ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 1975/130
Karar Sayısı : 1975/130
Karar Günü : 15.5.1975
İSTEMDE BULUNAN :Mehmet Sait Uras, EskiMahkeme Zabıtkâtibi-Kurtalan.
İSTEMİN KONUSU :15.5.1974 günlü, 1803 sayılı“Cumhuriyetin 50 nci Yılı Nedeniyle Bazı Suç ve Cezaların Affı HakkındaKanun”un 7. maddesinin (B) bendinin iptali istemidir.
İNCELEME: Anayasa Mahkemesi’nin, İçtüzüğün 15.maddesi uyarınca ilk inceleme için yaptığı toplantıda; işin niteliği yönünden başka güne bırakılmasına gerek görülmeyerek incelemenin sürdürülmesineoybirliği ile karar verildikten sonra, dilekçe ve rapor okundu; gereğigörüşülüp düşünüldü:
Anayasa Mahkemesinde doğrudan doğruya iptal davası açabileceklerAnayasa’nın değişik 149. ve Anayasa Mahkemesi’nin Kuruluşu ve YargılamaUsulleri Hakkındaki 22.4.1962 günlü, 44 sayılı Kanunun 21. maddelerinde açıkçagösterilmiştir. İstemde bulunan bu maddelerde sayılanlardan değildir. Bunedenler başvurmanın, istemde bulunanın yetkisizliği yönünden reddi gerekir.
SONUÇ : Anayasanın değişik 149. ve 22.4.1962 günlü, 44 sayılı Yasanın 21.maddelerine uymayan başvurmanın, başvuranın yetkisizliği yönünden reddine, işbukararın başvurana bildirilmesine 15.5.1975 gününde oybirliğiyle karar verildi.
Başkan
Muhittin TAYLAN
Başkanvekili
Kâni VRANA
Üye
İhsan ECEMİŞ
Üye
Ahmet AKAR
Üye
Ziya ÖNEL
Üye
Ahmet KOÇAK
Üye
Şekip ÇOPUROĞLU
Üye
Muhittin GÜRÜN
Üye
Lûtfi ÖMERBAŞ
Üye
Hasan GÜRSEL
Üye
Ahmet Salih ÇEBİ
Üye
Şevket MÜFTÜGİL
Üye
Adil ESMER
Üye
Nihat O.AKÇAKAYALIOĞLU
Üye
Ahmet H.BOYACIOĞLU