ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 1969/61
Karar Sayısı : 1969/63
Karar Günü : 11.XI.1969
İSTEMDE BULUNAN : Mehmet Akkın, Nazilli AltıntaşMahallesi 149. Sokak No:10
İSTEMİN KONUSU : İstemde bulunan, 29.10.1969tarihli dilekçesinde; 1136 sayılı Avukatlık Kanununun çekişmesiz işlerin takibiyetkisini de avukatlara tanıması nedeniyle Anayasa’ya aykırı olduğundanyürürlükten kaldırılmasına karar verilmesini istemiştir.
İNCELEME : Anayasa Mahkemesinin, İçtüzüğünün 15.maddesi uyarınca 11.XI.1969 gününde ilk inceleme için yaptığı toplantıda; işinniteliği bakımından başka güne bırakılmasına lüzum görülmeyerek incelemeyedevam edilmesine oybirliği ile karar verildikten sonra dilekçe ve rapor okundu.Gereği görüşülüp düşünüldü:
Anayasanın 149. , Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve YargılamaUsulleri hakkındaki 22.4.1962 gün ve 44 sayılı Kanunun 21. maddelerinde iptaldâvası açmaya yetkili olan kişi, kurul ve makamlar açıkça gösterilmiştir. İstemdebulunan, bu maddelerde sayılanlardan değildir. Bu nedenle istemin, istemde bulunanınyetkisizliği yönünden reddi gereklidir.
SONUÇ : İstemde bulunan, Anayasa’nın 149. ve 44 sayılı Kanunun 21. Maddelerininhükümleri karşısında Anayasa Mahkemesinde dâva açmaya yetkili olmadığındanistemin reddine, 11.XI.1969 gününde oybirliği ile karar verildi.
Başkan Vekili
Lütfi ÖMERBAŞ
Üye
Fazlı ÖZTAN
Üye
Celâlettin KURALMEN
Üye
Hakkı KETENOĞLU
Üye
Fazıl ULUOCAK
Üye
Sait KOÇAK
Üye
Avni GİVDA
Üye
Muhittin TAYLAN
Üye
Şahap ARIÇ
Üye
İhsan ECEMİŞ
Üye
Ahmet AKAR
Üye
Halit ZARBUN
Üye
Ziya ÖNEL
Üye
Mustafa KARAOĞLU
Üye
Muhittin GÜRÜN