ANAYASA MAHKEMESİ KARARI
Esas Sayısı:2019/46
Karar Sayısı:2020/55
Karar Tarihi:15/10/2020
R.G.Tarih-Sayısı:24/11/2020-31314
İPTAL DAVASINI AÇAN: TürkiyeBüyük Millet Meclisi üyeleri Engin ALTAY, ÖzgürÖZEL, Engin ÖZKOÇ ile birlikte 137 milletvekili
İPTAL DAVASININ KONUSU: 21/2/2019 tarihli ve 7166 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile BazıKanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 8. maddesiyle 25/8/1999 tarihlive 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu’nun geçici 19. maddesine eklenen ondördüncü fıkranın birinci cümlesinde yer alan “…Fondan karşılanmak üzere…”ibaresinin Anayasa’nın 2., 5., 60. ve 65. maddelerine aykırılığı ilerisürülerek iptaline ve yürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi talebidir.
I. İPTALİ İSTENEN KANUN HÜKMÜ
Kanun’un 8. maddesiyle on dördüncü fıkranın eklendiği4447 sayılı Kanun’un iptali talep edilen kuralın da yer aldığı geçici 19.maddesi şöyledir:
“Geçici Madde19- (Ek: 21/3/2018-7103/42 md.)
Kuruma kayıtlı işsizler arasından 1/1/2018 ila 31/12/2020tarihleri arasında özel sektör işverenlerince 5510 sayılı Kanunun 4 üncümaddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında işe alınanların; işegirdikleri aydan önceki üç aylık sürede toplam on günden fazla 5510 sayılıKanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) ve (c) bentleri kapsamındaSosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmemiş olmaları ve isteğe bağlı sigortalılıkhariç 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi kapsamındasigortalı olmamaları, işe alındıkları yıldan bir önceki takvim yılında işealındıkları işyerinden bildirilen aylık prim ve hizmet belgelerindeki veyamuhtasar ve prim hizmet beyannamelerindeki sigortalı sayısının ortalamasınailave olmaları kaydıyla, işyerinin imalat veya bilişim sektöründe faaliyetgöstermesi halinde ilgili döneme ait günlük brüt asgarî ücretin sigortalınınprim ödeme gün sayısıyla çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçmemek üzere,sigortalının 5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esaskazançları üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamıtutarında; işyerinin diğer sektörlerde faaliyet göstermesi halinde sigortalının5510 sayılı Kanunun 82 nci maddesi uyarınca belirlenen prime esas kazanç altsınırı üzerinden hesaplanan sigortalı ve işveren hissesi primlerinin tamamıtutarında, her ay bu işverenlerin Sosyal Güvenlik Kurumuna ödeyecekleri tümprimlerden mahsup edilmek suretiyle işverene prim desteği sağlanır ve destektutarı Fondan karşılanır.
Bu maddeyle sağlanan prim desteği 2020 yılı Aralıkayı/dönemi aşılmamak üzere, destek kapsamına giren sigortalılar için 12 aysüreyle uygulanır. Ancak bu süre; işe giriş tarihi itibarıyla 18 yaşından büyükkadın, 18 yaşından büyük 25 yaşından küçük erkek sigortalılar ile Kurumaengelli olarak kayıtlı sigortalılar için 18 ay olarak uygulanır.
Birinci fıkrada belirtilen bilişim sektöründe destektenyararlanacak işyerlerini, NACE Rev.2 Ekonomik Faaliyet Sınıflamasındabelirtilen işkolları arasından belirlemeye Cumhurbaşkanı yetkilidir.
İşyeri ile ilgili aylık prim ve hizmet belgelerinin veyamuhtasar ve prim hizmet beyannamelerinin yasal süresi içerisinde verilmemesi,primlerin yasal süresinde ödenmemesi ve Sosyal Güvenlik Kurumuna prim, idaripara cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunmasıdurumlarında bu maddede belirtilen destekten yararlanılamaz. Ancak SosyalGüvenlik Kurumuna olan prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikmecezası ve gecikme zammı borçlarını 6183 sayılı Kanunun 48 inci maddesine göretecil ettiren ve taksitlendiren veya ilgili diğer kanunlar uyarıncayapılandıran işverenler bu taksitlendirme veya yapılandırma devam ettiği sürecebu madde hükmünden yararlandırılır.
Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad, unvanya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elindebulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketlerarasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinindeğiştirilmesi gibi Fon katkısından yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesisettiği anlaşılan işyerlerinden Fon tarafından karşılanan tutar gecikme cezasıve gecikme zammıyla birlikte geri alınır.
Mahkeme kararıyla veya yapılan kontrol ve denetimlerdeçalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyıfiilen çalıştırmadığı tespit edilen işyerleri hakkında, 5510 sayılı Kanunun ek14 üncü maddesi uyarınca işlem yapılır.
Bu maddede belirtilen şartların sağlanması kaydıylaikinci fıkrada belirtilen yararlanma süresini aşmamak üzere, destektenyararlanılmış olan sigortalının destek süresini tamamlamadan işten ayrılıpyeniden işe başlaması halinde, söz konusu sigortalıdan dolayı yeniden işebaşladığı tarihteki durumu dikkate alınarak ikinci fıkrada belirtilensürelerden kalan süre kadar bu destekten yararlanmaya devam edilir.
Bu madde kapsamında Fon tarafından işverene sağlanan,sigortalı hissesine karşılık gelen destek tutarının sigortalıya ödenmesiişverenden talep edilemez.
Bu madde hükümleri; 5335 sayılı Kanunun 30 uncumaddesinin ikinci fıkrası kapsamına giren kurum ve kuruluşlara ait işyerleriile 2886 sayılı Kanuna, 4734 sayılı Kanuna ve uluslararası anlaşma hükümlerineistinaden yapılan alım ve yapım işleri ile 4734 sayılı Kanundan istisna olanalım ve yapım işlerine ilişkin işyerleri ile sosyal güvenlik destek priminetabi çalışanlar ve yurtdışında çalışan sigortalılar hakkında uygulanmaz.
1/1/2018 ila 31/12/2020 tarihleri arasında 5510 sayılıKanun kapsamına alınan işyerleri ve daha önce tescil edildiği halde ortalamasigortalı sayısının hesaplandığı yılda sigortalı çalıştırılmaması nedeniyleSosyal Güvenlik Kurumuna aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar prim hizmetbeyannamesi vermeyen işyerleri, bu maddede belirtilen şartlar sağlanmakkaydıyla, 1/1/2018 tarihinden sonra ilk defa sigortalı bildiriminde bulunulanayı takip eden üçüncü aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar veprim hizmet beyannamesinden itibaren bu maddenin ikinci fıkrasında belirtilensüre kadar bu destekten yararlandırılır.
Bu madde kapsamında destekten yersiz yararlanıldığınıntespiti halinde, yararlanılan destek tutarı işverenden 5510 sayılı Kanunun 89uncu maddesinin ikinci fıkrası uyarınca gecikme cezası ve gecikme zammı ilebirlikte tahsil edilir.
Bu maddeyle sağlanan teşvikten yararlanmakta olanişverenler, bu teşvikten yararlanılan ayda aynı sigortalı için diğer sigortaprimi teşvik, destek ve indirimlerinden yararlanamaz.
Fondan bu madde kapsamında karşılanan tutarlar, gelir vekurumlar vergisi uygulamalarında gelir, gider veya maliyet unsuru olarakdikkate alınmaz.
(Ek fıkra:21/2/2019-7166/8 md.) 1/2/2019 ila 30/4/2019tarihleri arasında işyerlerinde 2018 yılı Ocak ila Aralık ayları/dönemindeaylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile 5510sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında uzunvadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdekisigortalı sayısına ilave olarak işe alınanların, iş sözleşmesinin işverentarafından haklı nedenlerle feshedilmesi hariç olmak üzere, işe alındıklarıtarihten itibaren dokuz aylık sürede iş sözleşmesi feshedilmeksizinçalıştırılmaları halinde bu maddede belirtilen prim desteği ile birlikte işealındıkları ay dâhil üç aylık süre için prim ödeme gün sayısının 67,36 Türklirası ile çarpımı sonucu bulunacak tutar Fondan karşılanmak üzereişverene destek olarak ayrıca sağlanır. Bu fıkra kapsamında işverene sağlananücret desteği işverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarına mahsup edilir,ancak işverene ödenmez.
Bu maddenin uygulanmasına ilişkin usul ve esaslarBakanlık tarafından belirlenir.”
