ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 2012/27
Karar Sayısı : 2012/173
Karar Günü : 8.11.2012
R.G. Tarih-Sayı :28.03.2013-28601
İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN : Danıştay OnuncuDairesi
İTİRAZIN KONUSU : 1- 10.7.2003günlü, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu'nun 35. maddesinin,
2- 18.5.2004 günlü, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğiile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 12. maddesinin birinci fıkrasının (t)bendinin,
Anayasa'nın 7. ve 123. maddelerine aykırı olduğu ileri sürülerekiptaline karar verilmesi istemidir.
I- OLAY
Karayolunda yurt içi eşya taşımacılığı yapmak üzere tarafına K1türü yetki belgesi verilmesi talebinin reddine dair işlemin iptali istemiyleaçılan davada, itiraz konusu kuralların Anayasa'ya aykırı olduğu kanısına varanDanıştay Onuncu Dairesi, iptalleri için başvurmuştur.
III- YASA METİNLERİ
A- İtiraz Konusu Yasa Kuralları
1-10.7.2003 günlü, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu'nun itirazkonusu kural olan 'Yetki Devri' başlıklı 35. maddesi şöyledir:
'Madde 35- Bakanlık, bu Kanun gereğince yerine getirmekle yükümlüolduğu görev ve yetkilerinin tamamını veya bir kısmını devredebilir. Devirleilgili usul ve esaslar çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.'
2-18.05.2004 günlü, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğiile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun itiraz konusu kuralı da içeren 'OdalarınGörevleri' başlıklı 12. maddesi şöyledir:
'Madde 12 - Odaların görevleri şunlardır:
a) Meslek ahlâkını, disiplini ve dayanışmayı korumak vegeliştirmek, ticaret ve sanayinin kamu yararına uygun olarak gelişmesineçalışmak.
b)Ticaret ve sanayiyi ilgilendiren bilgi ve haberleri derleyerekilgililere ulaştırmak, ilgili kanunlar çerçevesinde resmî makamlarca istenecekbilgileri vermek ve özellikle üyelerinin mesleklerini icrada ihtiyaçduyabilecekleri her çeşit bilgiyi, başvuruları durumunda kendilerine vermekveya bunların elde edilmesini kolaylaştırmak, elektronik ticaret ve internetağları konusunda üyelerine yol gösterecek girişimlerde bulunmak, bu konulardagerekli alt yapıyı kurmak ve işletmek.
c) Ticaret ve sanayiye ait her türlü incelemeleri yapmak,bölgeleri içindeki iktisadî, ticarî ve sınaî faaliyetlere ait endeks veistatistikleri tutmak, başlıca maddelerin piyasa fiyatlarını takip ve kaydetmekve bunları uygun vasıtalarla yaymak.
d) 26 ncı maddedeki belgeleri düzenlemek ve onaylamak.
e) Meslek faaliyetlerine ait konularda resmî makamlara teklif,dilek ve başvurularda bulunmak; üyelerinin tamamının veya bir kesiminin meslekîmenfaati olduğu takdirde meclis kararı ile bu üyeleri adına veya kendi adınadava açmak.
f) Çalışma alanları içindeki ticarî ve sınaî örf, adet veteamülleri tespit etmek, Bakanlığın onayına sunmak ve ilân etmek.
g) Üyeleri tarafından uyulması zorunlu meslekî karar almak.
h) Yurt içi ve yurt dışı fuar ve sergilere katılmak.
ı) Gerektiğinde 507 sayılı Esnaf ve Küçük Sanatkârlar Kanununun125 inci maddesinde sayılan mal ve hizmetlerin azamî fiyat tarifelerini, kendiüyeleri için, Bakanlıkça çıkarılacak yönetmeliğe uygun olarak tespit etmek veonaylamak.
j) Deniz ticaretinin kamu yararına, millî ulaştırma ve denizticareti politikasına uygun şekilde gelişmesine çalışmak.
k) Millî ve milletlerarası deniz ticaretine ait incelemeler yapmakve bu konudaki bilgileri sağlamak, Türkiye limanları arası ve yurt dışı navlun,acente komisyonu ve ücretleri ile liman masrafları gibi bilgileri toplamak vebunları mümkün olan vasıtalarla en seri şekilde yaymak, dünya denizticaretindeki en son gelişmeleri izlemek, istatistikler tutmak ve bunlarıilgililere duyurmak.
