ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 1971/25
Karar Sayısı : 1971/48
Karar Tarihi:4/5/1971
İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN: Çorum Asliye ikinciHukuk Mahkemesi.
İTİRAZIN KONUSU : 31.8.1954 günlü, 6830Sayılı İstimlâk Kanununun 4.11.1960 günlü, 122 sayılı Kanunla değiştirilen 15. maddesi’ninbilirkişi seçimine ilişkin hükmünün Anayasaya aykırı bulunduğu yolunda davacıvekilinin ileri sürdüğü iddianın mahkemece ciddi olduğu ve hükmün Anayasa’nın 38.ve 132. maddelerine aykırı düştüğü kanısına varılmış ve Anayasanın 151. maddesinedayanılarak Anayasa Mahkemesine başvurulmuştur.
İNCELEME : Anayasa Mahkemesi, İçtüzüğünün 15. maddesiuyarınca 4.5.1971 günlü yapılan ilk inceleme toplantısında; işin niteliği yönündenbaşka bir güne bırakılmasına gerek görülmeyerek incelemenin sürdürülmesineoybirliği ile karar verildikten sonra, mahkemenin gerekçeli kararı, ekleri verapor okundu.
Gereği görüşülüp düşünüldü :
Anayasa’nın geçici 4. maddesinin üçüncü fıkrasında 27 Mayıs 1960Devrim tarihinden 6 Ocak 1961 tarihine kadar çıkarılan Kanunlar hakkındaAnayasaya aykırılık iddiasıyle, Anayasa Mahkemesinde iptal davası açılamayacağıgibi, itiraz yoluyla dahi mahkemelerde Anayasa’ya aykırılık iddiasının ilerisürülemeyeceği ve 22.4.1962 günlü, 44 sayılı Kanunun geçici 6. maddesinde yinebu Kanunlar aleyhine iptal davası ve itiraz yollariyle Anayasa Mahkemesinebaşvurulamayacağı hükme bağlanmıştır.
6830 sayılı İstimlak Kanunun itiraz konusu hükmü kapsayan 15. maddesinideğiştiren 4.11.1960 günlü, 122 Sayılı Kanunun çıkarılış tarihine göre,mahkemenin bu hüküm aleyhine Anayasa’ya aykırılık iddiasiyle ve itiraz yoluylaAnayasa Mahkemesine başvurmaya yetkisi yoktur. İtirazın bu yönden reddigerekir.
SONUÇ : 6830 sayılı İstimlak Kanunun itiraz konusu hükmünü kapsayan 15. maddesinideğiştiren 4.11.1960 günlü, 122 Sayılı Kanunun çıkarılış tarihine göre,Anayasa’nın geçici 4. maddesinin üçüncü fıkrası ve 22.4.1962 günlü, 44 sayılıKanunun geçici 6. maddesi uyarınca bu hüküm hakkında mahkemelerde itiraz yoluile Anayasa’ya aykırılık iddiası ileri sürülemeyeceği gibi, mahkemelerce deAnayasa Mahkemesine başvurulamayacağından itirazın, itirazda bulunan mahkemeninyetkisizliği yönünden reddine 4.5.1971 gününde oy birliğiyle karar verildi.
Başkan Vekili
Avni GİVDA
Üye
Fazıl ULUOCAK
Üye
Sait KOÇAK
Üye
Nuri ÜLGENALP
Üye
Muhittin TAYLAN
Üye
Şahap ARIÇ
Üye
Recai SEÇKİN
Üye
Ahmet AKAR
Üye
Halit ZARBUN
Üye
Ziya ÖNEL
Üye
Kâni VRANA
Üye
Muhittin GÜRÜN
Üye
Lütfi ÖMERBAŞ
Üye
Şevket MÜFTÜGİL
Üye
Ahmet H.BOYACIOĞLU