II. İLK İNCELEME
1. Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü hükümleri uyarınca ZühtüARSLAN, Engin YILDIRIM, Hasan Tahsin GÖKCAN, Serdar ÖZGÜLDÜR, Recep KÖMÜRCÜ,Burhan ÜSTÜN, Hicabi DURSUN, Celal Mümtaz AKINCI, Muammer TOPAL, M. Emin KUZ,Kadir ÖZKAYA, Recai AKYEL, Yusuf Şevki HAKYEMEZ ve Yıldız SEFERİNOĞLU’nunkatılımlarıyla 15/5/2019 tarihinde yapılan ilk inceleme toplantısında dosyadaeksiklik bulunmadığından işin esasının incelenmesine, yürürlüğü durdurmatalebinin esas inceleme aşamasında karara bağlanmasına OYBİRLİĞİYLE kararverilmiştir.
III. ESASIN İNCELENMESİ
2. Dava dilekçesi ve ekleri, RaportörHülya ÇOŞTAN ÇETİN tarafından hazırlanan işin esasına ilişkin rapor, davakonusu kanun hükmü, dayanılan ve ilgili görülen Anayasa kuralları ile bunlarıngerekçeleri ve diğer yasama belgeleri okunup incelendikten sonra gereğigörüşülüp düşünüldü:
A. Genel Açıklama
3. Sosyal güvenlik, sosyal riskleringerçekleşmesi hâlinde ortaya çıkabilecek olan gelir azaltıcı ve/veya giderartırıcı etkileri en aza indirmeyi ve kişinin belirli hayat standartlarıçerçevesinde yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini güvence altına almayıamaçlayan sistemi ifade etmektedir. Bu sistemde yaşlılık, hastalık, malullük,işsizlik, kaza ve ölüm gibi sosyal risklerin gerçekleşmesi hâlinde kişilerinasgari yaşam düzeylerinin korunması hedeflenmektedir. Sosyal güvenlik sistemisosyal güvenlik kuruluşları vasıtasıyla hayata geçirilmekte ve bu sisteme tabiolan kişiler de sisteme prim ödemek suretiyle katkı yapmaktadır.
4.4447 sayılı Kanun’un 53. maddesinin birincifıkrası ile bu Kanun’un gerektirdiği görevve hizmetler için malî kaynak sağlamak, piyasa şartlarında kaynaklarıdeğerlendirmek, Kanun’un öngördüğü ödemelerde bulunmak üzere İşsizlik SigortasıFonu (Fon) kurulmuştur. Yine aynı maddede Fonun giderleri düzenlenmiş ve bukapsamda sigortalıişsizlere verilecek ödenekler gider kalemlerinden sadece biri olarakbelirlenmiştir. Diğer giderlerin varlığı Fonun amacının işsizlik ödeneği içinkaynak sağlamakla sınırlı olmadığına işaret etmektedir.
5. Kanun’un 47. maddesinin (g)bendine göre Fon, işsizlik sigortası primleri ile bu primlerindeğerlendirilmesinden elde edilen kazanç ve iratların, devlet tarafındanyapılacak katkı ve yardımların, ayrıca Kanun gereğince işçi ve işverenlerdenalınacak ceza, gecikme zammı ve faizler ile diğer her türlü gelir vekazançların toplandığı ve devlet güvencesinde olan fonu ifade etmektedir. Kanun’un Fonun gelirlerini düzenleyen 53. maddesininüçüncü fıkrasında; işsizlik sigortası primleri, bu primlerindeğerlendirilmesinden elde edilen kazanç ve iratlar, Fonun açık vermesidurumunda devletçe sağlanacak katkılar, Kanun gereğince sigortalı veişverenlerden alınacak ceza, gecikme zammı ve faizler, diğer gelir ve kazançlarile bağışlar Fonun gelirleri olarak sayılmıştır. Kanun’un 47. maddesinin birinci fıkrasının (f) bendi uyarınca işsizliksigortası primi, işsizlik sigortasının gerektirdiği her türlü ödeme ile hizmetgiderlerini karşılamak amacıyla Kanun’da belirtilen esas ve usullere göredevlet, işveren ve sigortalı tarafından ödenen primi ifade etmektedir.Dolayısıyla Fonun gelirlerinden olan işsizlik sigortası primleri işçinin yanısıra işveren ve devlet tarafından ödenen meblağlardan oluşmaktadır.
