T.C. ANKARA 11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2023/726 Esas - 2024/669
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
T.C.
ANKARA
11. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2023/726 Esas
KARAR NO : 2024/669
HAKİM : ....
KATİP : ....
DAVACI : ....
VEKİLİ : Av. ....
DAVALI : ....
VEKİLLERİ : Av. ....
Av. ...
DAVA : Tazminat (Sigorta Ödemesine Dayanan Rücuen)
DAVA TARİHİ : 08/11/2018
KARAR TARİHİ : 23/10/2024
KAR.YAZ.TAR. : 23/10/2024
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Sigorta Ödemesine Dayanan Rücuen) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
İDDİA:
Davacı vekilinin dilekçesi ile : " Davalının maliki ve işleteni olduğu ... plakalı aracın müvekkili şirket tarafından sigortalı ... plaka sayılı araca ve dava dışı araçlara çarpması sonucu yaralamalı ve maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiğini, kaza sonucu ... plakalı aracın pert olması nedeniyle 58.000 TL'nin 12/01/2018 tarihinde sigortalılarına ödendiğini, sovtaj bedeli düşüldükten sonra kalan tutardan kazaya sebebiyet veren davalı tarafın sorumlu olduğunu belirterek 40.600 TL'nin ödeme tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalıdan tahsiline, ... plakalı aracın trafik kaydı üzerine 3. Şahıslara devrinin önlenmesi için ihtiyati tedbir konulmasına karar verilmesini , yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı taraf üzerinde bırakılmasını" talep ve dava ettiği görülmüştür.
SAVUNMA:
Davalı vekilinin cevap dilekçesi ile "öncelikle zaman aşımı itirazlarının bulunduğunu, kazanın meydana gelmesinde müvekkili şirketin ve çalışanının kusurunun bulunmadığını ve rücu için şartlarında oluşmadığını, müvekkili şirkete ait ... plakalı araç üzerine ihtiyati tedbir konulması talebinin haksız olduğundan reddini talep ettiklerini, müvekkili aleyhine açılan davanın reddini, yargılama gideri ve vekalet ücretinin karşı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep ettiği görülmüştür.
DELİLLER:
Davacı şirketten 03/05/20217 tarihli kasko poliçe suretinin , ... plaka sayılı araca tramer kayıtlarının, araç ruhsat suretlerinin ,20/11/2017 tarihli kazaya ilişkin hasar bilgilerinin, dava dışı sigortalı şirkete 12/01/2018 tarihinde yapılan 58.000,00 TL ödemeye ilişkin dekont suretinin ,kaza tespit tutanağının getirtildiği ... plaka sayılı aracın ... Tel San.Ltd.Şti olduğu ... plakalı araç malikinin davalı olduğu görülmüştür.
Dosya üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmış alınan raporda "...Davalı Firmanın(...) ın maliki olduğu ... plakalı araçın ; işleteni ve maliki; Olay günü ve saatinde trafik kazası neticesi Yol üst levhasına ... plakalı aracın çarpması neticesi üzerinde levhalar ile olay yerinde park halinde olan aracı kurtarmak için yapılan çalışmada gerekli tedbirleri almayarak ... plakalı aracın park etme tedbirlerini almayan firma ve ... plakalı aracın geri manevra ile 112mt gelerek kapalı yolda yolun açılmasını bekleyen ... plaka sayılı ve dava dışı ... plaka sayılı araçlara çarpmıştır bu araçların da savrulara dava dışı ... plakalı araç çarpması neticesinde yararlanmalı ve maddi hasarlı trafik kazası meydana gelen kazada 2918 sayılı KYTK nun Hızın gerekli şartlara uygunluğunu sağlamak: 2918 Sayılı KYTYnun da olayla ilgili maddeler: Parketmede Alınacak Tedbirler Madde 118- Araçların parkedilmesinde aşağıdaki esaslar uygulanır;a) El freni ile tespit edilir.b) Motor durdurulur, eğimli yollarda inişte geri, yokuşta birinci vitese takılır ve ön tekerlekler sağa çevrilir. c) Eğimli yoldaki araç; kamyon, çekici veya otobüs ise, her iki arka tekerleğinin, ayrıca römorkların ve birden fazla ise, her bir römorkun arka tekerleklerinin inişte ön, çıkışta arka taraflarına niteliklere uygun takoz konulur. d) Aracın terk edilmesi halinde; camlar kapatılarak, kapılar kilitlenir. kuralını ihlal ederek Kusurunu işlediğinden dikkatsiz, tedbirsiz ve kurallara aykırı davranışı kazanın oluşumuna sebebiyet verdiğinden 8/8 oranında % 100 Tam KUSURLU davranışı ile Olayın Oluşumuna Etken olduğu kanaatine varılmıştır. Davacı sigorta ile Kasko sigortalı ... plaka sayılı araç ;Sürücüsü ... sevk ve idaresindeki ... plaka sayılı aracı ile ; olay yerinde kaza nedeni ile Kapalı yolda yolun açılmasını beklediğinden nizami olarak bekleme yaptığından olayın oluşumunda etken davranışı olmadığından KUSURSUZ olduğu Kanaatine varılmıştır...Dava konusu ... plakalı, OTOMOBİL cinsi aracın olay tarihindeki kazadan önceki piyasa rayiç değeri 58.000,00 TL olduğu ...Dava konusu ... plakalı, OTOMOBİL cinsi aracın olay tarihindeki SOVTAJ-HURDA piyasa rayiç değeri 17.400,00 TL olduğu... Davacının Hasardan kaynaklı zararı =58.000,00 TL -17.400,00-TL=40.600,00 TL olduğu ve hasar bedelinin oluşuna ve rayice uygun olduğu; Davacının davalılardan talep edebileceği bakiye hasar bedeli olduğu bunun miktarının ise olay tarihi itibariyle =40.600,00 TL olduğu " belirtildiği görülmüştür.