l) Deniz ticaretine ait ticarî örf, teamül ve uygulamaları tespitve ilân etmek, navlun anlaşmaları, konişmento ve benzeri evraka ait tipformları hazırlamak.
m) Yabancı gemi sahip ve donatanları ile denizcilikle ilgilimüesseselere Türkiye limanlarının imkânları, çalışma şekilleri, tarifeleri veliman masrafları hakkında bilgi vermek ve onlardan benzeri bilgileri sağlamak.
n) Deniz ticareti ile ilgili milletlerarası kuruluşlara üye olmakve delege bulundurmak.
o) İlgililerin talebi üzerine deniz ticareti ile ilgiliihtilaflarda hakemlik yapmak.
p) Deniz acenteliği hizmet ücret tarifelerini hazırlamak veBakanlığın onayına sunmak.
r) Sair mevzuatın verdiği görevlerle, ilgili kanunlar çerçevesindeBirlik ve Bakanlıkça verilecek görevleri yapmak.
s) Birliğin belirlediği standartlara göre üye kayıtlarını tutmakve üyelik aidatlarına ilişkin belgeleri saklamak ve bunları Birliğe talephalinde bildirmek.
t) Mevzuatla bakanlıklara veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarınaverilen işlerin, bu Kanunda belirtilen kuruluş amaçları ve görev alanıçerçevesinde odalara tevdii halinde bu işleri yürütmek.
u) Üyelerinin ihtiyacı olan belgeleri vermek ve bunlara ilişkingerekli hizmetleri yapmak.
v) Yurt içi fuarlar konusunda yapılacak müracaatları değerlendiripBirliğe teklifte bulunmak.
y) Üyeleri hakkındaki tüketici şikâyetlerini incelemek ve kuruluşamaçları doğrultusunda diğer faaliyetlerde bulunmak.
z) Ticaret ve sanayi odalarınca, odalar ayrı olan illerde isesanayi odalarınca sanayiciler için kapasite raporları düzenlemek.
Odalar, bunlardan başka mevzuat hükümleri çerçevesinde;
a) Ticaret mallarının niteliklerinin belirlenmesine yöneliklâboratuvarlar kurmak veya bunlara iştirak etmek, uluslararası kalibrasyon,test ölçme lâboratuvarı kurmak veya iştirak etmek, belgelendirme hizmetlerisunmak,
b) Milli Eğitim Bakanlığının izin ve denetiminde ticaret,denizcilik ve sanayi ile ilgili kursları açmak, açılan kurslara yardımdabulunmak, yurt içinde ve dışında ihtiyaç duyulan alanlar için öğrenci okutmakve stajyer bulundurmak; meslekî ve teknik eğitim ve öğretimi geliştirme ve yönlendirmeçalışmaları yapmak, kendi üyelerinin işyerleriyle sınırlı olmak üzere, 3308sayılı Meslekî Eğitim Kanunu kapsamına alınmamış meslek dallarında buuygulamaya ilişkin belgeleri düzenlemek,
c) İlgililerin talebi halinde, ticarî ve sınaî ihtilaflarda hakemolmak, tahkim kurulları oluşturmak,
d) Açılmış veya açılacak olan sergiler, panayırlar, umumimağazalar, depolar, müzeler ve kütüphanelere katılmak,
e) Yetkili bakanlıkça uygun görülen alanlarda sanayi siteleri,endüstri bölgeleri, organize sanayi bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri,teknoparklar, teknoloji merkezleri kurmak ve yönetmek; 3218 sayılı SerbestBölgeler Kanunu çerçevesinde serbest bölge kurucu ve işleticisi veya işleticisiolmak, antrepo işletmek ve fuar alanları, kongre merkezleri ile ticaretmerkezleri kurmak, işletmek veya kurulmuş olanlara iştirak etmek,
Görevlerini de yaparlar.'
B- Dayanılan ve İlgili Görülen Anayasa Kuralları
Başvuru kararında, Anayasa'nın 7. ve 123. maddelerine dayanılmış,128. maddesi ise ilgili görülmüştür.