6. Kanun’un 48. maddesinin birinci fıkrasında; işsizliksigortasının zorunlu olduğu, Kanun kapsamına giren ve hâlen çalışmaktaolanların Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten itibaren, işe yeni girenlerin iseişe başladıkları tarihten itibaren sigortalı olacakları hükme bağlanmıştır.
7. Kanun’un 47. maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine göre işsizlik sigortası; bir işyerindeçalışırken çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmenherhangi bir kasıt ve kusuru olmaksızın işini kaybeden sigortalıların işsizkalmaları nedeniyle uğradıkları gelir kaybını belli süre ve ölçüde karşılayan,sigortacılık tekniği ile faaliyet gösteren zorunlu sigortadır. Böylece Kanun kapsamına giren bir işyerinde hizmet akdine dayalıolarak çalışan kişilerin hizmet akitlerinin kendi talepleri veya kusurlarıolmaksızın sona ermesi hâlinde, Türkiye İş Kurumuna süresi içinde şahsenbaşvurarak yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettirmeleri ve Kanun’da yeralan prim ödeme koşullarını sağlamış olmaları kaydıyla belirli bir süre içinFondan işsizlik ödeneği almalarına imkân sağlanmaktadır.
B. İptal Talebinin Gerekçesi
8. Dava dilekçesinde özetle; kuralla Fonunişsiz kalınması durumunda çalışanlara ekonomik güvence sağlanması biçimindekiamacı dışında kullanılmasına imkân tanındığı, işverene teşvik sağlanmasınınFonun amaçları arasında bulunmadığı, sigortalı işçilerin ücretlerinden kesilenprimlerden oluşan Fonun işçilere sosyal güvenlik hakkı sağlamaya hizmet etmesigerektiği, buna karşın kuralla Fon kaynaklarının Hazineden veya genel bütçedenkarşılanması gereken teşvikler için kullanılmasına yol açıldığı, istihdamınartırılmasına yönelik politikaların idarenin sorumluluğu altında olduğu, buitibarla kendi iradesi dışında Fona prim ödemekle yükümlü kılınan işçilerinsosyal güvenlik hakkının zedelendiği belirtilerek kuralın Anayasa’nın 2., 5.,60. ve 65. maddelerine aykırı olduğu ileri sürülmüştür.
C. Anayasa’ya Aykırılık Sorunu
9. 30/3/2011 tarihli ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama UsulleriHakkında Kanun’un 43. maddesi uyarınca kural, ilgisi nedeniyleAnayasa’nın 49. maddesi yönünden de incelenmiştir.
10. 4447 sayılı Kanun’un geçici 19. maddesinin ondördüncü fıkrasının birinci cümlesinde; 1/2/2019 ile 30/4/2019 tarihleriarasında işyerlerinde 2018 yılı Ocak ila Aralık ayları döneminde aylık prim vehizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile 16/6/2006 tarihlive 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 4.maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında uzun vadeli sigortakollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalısayısına ilave olarak işe alınanların -iş sözleşmesinin işveren tarafındanhaklı nedenlerle feshedilmesi hariç olmak üzere- işe alındıkları tarihtenitibaren dokuz aylık sürede iş sözleşmesi feshedilmeksizin çalıştırılmalarıhâlinde bu maddede belirtilen prim desteği ile birlikte işe alındıkları aydâhil üç aylık süre için prim ödeme gün sayısının 67,36 Türk lirası ile çarpımısonucu bulunacak tutarın Fondan karşılanmak üzere işverene destek olarak ayrıcasağlanacağı düzenlenmiştir. Anılan cümlede yer alan “…Fondan karşılanmaküzere…” ibaresi dava konusu kuralı oluşturmaktadır.
11. Anayasa’nın 49. maddesinin birinci fıkrasında “Çalışma,herkesin hakkı ve ödevidir” denmek suretiyle herkesin çalışma hakkına sahipolduğu hüküm altına alındıktan sonra anılan maddenin ikinci fıkrasında devlete,çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma yaşamını geliştirmek içinçalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek ve işsizliği gidermeyeelverişli ekonomik bir ortam yaratmak için gerekli önlemleri alma ödevi deverilmiştir.
