ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 1963/224
Karar Sayısı : 1963/98
Karar Günü : 24.4.1963
İSTEMDE BULUNAN :Mustafa Çabuk, Yeni ÖnerliMahallesi 17. sokak No:21-Tarsus
İSTEMİN KONUSU :İstemde bulunan 15/4/1963günlü dilekçesinde: Adana Orman İşletmesi emrinde mesaha memuru olarakçalışmakta iken 8/10/1952 tarihinde Genel Müdürlük emrine alınıp 6435 sayılıkanunun olayla ilgili maddesinin iptaline ve haklarının meydana çıkarılmasıiçin bir kaza mercii tayinine karar verilmesini istemiştir.
Anayasa Mahkemesinin, İçtüzüğün 15. maddesi uyarınca 24/4/1963gününde ilk inceleme için yaptığı toplantısında; işin, niteliği bakımındanbaşka güne bırakılmasına lüzum görülmeyerek devam edilmesine oybirliği ilekarar verildikten sonra dilekçe ile ekleri ve rapor okundu. Gereği görüşülüpdüşünüldü:
Anayasa Mahkemesinin kanunların denetimi ile ilgili görev veyetkileri Anayasanın 147. ve Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve YargılamaUsulleri hakkındaki 22/4/1962 gün ve 44 sayılı kanunun 20. maddelerindegösterilmiştir. Dilekçenin, hakların meydana çıkarılması için merci gösterilmesineilişkin kısmının, bu maddelerde belirtilen konulardan hiçbirisini kapsamamasıbakımından anılan 44 sayılı kanunun 42. maddesi hükmünce görev yönünden; iptaleilişkin istemin ise, istekte bulunanın, Anayasanın 147. ve sözü geçen 44 sayılıkanunun 21. maddelerinde gösterilen iptal dâvası açmaya yetkili kişi, kurul vemakamlardan olmaması sebebiyle yetkisizlik yönünden reddi gereklidir.
SONUÇ : Gösterilen sebepten ötürü dilekçenin ve istemin reddine, işbukararın dilekçe sahibine tebliğine 24.4.1963 gününde oybirliği ile kararverildi.
Başkan
Sünuhi ARSAN
Başkan Vekili
Tevfik GERÇEKER
Üye
Osman YETEN
Üye
Rifat GÖKSU
Üye
İsmail Hakkı ÜLKMEN
Üye
Lûtfî AKADLI
Üye
Şemsettin AKÇOĞLU
Üye
İhsan KEÇECİOĞLU
Üye
Salim BAŞOL
Üye
Celâletitn KURALMEN
Üye
Hakkı KETENOĞLU
Üye
Ahmet AKAR
Üye
Muhittin GÜRÜN
Üye
Lûtfî ÖMERBAŞ
Üye
Ekrem TÜZEMEN