IV- İLK İNCELEME
Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü'nün 8. maddesi uyarınca Haşim KILIÇ,Serruh KALELİ, Alparslan ALTAN, Fulya KANTARCIOĞLU, Mehmet ERTEN, SerdarÖZGÜLDÜR, Osman Alifeyyaz PAKSÜT, Recep KÖMÜRCÜ, Burhan ÜSTÜN, Engin YILDIRIM,Nuri NECİPOĞLU, Hicabi DURSUN, Celal Mümtaz AKINCI ve Erdal TERCAN'ınkatılımıyla 30.3.2012 gününde yapılan ilk inceleme toplantısında, dosyadaeksiklik bulunmadığından işin esasının incelenmesine OYBİRLİĞİYLE kararverilmiştir.
V- ESASIN İNCELENMESİ
Başvuru kararı ve ekleri, Raportör Canbulut ŞAŞMAZ tarafındanhazırlanan işin esasına ilişkin rapor, itiraz konusu Yasa kuralları, dayanılanve ilgili görülen Anayasa kuralları ve bunların gerekçeleri ile diğer yasamabelgeleri okunup incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
A- 4925 Sayılı Kanun'un 35. Maddesinin İncelenmesi
Başvuru kararında, yürütme organına düzenleme yetkisi veren birkanun kuralının Anayasa'nın 7. maddesine uygun olabilmesi için temel ilkelerikoyması, çerçeveyi çizmesi, sınırsız, belirsiz, geniş bir alanı yürütmenindüzenlemesine bırakmaması gerektiği, oysa itiraz konusu kuralda 4925 sayılıKanun ile Ulaştırma Bakanlığına verilen görevlerden ve yetkilerden hangilerininkimlere, hangi koşullarla devredilebileceği konularında düzenleme yapmayetkisinin herhangi bir temel ilke ve sınır konulmaksızın tümüyle UlaştırmaBakanlığına bırakıldığı, diğer yandan idarenin kanunla kendisine tevdi edilengörev ve yükümlülükleri tümüyle devretmesinin, başka bir anlatımla kamuhizmetini ifadan vazgeçmesinin mümkün olmadığı, aksi durumun gerek yetkidevrinin istisnailiği gerekse idarenin kanuniliği ilkesine aykırı olacağıbelirtilerek kuralın, Anayasa'nın 7. ve 123. maddelerine aykırı olduğu ilerisürülmüştür.
6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama UsulleriHakkında Kanun'un 43. maddesine göre, ilgisi nedeniyle itiraz konusu kuralAnayasa'nın 128. maddesi yönünden de incelenmiştir.
İtiraz konusu kuralla, Bakanlığın 4925 sayılı Kanun gereğinceyerine getirmekle yükümlü olduğu görev ve yetkilerinin tamamını veya birkısmını devredebilmesine olanak tanınmış, devirle ilgili usul ve esasların iseçıkarılacak yönetmelikle belirleneceği hükme bağlanmıştır. Kurala göreanılan Bakanlığın devredebileceği görev ve yetkilerin ise genelolarak; taşımacılık, acentelik ve taşıma işleri komisyonculuğu ilenakliyat ambarı ve kargo işletmeciliği yapacaklara yetki belgesi vermek,gerektiğinde ücret tarifesinin taban ve tavan sınırları ile karayolundan geçişücretlerini belirlemek, düzenli yolcu ve eşya taşımalarında düzenlenen zamantarifelerini onaylamak, Kanun'a aykırı durumların varlığı halinde idari paracezası ile uyarma, geçici durdurma ve iptal şeklinde idari müeyyideleruygulamaya ilişkin olduğu görülmektedir.
Kanun koyucunun itiraz konusu kuralla, Bakanlığın 4925 sayılıKanun gereği yerine getirmekle yükümlü olduğu görev ve yetkilerinin tamamınıveya bir kısmını devredilebilmesine imkân tanıyarak, hizmette süratin veverimliliğin arttırılmasını temin etmeyi, iş ve işlemleri merkeziyetçiliktenkurtarmayı amaçladığı anlaşılmaktadır.
