ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 1971/9
Karar Sayısı : 1971/18
Karar Günü : 11.2.1971
İSTEMDE BULUNAN : Ahmet Özkan, EmekliUzman Jandarma Çavuşu, Kurtuluş mahallesi, Cumhuriyet Caddesi 25. sokak No:12/1 - Aydın.
İSTEMİN KONUSU: 24.6.1965 günlü, 635sayılı Uzman Jandarma Kanununun 17. ve 18. maddeleriyle, emeklilik işlerineilişkin Bakanlar Kurulu Kararının Anayasa’ya aykırı olduğu ileri sürülerekiptallerine karar verilmesi istenilmiştir.
İNCELEME: Anayasa Mahkemesinin, İçtüzüğün 15. maddesiuyarınca 11.2.1971 gününde ilk inceleme için yaptığı toplantıda, işin niteliğiyönünden başka bir güne bırakılmasına gerek görülmeyerek incelemeninsürdürülmesine oybirliği ile karar verildikten sonra, dilekçe ve rapor okundu;gereği görüşülüp düşünüldü:
1- Anayasa Mahkemesinde doğrudan doğruya iptal davasıaçabilecekler Anayasa’nın 149. ve Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve YargılamaUsulleri Hakkındaki 22.4.1962 günlü, 44 sayılı Kanunun 21. maddelerinde açıkçagösterilmiştir. İstemde bulunan bu maddelerde sayılanlardan değildir. Bunedenle 635 sayılı kanuna ilişkin istemin, istemde bulunanın yetkisizliğiyönünden reddi gerekir.
2- Anayasa Mahkemesinin görev ve yetkileri, Anayasa’nın 147. ve 44sayılı kanunun 20. maddelerinde gösterilmiştir. Bakanlar Kurulu kararınıniptaline ilişkin istem, mahkemenin görevine girmemektedir. Bu nedenle bu yöneilişkin dilekçenin 44 sayılı Kanunun 42. maddesi uyarınca, görev yönünden reddigerekir.
SONUÇ: Yukarıda belirtilen nedenlerden ötürü, 635 sayılı Kanunun anılanmaddelerine ilişkin istemin, istemde bulunanın yetkisizliği yönünden dilekçeninBakanlar Kurulu kararına ilişkin istemle ilgili bölümünün de görev yönündenreddine, işbu kararın istemde bulunana tebliğine 11.2.1971 gününde oybirliğiile karar verildi.
Başkan
Hakkı KETENOĞLU
Başkan Vekili
Celâlettin KURALMEN
Üye
Fazlı ULUOCAK
Üye
Sait KOÇAK
Üye
Avni GİVDA
Üye
Nuri ÜLGENALP
Üye
Muhittin TAYLAN
Üye
Şahap ARIÇ
Üye
İhsan ECEMİŞ
Üye
Ahmet AKAR
Üye
Ziya ÖNEL
Üye
Kâni VRANA
Üye
Muhittin GÜRÜN
Üye
Lûtfi ÖMERBAŞ
Üye
Ahmet H. BOYACIOĞLU