T.C. ...10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2024/200 Esas - 2024/381
TÜRK MİLLETİ ADINA
YARGILAMA YETKİSİNİ KULLANAN
T.C.
ANKARA
10. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2024/200
KARAR NO : 2024/381
DAVA : Alacak
DAVA TARİHİ : 17/03/2024
KARAR TARİHİ : 05/06/2024
KARARIN YAZILDIĞI TARİH : 25/06/2024
Mahkememizde görülmekte olan alacak davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA : Davacı vekili, davalının müvekkil şirketin önceki yönetim kurulu başkanı olduğunu, seçiminin 10.03.2020 tarihli olağan genel kurulda yapıldığını, görevinin 10.03.2023 tarihine kadar devam ettiğini, genel kurulu toplantıya çağırmadığını, mahkeme kararı ile genel kurulun yapıldığını, görev süresinin bitimine yakın davalının şirketin ilaç uygulama iznini iptal ettirdiğini, firmalarla görüşerek işleri tasfiye ettiğini açıkladığını, sözleşmeleri yenilemediğini, şirketin iki aracını oğullarına devir ettiğini, bu zararlara ilişkin tazmini için başlatılan icra takibine itirazın iptali davasının .... ATM'nin 2023/888 Esas sayılı dosyasında görüldüğünü, şirket emtiasını rayicinin altında elden çıkardığını, vergi kaydını kapattığını, zarara neden olduğunu ileri sürerek, şimdilik 1.000,00 TL'nin avans faiziyle tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı vekili, davacının aynı ve benzer iddialarla ilgili davalar açıldığını, üçünün .... ATM'nin 2023/888 Esas sayılı dosyasında toplandığını, işbu dosyanın da 2024/200 Esas sayılı dosyanın da birleştirilmesini talep ettiklerini, derdestlik itirazlarının bulunduğunu, esasen iddiaların yerinde olmadığını savunarak, davanın reddini istemiştir.
KANITLAR : ...1. Asliye Ticaret Mahkemesi 2023/208 Esas sayılı dava dosyası, .... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2023/888 Esas sayılı derdest dava dosyası, ticari defterler, genel kurul toplantı tutanakları, 06 YL 775 ve 06 BY 9191 plaka sayılı araç tescil kayıtları.
GEREKÇE: Dava, anonim şirket yöneticisi aleyhine açılan tazminat istemine ilişkindir.
Çekişme, davacının önceki dönem yönetiminde yer alan davalının yetki süresinin sonuna yakın şirketin biyosidal ilaç uygulama izninin iptaline neden olup olmadığı, iki ayrı şirket aracını dava dışı oğullarına devir edip etmediği, dava dışı BCC firmasıyla davacının sözleşmesini feshederek davacıyı zarara uğratıp uğratmadığı, davalının derdestlik itirazı ile birleştirme talebinin yerinde olup olmadığı yönlerinde toplanmaktadır.
.... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2023/888 Esas sayılı dosyası celp edilmiş, yapılan incelemede davacı şirketin, önceki dönem yöneticisi Ali Akkaya'nın şirkete ait aracı piyasa rayiç değerinin altında diğer davalı Abdullah Akkaya'ya satması nedeniyle uğranılan zararın tahsili amacıyla başlatılan icra takibine itirazın itirazın iptali davası olduğu ve davanın derdest bulunduğu anlaşılmıştır.
Bilindiği üzere, 6100 sayılı HMK'nın 166. maddesine göre; aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek durumda bulunması durumunda bağlantı var sayılır.
Somut olayda mahkememizin işbu dava dosyası ile .... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2023/888 Esas sayılı dava dosyası arasında bağlantının bulunduğu, davacılarının ve konularının aynı olduğu, delillerin ortak bulunduğu, anılan davanın önce ikame edildiği, bu haliyle her iki dosya arasında hukuki ve fiili irtibat bulunduğu sonucuna varılmış, verilecek kararların birbirlerini etkileyebileceği, usul ekonomisi ve yargılamanın ucuzluğu prensibi de dikkate alınarak, mahkememiz dosyasının .... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2023/888 Esas sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Mahkememizin işbu dava dosyası ile .... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2023/888 Esas sayılı dava dosyasının BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Mahkememizin işbu esasının birleştirme nedeniyle KAPATILMASINA,
3-Yargılamanın birleşen .... Asliye Ticaret Mahkemesinin 2023/888 Esas sayılı dosyası üzerinden SÜRDÜRÜLMESİNE,
4-Harç, yargılama gideri ve vekalet ücretinin birleşen davada nazara alınmasına,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içinde ...Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf yolu açık olmak üzere 05/06/2024 tarihinde oy birliği ile karar verildi.