DEĞERLENDİRME:
Davacı tarafça davacı şirkete Kasko sigortalı araç için sigortalı araç malikine ödenen poliçe bedelinin davalıdan rücuen tahsili, davalı tarafça rücu şartlarının oluşmadığı belirtilerek davanın reddi talep edilmiş olup:
20/11/2017 tarihinde davacının işleteni olduğu ... plakalı aracın Yol üst levhasına çaptığı, levhalar ile olay yerinde park halinde olan ... plakalı aracı kurtarmak için yapılan çalışmada ... plakalı aracın gerekli park önlemlerinin ve tedbirlerinin alınmaması üzerine aracın geri geri 114 m. seyrettiği, kapalı yolda yolun açılmasını bekleyen ... plaka sayılı davacıya sigortalı araca çarptığı, kaza sonrasında ikinci bir kazanın önlenmesine yönelik gerekli tedbirleri , almayan, park kurallarına uymayan ... plakalı araç sürücüsünün %100 kusurlu olduğu, aracın işletme halinde olmadığı kabul edilse dahi araç malikinin araç işleten sıfatı ile kusursuz sorumluluğunun bulunduğu, oluşan kaza nedeniyle kaza mahallinde 114m geride park eden ve kazayı önleme şansı bulunmayan davacıya sigortalı ... plaka sayılı araç sürücüsünün kusurunun bulunmadığı, kaza sonucu ... plaka sayılı aracın pert olduğu, davacı tarafça sigortalıya 58.000,00TL ödendiği ,araç rayiç değerinin 58.000,00TL ,sovtaj değerinin ise 17.400,00 TL olduğu dikkate alındığında davacının ödenen bedel için davalıdan 40,600,00 TL i rücuen tahsil talebinde haklı olduğu, hasar dosyası, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamı ile anlaşılmakla , ödeme ve dava tarihi itibariyle alacağın 2 yıllık zaman aşımına uğramadığı da gözetilerek aşağıdaki hükmün kurulmasına karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi Yukarıda Açıklandığı üzere;
1-Davacının davasının kabulüne, 40.600,00-TL'nin ödeme tarihi olan 12/01/2018 tarihinden itibaren işleyecek avans faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
2-492 sayılı Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 2.773,39 TL harçtan, dava açılışında alınan 693,35 TL peşin harcın düşülmesi ile eksik alındığı anlaşılan 2.080,04 TL harcın davalıdan alınarak hazineye gelir kaydedilmesine,
3- Davacının yargılama sırasında yapmış olduğu 693,35 TL peşin harç, 35,90 TL başvurma harcı, 43,50 TL tebligat ücreti, 4.500,00 TL bilirkişi ücreti, 1.137,80 TL posta gideri, olmak üzere toplam 6.410,55 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4- Davacının yargılamada vekil ile temsil edildiği anlaşıldığından yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanan 30.000,00 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5- Taraflarca yatırılan ve kullanılmayan gider ve delil avansının HMK'nin 333. maddesi uyarınca karar kesinleştikten sonra Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesinin 5. maddesi dikkate alınarak yatıranlara iadesine,
Dair davacı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde .... Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 23/10/2024
Katip ....
¸e-imzalıdır.
Hakim ...
¸e-imzalıdır.