12. Sosyal hukuk devletinin temelkavramlarından biri olan sosyal güvenlik hakkı ise Anayasa’nın 60. maddesinin “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir” şeklindeki birinci fıkrasıyla güvencealtına alınmıştır. Anılan maddenin ikinci fıkrasında da “Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alırve teşkilatı kurar” denilerekbu görevin devlet tarafından oluşturulacak kuruluşlar yoluyla yerinegetirilmesi öngörülmüştür.
13. Anayasa’nın anılan maddeleriuyarınca devlete yüklenen görevler devletin pozitif yükümlülüklerikapsamındadır.
14. Anayasa, kişilere sağlanacak sosyal güvenlik hakkınınölçüleri konusunda ayrıntılı ilkeler koymamıştır.Sosyal güvenlik sisteminin yapısını ekonomik ve sosyal koşullarınbelirleyeceği bilinen bir gerçektir. Çünkü sosyal güvenlik programlarıylaekonomik ve sosyal yapı karşılıklı etkileşim içindedir.
15. Dava konusu kural, Kanun’un geçici 19. maddesinin ondördüncü fıkrası uyarınca işverene sağlanacak ücret desteği tutarının Fondankarşılanmasını öngörmektedir.
16. Kuralın “İşgücü maliyetlerinin azaltılması veistihdamın artırılması amacıyla 2018 yılı içinde işyerinden bildirilen en düşüksigortalı sayısına ilave olarak 1/2/2019 ila 30/4/2019 tarihleri arasında işealınan sigortalılar için, iş sözleşmesinin işveren tarafından haklı nedenlerlefeshedilmesi hariç olmak üzere, işe alındıkları tarihten itibaren dokuz aylıksürede iş sözleşmesi feshedilmeksizin çalıştırılmaları halinde 4447 sayılıKanunun geçici 19 uncu maddesinde belirtilen prim desteği ile birlikte işe alındıklarıay dâhil üç aylık süre için prim ödeme gün sayısının 67,36 Türk lirası ileçarpımı sonucu bulunacak tutar Fondan karşılanmak üzere işverene destek olarakayrıca sağlanmasına yönelik bir düzenleme…” biçimindeki gerekçesi gözönündebulundurulduğunda teşvik niteliğindeki kuralla istihdamın artırılmasınınamaçlandığı anlaşılmaktadır.
17. Anayasa’nın 60. maddesinde devlete sosyal güvenlikhakkını sağlayacak gerekli tedbirleri alma ödevi yüklenmiş iken 49. maddesinegöre devletin ayrıca işsizliği önlemeye yönelik ekonomik bir ortam yaratmayükümlülüğü de bulunmaktadır. Anayasa’ya aykırı olmamak kaydıyla bu kapsamdaalınacak tedbirleri, bu tedbirlerin kapsamını, içeriğini, şeklini ve usulünübelirleme konusunda kanun koyucunun takdir yetkisi bulunmaktadır (benzeryöndeki değerlendirme için bkz. AYM, E.2008/57, K.2010/26, 4/2/2010). Davakonusu kuralla da işverene sağlanacak ücret desteği tutarının Fondankarşılanmasının öngörülmesiyle ilave çalışan istihdamının kolaylaştırılmasınınhedeflendiği açıktır. Bu yönüyle kural devletin işsizliği önlemeye yönelikekonomik bir ortam yaratmak yükümlülüğü kapsamında aldığı bir tedbirniteliğindedir.
18. Öte yandan kural sosyal güvenlik hakkınınsağlanmasına hizmet eden işsizlik sigortasının işleyişinde herhangi bir değişikliköngörmemekte, işsizlik durumunda sigortalıya yapılan ödeme ve sunulanhizmetlerde herhangi bir sınırlamada bulunmamaktadır. Sigortalı, kuralöncesinde sahip olduğu imkânları kural sonrasında da aynen muhafaza etmeyedevam etmektedir. Bu itibarla işverene sağlanan ücret desteği tutarının Fondankarşılanmasının öngörülmesinin sigortalıların sosyal güvenlik haklarıbakımından bir kayba yol açtığı söylenemez.
