye
Hakkı KETENOĞLU
Üye
Ekrem KORKUT
Üye
Ahmet AKAR
Üye
Muhittin GÜRÜN
Üye
Lütfi ÖMERBAŞ
Üye
Ekrem TÜZEMEN