Anayasa'nın 7. maddesinde 'Yasama yetkisi Türk Milleti adınaTürkiye Büyük Millet Meclisinindir. Bu yetki devredilemez.' denilmektedir.Buna göre Anayasa'da kanunla düzenlenmesi öngörülen konularda, yürütme organınagenel ve sınırları belirsiz bir düzenleme yetkisinin verilmesi olanaklıdeğildir. Yürütmenin düzenleme yetkisi, sınırlı, tamamlayıcı ve bağımlı biryetkidir. Bu nedenle Anayasa'da öngörülen ayrık durumlar dışında, kanunlarladüzenlenmemiş bir alanda, kanun ile yürütmeye genel nitelikte kural koymayetkisi verilemez. Ayrıca yürütme organına düzenleme yetkisi veren bir kanunkuralının Anayasa'nın 7. maddesine uygun olabilmesi için temel ilkelerikoyması, çerçeveyi çizmesi, sınırsız, belirsiz, geniş bir alanı yürütmenindüzenlemesine bırakmaması gerekir.
İtiraz konusu kuralda 'Bakanlığın bu Kanungereğince yerine getirmekle yükümlü olduğu görev ve yetkiler'denbahsedilerek, devredilebilecek görev ve yetkilerin hangileri olduğunun genelolarak gösterilmekle yetinildiği, Bakanlığın Kanun'dan doğan görev veyetkilerinin hangilerini hangi makam veya merciye ne şekilde ve ne süreyledevredebileceğine ilişkin temel ilkelerin, sınırların ve kapsamınınbelirlenmediği, yürütme organının yetki devrine dair usul ve esaslarıbelirlemede tam yetkili hale geldiği, bunun da idarenin görevlerindebelirsizlik, görevlendirme ve yetkilendirmede keyfilik gibi sonuçlara götürebileceğianlaşılmaktadır. Bu nedenle, itiraz konusu kuralla Bakanlığa verilen yetkinin,yasamaya tanınmış ve devredilemez olan asli düzenleme yetkisinin devriniteliğini taşıdığı açıktır.
Diğer taraftan Anayasa'nın 128. maddesinde ise Devlet'in, kamuiktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzelkişilerinin genel idare esaslarınagöre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli vesürekli görevlerinin memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle yürütüleceği, bukapsama giren personelin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, haklarıve yükümlülüklerinin de kanunla düzenleneceği öngörülmüştür. Anayasa'nın 128.maddesi anlamında bir kamu hizmetinden söz edilebilmesi için; söz konusuhizmetin Devlet, kamu iktisadi teşebbüsleri ve diğer kamu tüzel kişilerininyürütmekle yükümlü olduğu kamu hizmeti olması, bu kamu hizmetinin 'genelidare esasları'na göre yürütülmesi ile görevin 'asli ve sürekli'nitelikte olması gerekmektedir.
Geniş anlamda, Devlet ya da diğer kamu tüzel kişileri tarafındanya da bunların gözetim ve denetimleri altında, genel ve ortak gereksinimlerikarşılamak, kamu yararını ya da çıkarını sağlamak için yapılan ve toplumasunulmuş bulunan sürekli ve düzenli etkinlikler olarak tanımlanan kamuhizmetinin, kamu hukukunun genel ilkeleri gereğince, doğrudan idare, kuruluş vekurumları eliyle, kamusal yönetim biçimine göre yürütülmesi asıl ve olağandır.
İdare eliyle yürütülen hizmet ve faaliyetlerden, genel idareesaslarına göre yürütülmesi zorunlu olmayan, diğer bir değişle özel yönetimbiçimi ile gerçekleştirilmeye elverişli bulunanların, Devletin gözetimi vedenetimi altında, belli yasal usullerle özel müteşebbislere yaptırılabilmesiise olanaklıdır.
Kolluk faaliyeti içinde yer alan zorunlu denetimhizmeti, idari para cezası ile uyarma, geçici durdurma ve iptal şeklindeidari müeyyideler uygulamaya ilişkin görev ve faaliyetler genel idareesaslarına göre yürütülmesi gereken bir kamu hizmeti olup, idarenin asli vesürekli görevlerindendir. Anayasa'nın 128. maddesine göre, kolluk faaliyetleriarasında yer alan bu tür kamu hizmetlerinin memurlar ve diğer kamu görevlilerieliyle yürütülmesi zorunludur.
Buna göre, itiraz konusu kural Bakanlığa, 4925 sayılı Kanun'daverilen görevlerin ve tanınan yetkilerin tamamını devretme imkânı tanımaktaolup, idarenin kolluk faaliyetleri içinde yer alan ve mutlaka Devletinmemurları ve diğer kamu görevlileri aracılığıyla yürütülmesi zorunlu olan aslive sürekli görevlerin de gerçek ya da özel hukuk tüzel kişilerinedevredilmesine olanak tanıyan kural, Anayasa'nın 128. maddesine de aykırıdır.
