T.C. ANKARA 13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
13. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2025/261 Esas
KARAR NO : 2025/677
HAKİM : ... ...
KATİP : ... ...
İLGİLİ : ... - ...
VEKİLİ : Av. ... - ....
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 07.04.2025
KARAR TARİHİ : 30.09.2025
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 06.10.2025
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
TALEP: İlgili vekili talep dilekçesinde özetle; davaya konu .... Şubesi'ne ait keşidecisi .... olan 30.06.2025 ödeme tarihli ... seri numaralı ve 250.000,00-TL bedelli çekin, müvekkili şirket yetkilisinin söz konusu çekin arka yüzüne ciro şerhi basarak söz konusu çeki ödeme yerine geçmek üzere bayisi bulunduğu ....'na vermek istediğini, bu sebeple arka yüzü ciroladıktan sonra çeki bir kısım ürünler ile birlikte paket içinde kargo yoluyla ilgili şirketin adresine gönderdiklerini, müvekkili şirket çalışanlarının ... şirketi aracılığıyla göndermiş olduğu kargoyu internet üzerinden takip ettiğinde kargonun teslim edildiğini görüdüğünü, ancak kargo paketi ve çek ile ilgili olarak kargonun gönderilmiş olduğu muhatap şirket ile görüşüldüğünde çekin kendilerinin eline geçmediğini, kargo gelmiş olmasına rağmen çekin şirketleri nezdinde bulunamadığı, kargo paketinin atılmış olması sebebiyle çekin atılan paket içinde olabileceği bilgisini verdiklerini, çekin her türlü aramaya karşın bulunamaması neticesinde söz konusu çekin zayi olduğunun anlaşıldığını belirterek ilgili çekin iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE: Talep, zayi nedeniyle çek iptaline ilişkin olup .... A.Ş.'ye yazılan müzekkere cevabından davaya konu çekin ibraz edilmediği bildirilmiş, zayi olduğu bildirilen çek hakkında, 6102 s. TTK'nın 762. maddesi uyarınca TTSG'de ilanlar yapılmış olup yasal 3 aylık bekleme süresi içerisinde çekin bulunduğuna dair herhangi bir bildirimde bulunulmadığı ve mahkememize ibraz edilmediği anlaşılmış olmakla, TTK'nın 818/1-s. maddesi atfı ile 764. madde uyarınca talep konusu çekin zayi nedeniyle iptaline karar vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-DAVANIN KABULÜ İLE; .... Şubesi’nin ... seri numaralı, 30/06/2025 tarihli, 250.000,00-TL bedelli, keşidecisi ... Ltd. Şti., lehdarı ... San. Tic. Ltd. Şti. olan çekin zayi nedeniyle iptaline,
2-Alınması gereken 615,40-TL harç peşin alındığından ayrıca harç alınmasına yer olmadığına,
3-İlgili tarafından yapılan yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
4-Sarf edilmeyen gider avansının karar kesinleştiğinde ilgili yana iadesine,
Dair ilgili vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren yasal 2 haftalık sürede mahkememize müracaat ile .... Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf başvuru yolu açık olmak üzere verilen karar açıkca okunup usulen anlatıldı. 30.09.2025
Katip ...
¸e-imzalıdır.
Hakim ...
¸e-imzalıdır.