T.C. ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2015/884 Esas - 2025/643
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
ESAS NO : 2015/884
KARAR NO : 2025/643
....
DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 30/12/2015
KARAR TARİHİ : 23/09/2025
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 25/09/2025
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVACININ TALEBİ: Davacılar vekili dava dilekçesinde özetle; 06/.09.2015 tarihinde dava dışı sürücü Hasan Demirkan'ın sevk ve idaresindeki ....plakalı araç ile ....istikametinden Akseki istikametine seyir halindeyken yoldan çıkarak, sağ tarafta park alanı olarak kullanılan cepte kurallara uygun olarak park halinde bulunan ... plakalı aracın sol arka yan köşesinde çarpması sonucu meydana gelen kazada, ... plakalı araç içerisinde bulunan ... ile ... vefat ettiğini, müvekkillerinin .... Fakültesinde acil ameliyata alındıklarını, müvekkillerinin tedavisinin halen devam ettiğini, kazaya karışan ... plakalı aracın davalılardan .... nolu Genişletilmiş Kasko Sigorta Poliçesi ile sigortalı bulunduğunu, meydana gelen trafik kazası ile ilgili maddi tazminata ilişkin davalılardan .....nin sorumluluğunun bulunduğunu, dava konusu kaza nedeniyle müvekkillerinin sürekli olarak başkasının bakımına muhtaç durumda olduğunu, iş göremez ve sakat hale geldiklerini belirterek, fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla ... için 20.000,00TL, ... için 10.000,00TL olmak üzere toplam 30.000,00TL maddi tazminatın kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalı ....den, olası maddi zarar tespitinin... poliçesinde belirtilen limit ve teminatları aşması halinde ise aşan kısım İhtiyati Mali Mesuliyet kapsamında değerlendirilerek ....den tahsilini talep etmiştir.
DAVALININ CEVABI: Davalı .... vekili cevap dilekçesinde özetle; Dava konusu kazaya karışan ... plakalı aracın müvekkili şirket nezdinde 20.06.2015-20.06.2016 tarihleri arasında geçerli olmak üzere ... nolu ihtiyari mali mesuliyet sigortası poliçesi ile sigortalı bulunduğunu, davacı yan tarafından da belirtildiği üzere uğranılan zararı öncelikli olarak ....'den karşılanması gerektiğini, müvekkili şirkete sigortalı araç sürücüsüne atfedilen kusuru kabul etmediklerini, kusur durumunun tespiti için ...., davacıda meydana gelen kaza ile irtibatlı maluliyet ve meslekte kazanma gücü kaybı oranının tespiti için de .... İhtisas Dairesinden rapor alınmasını talep ettiklerini, bu hususta tüm hukuki sorumlulukların ...'ya devrildiğini, ... tarafından davacı yana ödeme yapıldığının tespiti halinde de bu tutarın da tenzilinin gerektiğini belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı ....vekili cevap dilekçesinde özetle; .... Mahkemesinde açılan dava ile bu davanın konusunun, taraflarının, olaylarının ve hatta tüm taleplerinin de aynı olması nedeniyle derdestlik ilkesi kapsamında dava şartı yokluğu nedeniyle davanın reddine karar verilmesi gerektiğini, kazanın ... plakalı araç sürücüsünün tam kusurlu eylemi neticesinde gerçekleştiğini, aracın kaza öncesinde müvekkili şirket tarafından sigortalanırken yolcu kapasitesinin üç kişi olduğu ve aracın kullanım tarzının kamyonet olduğu gözetildiğinde bu araçta yolcu olarak bulunan ve aracın kullanım tarzının kamyonet olduğu gözetildiğinde bu araçta yolcu olarak bulunan davacılar ile ölenlerin bu hususları bilmelerinin gerektiğini, kaza yapan sürücünün aracında seyahat etmelerinin hayatın olağan akışına pek de uygun düşmediğini, davacıların gerçek zararlarının belirlenmesi için uzman kişiler tarafından bilirkişi incelemesi yapılması gerektiğini, bakıcı giderine yönelik taleplerin de tedavi gideri kapsamında sayılacağından ... tarafından karşılanması gerektiğini belirterek, davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE DEĞERLENDİRME:
Dava, ölüm ve yaralama ile sonuçlanan trafik kazasından kaynaklı maddi tazminat istemlerine ilişkindir.