19. Diğer yandan Kanun’un 49. maddesi uyarınca işsizliksigortası priminin sigortalının prime esas aylık brüt kazançlarından %1sigortalı, %2 işveren ve %1 devlet payı olarak alındığı gözönündebulundurulduğunda Fonun başlıca geliri olan anılan primin yalnızca sigortalıtarafından ödenen meblağdan oluşmadığı ve sigortalıdan daha yüksek oranda işvereninve devletin anılan prime katkıda bulunduğu açıktır. Kanun’un 53. maddesindeFonun açık vermesi durumunda devletçe sağlanacak katkıların da Fonun gelirleriarasında sayılmış olması karşısında belirli koşullar dâhilinde işverenesağlanan ücret desteği tutarının kural uyarınca Fondan karşılanmasının Fonunzayıflamasına yol açacağı ve bu suretle işsiz kalan sigortalılara yapılacaködemeleri olumsuz etkileyeceği ileri sürülemez.Kaldı ki işverene Fondan sağlanacak desteğin 1/2/2019 ila 30/4/2019tarihinde işyerlerinde yapılacak yeni işe alımlar ile sınırlandırıldığı vebelirli şartlara tabi kılındığı dikkate alındığında Fondan sürekli niteliktebir kaynak çıkışının söz konusu olmadığı da ortadadır.
20. Ayrıca dava konusu kuralın yer aldığı cümlenindevamında işverene verilecek desteğin nakdi ödeme şeklinde yapılamayacağı veişverenin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan borçlarına mahsup yoluyla sağlanacağıaçıkça düzenlenmek suretiyle Fondan çıkan kaynağın amaca aykırı kullanılmasınıönleyebilecek tedbirlerin de alındığı görülmektedir.
21. Açıklanan nedenlerle kuralAnayasa’nın 49. ve 60. maddelerine aykırı değildir. İptal talebinin reddigerekir.
Kuralın Anayasa’nın 2. ve 5. maddelerine de aykırı olduğuileri sürülmüş ise de bu bağlamda belirtilen hususların Anayasa’nın 49. ve 60.maddeleri yönünden yapılan değerlendirmeler kapsamında ele alınmış olmasınedeniyle Anayasa’nın 2. ve 5. maddeleri yönünden ayrıca bir incelemeyapılmasına gerek görülmemiştir.
Kuralın Anayasa’nın 65.maddesiyle ilgisi görülmemiştir.
IV. YÜRÜRLÜĞÜN DURUDURULMASI TALEBİ
22. Dava dilekçesindeözetle, dava konusu kuralın uygulanması hâlinde telafisi güç veya imkânsız zararların doğabileceği belirtilerekyürürlüğünün durdurulmasına karar verilmesi talep edilmiştir.
21/2/2019 tarihli ve7166 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik YapılmasınaDair Kanun’un 8. maddesiyle 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik SigortasıKanunu’nun geçici 19. maddesine eklenen on dördüncü fıkranın birinci cümlesindeyer alan “…Fondan karşılanmak üzere…” ibaresine yönelik iptal talebi 15/10/2020 tarihli ve E.2019/46,K.2020/55 sayılı kararla reddedildiğinden buibareye ilişkin yürürlüğün durdurulması talebinin REDDİNE 15/10/2020 tarihinde OYBİRLİĞİYLE karar verilmiştir.
V. HÜKÜM
21/2/2019 tarihli ve7166 sayılı Sosyal Hizmetler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik YapılmasınaDair Kanun’un 8. maddesiyle 25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik SigortasıKanunu’nun geçici 19. maddesine eklenen on dördüncü fıkranın birinci cümlesindeyer alan “…Fondan karşılanmak üzere…” ibaresinin Anayasa’ya aykırıolmadığına ve iptal talebinin REDDİNE 15/10/2020 tarihinde OYBİRLİĞİYLE kararverildi.
Başkan
Zühtü ARSLAN
Başkanvekili
Hasan Tahsin GÖKCAN
Başkanvekili
Kadir ÖZKAYA
Üye
Serdar ÖZGÜLDÜR
Üye
Burhan ÜSTÜN
Üye
Engin YILDIRIM
Üye
Hicabi DURSUN
Üye
Celal Mümtaz AKINCI
Üye
Muammer TOPAL
Üye
M. Emin KUZ
Üye
Rıdvan GÜLEÇ
Üye
Recai AKYEL
Üye
Yusuf Şevki HAKYEMEZ
Üye
Yıldız SEFERİNOĞLU
Üye
Selahaddin MENTEŞ
Üye
Basri BAĞCI