Açıklanan nedenlerle, itiraz konusu kural Anayasa'nın 7. ve 128.maddelerine aykırıdır. İptali gerekir.
Kural, Anayasa'nın 7. ve 128. maddelerine aykırıgörülerek iptal edildiğinden Anayasa'nın 123. maddesi yönünden ayrıcainceleme yapılmasına gerek görülmemiştir.
B- 5174 Sayılı Kanun'un 12. Maddesinin Birinci Fıkrasının (t)Bendinin İncelenmesi
Başvuru kararında, itiraz konusu kuralda, devredilebileceğiöngörülen yetkilerin kaynaklandığı kanunların, bu yetkilerin devre konuolabilecek kısımları ve bu yetkiye sahip olan kurum-kuruluş ve bakanlıklarınbelli edilmediği, belirlenen konularda düzenleme yapma yetkisinin herhangi birtemel ilke ve sınır konulmaksızın tümüyle bütün bakanlık ve kamu kuruluşlarınabırakıldığı, böylece kamu düzenine ilişkin bulunan ve kanunla belirlenmesigereken idarenin yetki alanının düzenlenmesine yönelik yasama yetkisinin, yetkidevrinin konusu, kapsamı ve devredilecek makam/merci hakkında herhangi birçerçeve çizilmemek suretiyle fiilen idareye devredildiği, itiraz konusu kuraldayer alan 'mevzuat' kelimesinin dahi başlı başına idareninkanuniliği ilkesine, dolayısıyla Anayasa'nın 123. maddesine aykırılık teşkilettiği, zira anılan kelimenin, normlar hiyerarşisinde kanundan aşağıda yer alantüzük, yönetmelik, genelge gibi yürütme organının düzenleme yetkisi içerisindebulunan düzenleyici işlemleri de kapsadığı, oysa idarenin, Anayasa vekanunlarla düzenlenen görev ve yetki sahası içinde faaliyette bulunmak zorundaolduğu, idarenin, dayanağını kanundan almaksızın, düzenleyici işlemlerdenkaynaklanan bir yetkiye sahip olduğunun kabulüne olanak bulunmadığıbelirtilerek kuralın, Anayasa'nın 7. ve 123. maddelerine aykırı olduğu ilerisürülmüştür.
İtiraz konusu kural, mevzuatla bakanlıklara veya diğer kamu kurumve kuruluşlarına verilen işlerin, 5174 sayılı Kanun'da belirtilen kuruluşamaçları ve görev alanı çerçevesinde odalara tevdii halinde bu işleri yürütmeyiodaların görevleri arasında saymıştır. Kural, oda ve birliklerin kuruluşamaçları doğrultusunda yerine getirmekle yükümlü oldukları görevlerin ve bugörevi yerine getirirken sahip oldukları yetkinin alanını belirlemektedir.
Anayasa'nın 123. maddesinin birinci fıkrasında ise 'İdare,kuruluş ve görevleriyle bir bütündür ve kanunla düzenlenir.' hükmü yeralmaktadır. Bu maddede yer alan düzenleme, idarenin kanuniliği ilkesine vücutvermektedir. İdarenin kanuniliği ilkesi, idarenin ve organlarının görev veyetkilerinin açık bir biçimde kanunla düzenlenmesini gerekli kılar.
Öncelikle odaların temel amacı, avukatlık, hekimlik, eczacılık,tacirlik gibi serbest meslekleri ifa edenlerin ortak ihtiyaçlarını karşılamak,mesleği dışa karşı temsil etmek ve özellikle bu mesleklerin iç disiplinini vemeslek ahlakını korumak olduğundan ve görev alanları da kanunda açıkçaöngörüldüğünden bu hususta bir belirsizlikten bahsedilemez.
Öte yandan, itiraz konusu kural, odaların görevlerine ilişkingenel bir düzenleme niteliğindedir. İlgili kanunlarda, konuya ilişkin genelkuralların saptanması, hangi yetkinin hangi makam ve merciye devredileceğininbelirlenmesi ve bu şekilde konunun çerçevesi çizildikten sonra, günün gelişenkoşul ve durumlarına göre sık sık değişiklik yapılması gereken teknik veihtisasa ilişkin alanda, bakanlıklara veya diğer kamu kurum ve kuruluşlarınayüklenen görev ve tanınan yetkilerin odalara devri hususunda bir hükme yerverilmesi yasama yetkisinin devri niteliğinde değildir.