Mahkememizce taraf teşkili sağlanmış, tarafların sunmuş oldukları deliller toplanmıştır. Olaya ilişkin ceza yargılaması ... Karar sayılı dosyası ile görülmüş ve kesinleşmiştir. Ceza dosyası içeriği ve tüm dosya kapsamına göre; 06/09/2015 tarihinde sürücü Hasan Demirkan'ın idaresindeki ... plakalı araç ile Seydişehir istikametinden Akseki istikametine seyir halinde olduğu sırada aracın kontrolünü kaybederek usulüne uygun şekilde park etmiş vaziyette bulunan 42 DBB 35 plakalı kamyonun sol arka yan ve köşe kısmına çarpması sonucu davaya konu trafik kazası meydana gelmiştir. Davaya konu trafik kazası sonucu davacılar yaralanmış, dava dışı....vefat etmiştir. Davaya konu uyuşmazlık davacıların yaralanmasından kaynaklı geçici ve sürekli iş göremezlik ile ... tarafından karşılanmayan tedavi giderleri istemlerine ilişkindir. Davacıların destek tazminatına ilişkin talepleri ... Karar sayılı dosyası ile görülüp sonuçlandırılmıştır. Mahkememizce verilen 02/05/2017 tarihli ara karar uyarınca; davacı vekili 16/05/2017 tarihli dilekçesi ile maddi tazminat istemlerinin neye ilişkin olduğunu açıklayarak talebini kuruşlandırmıştır.
Mahkememizce usul ekonomisi gözetilerek kusur raporu alınmamıştır. Çünkü kesinleşen .... Karar sayılı dosyası ile ceza dosyası içeriğine göre kazanın oluşumunda davacıların içinde bulunduğu araç sürücüsü tamamen kusurludur. Zaten davacılar yolcu konumunda olup sürüş kusurlarının bulunması mümkün değildir. Olayda hatır taşıması bulunduğu sabit olup anılan durum davacı tarafın da kabulündedir.
Mahkememizce davacıların iş göremezlik durumlarının tespiti açısından .... rapor alınmıştır. .... 30/12/2024 tarihli raporu ile; davacılardan ...'in davaya konu trafik kazasına bağlı tüm vücut engellilik oranının %18 olduğu, iyileşme süresinin kaza tarihinden itibaren 12 aya kadar uzayabileceği mütala edilmiştir. Davacılardan ... bakımından ... tarafından düzenlenmiş rapor ile de davacılardan ...in çalışma ve meslekte kazanma gücü kaybı oranının %3.3 olduğu, iyileşme süresinin 4 aya kadar uzayabileceği mütala edilmiştir. Anılan raporlar doğrultusunda tazminat tutarlarının hesaplanması bakımından aktüerya bilirkişisinden rapor alınmıştır. Bilirkişi tarafından Yargıtayın benimsemiş olduğu TRH 2010 tablosu ile %10 artırım ve indirim yöntemi kullanılmak suretiyle asgari ücret düzeyinde hatır taşımasının varlığının kabulüne göre davacılardan ... için 10.491,84TL geçici iş gücü kaybı, 1.580.902,29TL sürekli iş gücü kaybı, davacılardan ... için 468.1482,70TL sürekli iş gücü kaybı hesaplanmıştır. Mahkememizce bilirkişi raporu hüküm kurmaya ve denetime elverişli kabul edilerek benimsenmiştir.
