T.C. ... 12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas - Karar No: 2025/852 Esas - 2025/691
T.C.
...
12. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2025/852 Esas
KARAR NO : 2025/691
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R
HAKİM : .....
KATİP : .....
.......
DAVACI : ....
DAVALI : ....
DAVA : İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 15/10/2025
KARAR TARİHİ : 17/10/2025
KARAR YAZIM TARİHİ : 17/10/2025
Mahkememizde görülen yukarıda yazılı davanın yapılan açık yargılaması sonunda;
DAVA : Davacı vekili dava dilekçesinde, taraflar arasında 21/03/2015 tarihinde 2012/60353 ihale kayıt numaralı hizmet alım sözleşmesinin imzalandığını, bu sözleşme kapsamında çalışan yüklenici işçisi ....'a müvekkili tarafından ödenen kıdem tazminatının, davalının çalışma süresine isabet eden 4.992,35 TL'lik kısmından sözleşmenin 22. maddesi, Teknik Şartname'nin 10.14 maddesi, 4857 sayılı İş Kanunu ve 5510 sayılı Kanun hükümleri uyarınca davalının sorumlu olduğunu, bu alacağın ödeme tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile tahsili amacıyla davalı aleyhine başlatılan ....... E. sayılı icra takibine davalının haksız ve kötü niyetli olarak itiraz ettiğini ve takibi durdurduğunu, .... K. sayılı kararının da rücu taleplerini desteklediğini ileri sürerek, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla davalının ... ... E. sayılı dosyasına yaptığı itirazın iptali ile takibin devamına ve takip konusu asıl alacağın %20'sinden az olmamak üzere icra inkar tazminatına mahkum edilmesini istemiştir.
CEVAP : Dosya üzerinden karar verildiğinden dava dilekçesi tebliğe çıkartılmamış, bunun sonucu olarak davaya karşı herhangi bir cevap verilmemiştir.
DELİLLER : ....... esas sayılı dava dosyası, dava dosyasında bulunan diğer deliller.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
HMK'nun 166. maddesinin 1. fıkrasında "Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar", 2. fıkrasında "Davalar, ayrı yargı çevrelerinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış ise bağlantı sebebiyle birleştirme ikinci davanın açıldığı mahkemeden talep edilebilir. Birinci davanın açıldığı mahkeme, talebin kabulü ile davaların birleştirilmesine ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren, bununla bağlıdır", 4. fıkrasında "Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır." düzenlemeleri yer almaktadır.
İncelenen ... .... esas sayılı davası ile bu davanın taraflarının aynı olduğu, davanın aynı olay ve aynı hukuki sebepten kaynaklandığı, ... ... esas sayılı davasının eldeki davadan önce açıldığı, yargılamanın doğru ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi, birbirleri ile çelişkili kararların çıkmasının önlenmesi ve usul ekonomisi açısından davaların birleştirilmesinde yarar olduğu anlaşıldığından aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Aralarında hukuki ve fiili bağlantı bulunduğundan bu dava ile ... .... esas sayılı davasının BİRLEŞTİRİLMESİNE, yargılamanın birleştirilen dava üzerinden DEVAMINA,
2-HMK'nun 166/3. maddesi uyarınca birleştirme kararının derhâl ilk davanın açıldığı mahkemeye bildirilmesine,
3-Yargılama harç ve giderlerinin birleştirilen dava üzerinden dikkate alınmasına,
Dair tarafların yokluğunda, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucu, niteliği gereği kesin olarak verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 17/10/2025
Katip .... Hakim ....
¸ e-imzalıdır ¸ e-imzalıdır