T.C. ... 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA YARGILAMA YAPMAYA VE HÜKÜM VERMEYE YETKİLİ
T.C.
...
ON İKİNCİ ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
K A R A R
ESAS NO : 2025/764
KARAR NO : 2025/597
BAŞKAN : ... ...
ÜYE : Dr. ... ...
ÜYE : ... ...
KATİP : ... ...
DAVACI : ... - [T.C....] ...
VEKİLİ : Av. ... - [16019-10552-54119] UETS
DAVALI : ... - [T.C....] [15332-33779-95502] UETS
DAVA : İtirazın İptali (Ticari İşletmenin Satılması Veya Devrinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 17/09/2025
KARAR TARİHİ : 18/09/2025
G. KARAR YAZIM TARİHİ : 19/09/2025
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari İşletmenin Satılması Veya Devrinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:Davacı vekili dava dilekçesinde özetle;Müvekkili ile davalı arasında 01/04/2024 tarihinde “Eczane Ruhsatnamesi ve Eczane Devir Sözleşmesi” imzalandığını, sözleşmede davalıya ait ....’nin 2.500.000TL bedel karşılığında 22/07/2024 tarihinde devredileceğinin kararlaştırıl- dığını, müvekkilin 02/04/2024 tarihine kadar sözleşme bedelini ödediğini. Ancak davalının haksız şekilde eczanenin devrini gerçekleştirmediğini, sözleşmede cayma halinde 2.500.000 TL’nin iade edilmesinin ve ayrıca 1.000.000 TL cayma bedeli ödenmesinin düzenlendiğini. Davalının sözleşmeye aykırı davranışı sebebiyle müvekkilinin ... .... E. sayılı dosyasıyla ilamsız takip başlattığını, davalının haksız itirazı üzerine takibin durduğunu, bu itirazdan sonra arabuluculuğa gidildiğini ancak anlaşma sağlanamadığını. Ayrıca davalı tarafından verilen 2.500.000 TL’lik teminat senedinin ... .... E. dosyasında takibe konulduğunu ve davalının itirazı üzerine bu alacak için ... .... E. Dosyasında itirazın iptali yoluna gidildiğini. Davalının borca itirazının dayanaksız olduğunu, müvekkilin tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini, davalının devir yükümlülüğünü ihlal ederek kötü niyetli davrandığını, bu sebeplerle ..... E. sayılı dosyaya yapılan itirazın iptaliyle takibin alacak ve faiz üzerinden devamına, takip tarihinden itibaren ticari reeskont faizi uygulanmasına ve %20’den az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesi, huzurdaki dava ile arasında sıkı bağlantı bulunan ... ..E. sayılı dosyasının birleştirilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP: Davalı tarafa tebliğ işlemleri yapılmadığından dosyaya sunulu cevap dilekçesi yoktur.
GEREKÇE: Dava taraflar arasında imzalanan 01/04/2024 tarihli “Eczane Ruhsatnamesi ve Eczane Devir Sözleşmesi” ne dayalı olarak cezai şart/cayma bedelinin tahsili amacıyla başlatılan ilamsız takipte itirazın iptali istemine ilişkindir.
... .... Esas sayılı dosyası UYAP üzerinde celp edilip incelendiğinde; davacı tarafından, davalı aleyhinde 01/04/2024 tarihli “Eczane Ruhsatnamesi ve Eczane Devir Sözleşmesi” ne dayalı olarak 2.500.000,00 TL nin tahsil amacıyla başlatılan ilamsız takipte itirazın iptaline ilişkin açılmış dava olduğu ve e davanın derdest bulunduğu görülmüştür.
H.M.K.'nun 166/1.maddesinde aynı yargı çevresinde yer alan, aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davaların aralarında bağlantı bulunması durumunda , mahkemenin, davaların her aşamasında talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı dosya ile birleştirilebileceği hükmü mevcuttur.
Aynı maddenin 1.fıkrası ise, “davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması halinde bağlantı var sayılır.” hükmünü içermektedir.
Dava dosyalarında, dava konularının aynı sözleşmeden kaynaklandığı, ve ... ... esas sayılı dosyasının daha önce açıldığı, dava dosyalarının birlikte görülmesinin usul ekonomisi, taraf menfaatleri vede yargılama sonucunda verilecek kararın sıhhatli olabilmesi için gerekli olduğu anlaşılmakla, davaların birleştirilmesine ve yargılamaya ... ... esas sayılı dosyasında devam edilmesine karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-... ... esas sayılı dava ile mahkememizin.... esas sayılı dosyasında açılan dava arasında fiili ve hukuki bağlantı bulunduğu anlaşılmakla, HMK 166. Maddesi uyarınca dava dosyalarının BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Yargılamanın ... .... esas sayılı dosyası üzerinden yürütülmesine,
3-Mahkememizin esasının bu şekilde kapatılmasına,
4-Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonucu birleşen dosyada verilecek karar ile birlikte kanun yolları açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.19/09/2025
Başkan ...
✍e-imzalıdır
Üye ...
✍e-imzalıdır
Üye ...
✍e-imzalıdır
Katip ...
✍e-imzalıdır
"Bu Evrak 5070 Sayılı Kanun Hükümlerine Göre UYAP Sistemi Üzerinden Elektronik Olarak İmzalanmıştır."