ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı : 2015/27
Karar Sayısı : 2015/28
Karar Tarihi : 19.3.2015
R.G. Tarih-Sayı : Tebliğedildi
İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN :Görele Sulh Ceza Hâkimliği
İTİRAZIN KONUSU :21.6.1927 tarihli ve 1111sayılı Askerlik Kanunu'nun, 5.2.2009 tarihli ve 5837 sayılı Kanun'un 8. ve22.5.2012 tarihli ve 6318 sayılı Kanun'un 22. maddeleriyle değiştirilen 25.maddesinin Anayasa'nın 2. maddesine aykırılığı ileri sürülerek iptaline karar verilmesiistemidir.
I- OLAY
Yoklama kaçağı olması nedeniyle Askerlik Kanunu'nun 86. maddesiuyarınca idarî para cezası ile cezalandırılan davacının, cezanın kaldırılmasıistemiyle açmış olduğu davada itiraz konusu kuralın Anayasaya aykırı olduğukanısına varan Mahkeme, iptali için başvurmuştur.
II- İTİRAZ KONUSU YASA KURALI
Kanun'un itiraz konusu 25. maddesi şöyledir:
"MADDE 25- Milli Savunma Bakanlığı tarafından, o yılaskerlik çağına girenler ile bir önceki sene ertesi yıla terk edilenlerinyoklamalarının yapılacağı, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu aracılığıyladuyurulur. Bu duyuru yükümlülere tebliğ mahiyetindedir."
III- İLK İNCELEME
Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü hükümleri uyarınca yapılan ilk incelemetoplantısında, başvuru kararı ve ekleri, Raportör Evren ALTAY tarafındanhazırlanan ilk inceleme raporu, itiraz konusu yasa kuralı, dayanılan Anayasakuralı ile bunların gerekçeleri ve diğer yasama belgeleri okunup incelendiktensonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Anayasa'nın 152. ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu veYargılama Usulleri Hakkında Kanun'un 40. maddelerine göre,bir davaya bakmakta olan mahkeme, bu davadauygulanacak birkanun veya kanunhükmünde kararnamenin hükümlerini Anayasa'ya aykırı görürse veya taraflardanbirinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddi olduğu kanısına varırsa,o hükmün iptali için Anayasa Mahkemesine başvurmaya yetkilidir. Ancak, bukurallar uyarınca bir mahkemenin Anayasa Mahkemesine başvurabilmesi için elindeyöntemince açılmış ve mahkemenin görevine giren bir davanın bulunması ve iptaliistenen kuralın da o davada uygulanacak olması gerekmektedir. Uygulanacak yasakuralları, davanın değişik evrelerinde ortaya çıkan sorunların çözümünde veyadavayı sonuçlandırmada olumlu ya da olumsuz yönde etki yapacak niteliktebulunan kurallardır.
İtiraz başvurusunda bulunan Mahkemede bakılmakta olan dava,davacının yoklama kaçağı olması nedeniyle Askerlik Kanunu uyarınca idarî paracezası ile cezalandırılmasına ilişkindir. Söz konusu idarî para cezalarıhakkında 30.3.2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nda öngörülen kanunyollarına ilişkin hükümler uygulanmakta olup, Kanun'un 27. maddesinde idarîyaptırım kararlarına karşı onbeş gün içinde sulh ceza mahkemesinebaşvurulabileceği ve bu süre içinde başvurunun yapılmamış olması halinde idarîyaptırım kararının kesinleşeceği belirtilmiştir.
Başvuru dosyasının incelenmesinden, 24.9.2014 tarihinde davacıyatebliğ edilen idarî para cezasına karşı 14.10.2014 tarihinde dava açıldığıanlaşıldığından, süresinde yapılmayan başvurunun 5326 sayılı Kanun'un 28.maddesi gereğince reddi gerektiği açıktır. Bu durumda, usulüne uygun açılmışbir davanın varlığından söz edilemeyeceğinden, Anayasa Mahkemesine itirazyoluyla başvurabilmesi için zorunlu olan, itiraz konusu kuralın"bakılmaktaolan davada uygulanacak kural"niteliğini taşıması koşulu, Görele SulhCeza Hâkimliğince yapılan başvuru yönünden gerçekleşmemiş bulunmaktadır.
Açıklanan nedenlerle, itiraz konusu kurala ilişkin başvurununMahkemenin yetkisizliği nedeniyle reddi gerekir.
IV- SONUÇ
21.6.1927 tarihli ve 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun, 5.2.2009tarihli ve 5837 sayılı Kanun'un 8. ve 22.5.2012 tarihli ve 6318 sayılı Kanun'un22. maddeleriyle değiştirilen 25. maddesi, itiraz yoluna başvuran Mahkemedebakılmakta olan davada uygulanacak kural niteliğini taşımadığından, bu maddeyeilişkin başvurunun Mahkemenin yetkisizliği nedeniyle REDDİNE, 19.3.2015tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
Başkan
Zühtü ARSLAN
Başkanvekili
Serruh KALELİ
Başkanvekili
Alparslan ALTAN
Üye
Serdar ÖZGÜLDÜR
Üye
Osman Alifeyyaz PAKSÜT
Üye
Recep KÖMÜRCÜ
Üye
Burhan ÜSTÜN
Üye
Engin YILDIRIM
Üye
Nuri NECİPOĞLU
Üye
Hicabi DURSUN
Üye
Celal Mümtaz AKINCI
Üye
Erdal TERCAN
Üye
Muammer TOPAL
Üye
M. Emin KUZ
Üye
Hasan Tahsin GÖKCAN
Üye
Kadir ÖZKAYA