Ayrıca yürütme organı, bir kanuna dayanmak ve ona uygun olmakşartıyla Anayasamızda yer verilen tüzük ve yönetmelik dışında da genel veobjektif düzenleyici hukuki tasarruflarda bulunabilir. İdarenin genel esaslarıilgili kanunda çizilmiş olmak şartıyla teknik ve ihtisasa ilişkin konulardamevzuat kavramına dâhil olan tüzük, yönetmelik, genelge vb. düzenleyicitasarruflarla kamusal bir görev yüklenmesi ve bu görevin oda ve birliklerinkuruluş amaçlarıyla ilgili olması durumunda odalara devredilmesi yasamayetkisinin devri niteliğinde olmadığı gibi bu durum idarenin kanuniliğiilkesine de aykırılık oluşturmaz.
Sonuç olarak odalar, kamu tüzel kişiliğine sahip ve kamu yararıamacına yönelik faaliyette bulunan kuruluşlardır. İdarenin görev alanına girenkonularda, kamu hizmetinin düzenli olarak işlemesini sağlamak amacıyla,sınırları açıkça ilgili kanunda belirtilmiş olmak şartıyla, idareye ait biryetkinin odalara devredilmesinde Anayasa'ya aykırılık bulunmayıp, itiraz konusukural Anayasa'nın 7. ve 123. maddelerine aykırı değildir. İptal isteminin reddigerekir.
VI- İPTAL KARARININ YÜRÜRLÜĞE GİRECEĞİ GÜN SORUNU
Anayasa'nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasında, 'Kanun, kanunhükmünde kararname veya Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğü ya da bunlarınhükümleri, iptal kararlarının Resmi Gazetede yayımlandığı tarihte yürürlüktenkalkar. Gereken hallerde Anayasa Mahkemesi iptal hükmünün yürürlüğe gireceğitarihi ayrıca kararlaştırabilir. Bu tarih, kararın Resmi Gazetede yayımlandığıgünden başlayarak bir yılı geçemez.' denilmekte, 6216 sayılı AnayasaMahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 66. maddesinin(3) numaralı fıkrasında da bu kural tekrarlanmaktadır.
4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu'nun 35. maddesinin iptalinekarar verilmesinin doğuracağı hukuksal boşluk, kamu yararını ihlal edicinitelikte görüldüğünden, Anayasa'nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasıyla6216 sayılı Kanun'un 66. maddesinin (3) numaralı fıkrası gereğince iptalkararının, Resmî Gazete'de yayımlanmasından başlayarak dokuz ay sonra yürürlüğegirmesi uygun görülmüştür.
VII- SONUÇ
1- 10.7.2003 günlü, 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu'nun35. maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğuna ve İPTALİNE,
2- 18.5.2004 günlü, 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğiile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun 12. maddesinin birinci fıkrasının (t)bendinin Anayasa'ya aykırı olmadığına ve itirazın REDDİNE,
3- 4925 sayılı Kanun'un 35. maddesinin iptal edilmesi nedeniyle,Anayasa'nın 153. maddesinin üçüncü fıkrasıyla 6216 sayılı Anayasa MahkemesininKuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 66. maddesinin (3) numaralıfıkrası gereğince bu maddeye ilişkin İPTAL HÜKMÜNÜN, KARARIN RESMÎ GAZETE'DEYAYIMLANMASINDAN BAŞLAYARAK DOKUZ AY SONRA YÜRÜRLÜĞE GİRMESİNE,
8.11.2012 gününde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
Başkan
Haşim KILIÇ
Başkanvekili
Serruh KALELİ
Başkanvekili
Alparslan ALTAN
Üye
Fulya KANTARCIOĞLU
Üye
Mehmet ERTEN
Üye
Serdar ÖZGÜLDÜR
Üye
Osman Alifeyyaz PAKSÜT
Üye
Zehra Ayla PERKTAŞ
Üye
Recep KÖMÜRCÜ
Üye
Burhan ÜSTÜN
Üye
Engin YILDIRIM
Üye
Nuri NECİPOĞLU
Üye
Hicabi DURSUN
Üye
Celal Mümtaz AKINCI
Üye
Erdal TERCAN
Üye
Muammer TOPAL