Davacıların ... tarafından karşılanmayan tedavi giderlerinin tespiti ve hesaplanması bakımından doktor bilirkişiden rapor alınmıştır. 29/07/2025 tarihli bilirkişi raporu ile davacılardan ...in 1.127,50TL, davacılardan ...'in 824,61TL ... nın sorumlu olduğu sağlık hizmet bedelleri dışında kalan kaçınılmaz ve belgeye bağlanılmayan sağlık giderlerinin bulunduğu mütala edilmiştir. Mahkememizce bilirkişi raporu hüküm kurmaya ve denetime elverişli kabul edilerek benimsenmiştir.
Davacılar vekili 02/06/2025 tarihli ıslah dilekçesi ile; poliçe teminat limitleri ile hatır taşımasının varlığını kabul ederek maddi tazminat taleplerini ıslah etmiştir. Ayrıca 08/07/2025 tarihli duruşmada davalılardan .... tarafından yapılan 1.000,00'er TL toplam 2.000,00TL ödeme de kabul edilmiştir. Mahkememizce toplanan deliller ve alınan bilirkişi raporları doğrultusunda; hesaplanan toplam tazminat tutarları üzerinden hatır taşıması indirimi yapılarak, davacı tarafın teminat limitlerinin gözetilerek yapmış olduğu ıslah doğrultusunda sürekli ve geçici iş göremezlik tazminatlarına yönelik istemlerin kabulüne, tedavi giderine yönelik istemin kısmen kabulüne karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
Davanın Kısmen Kabulüne,
1-Davacılardan ... için 10.491,84TL geçici iş göremezlik, 279.508,16TL sürekli iş göremezlik tazminatı ile 824,61TL .... tarafından karşılanmayan tedavi giderinin ....yalnızca 24.000,00TL lik sürekli iş göremezlik tazminatından sorumlu olmak kaydıyla ve dava tarihinden işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacılardan ... verilmesine, fazlaya ilişkin istemin reddine,
2-Davacılardan... için 290.000,00TL sürekli iş göremezlik tazminatı ile 1.127,50TL ... tarafından karşılanmayan tedavi giderinin ...yalnızca 24.000,00TL lik sürekli iş göremezlik tazminatından sorumlu olmak kaydıyla ve dava tarihinden işleyecek yasal faizi ile birlikte davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacılardan .... verilmesine, fazlaya ilişkin istemin reddine,
3-Alınması gerekli 39.753,14TL karar ve ilam harcından peşin 102,47TL peşin ve 2.115,00TL ıslah ile alınan harcın mahsubu ile kalan 37.535,67 TL karar ve ilam harcının, davalılardan ....,anılan tutarın 3.278,88TL'sinden sorumlu olmak kaydıyla, davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan 102,47TL peşin harç, 2.115,00TL ıslah harcı, 27,70TL başvuru harcının davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile alınarak davacıya verilmesine,
5-10.500,00TL bilirkişi ücreti, 11.713,00TL Adli Tıp Ücreti Masrafı, 3.138,75TL tebligat, müzekkere gideri olmak üzere toplam 25.351,75TL yargılama giderinin, davalılardan ....anılan tutarın 2.091,00TL'sinden sorumlu olmak kaydıyla, davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacılara verilmesine,
6-AAÜT uyarınca belirlenen 46.531,93TL vekalet ücretinin davalılardan ..... anılan tutarın 3.840,00TL sinden sorumlu olmak kaydıyla, davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacılardan .... verilmesine,
7-AAÜT uyarınca belirlenen 46.580,40TL vekalet ücretinin davalılardan ..... anılan tutarın 3.840,00TL sinden sorumlu olmak kaydıyla, davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsili ile davacılardan ... verilmesine,
8-HMK 333. maddesi uyarınca artan gider avansının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair, davacı vekili ve davalı vekilinin yüzüne karşı HMK'nun 341 ve devamı maddeleri gereğince kararın tebliğinden itibaren iki haftalık süre içinde Mahkememize .... Dairesine gönderilmek üzere verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.23/09/2025
....