T.C. ANKARA 14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2024/245 Esas - 2025/373
T.C.
ANKARA
14. ASLİYE TİCARET
MAHKEMESİ "TÜRK MİLLETİ ADINA"
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2024/245 Esas
KARAR NO : 2025/373
DAVA : Alacak (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 05/04/2024
KARAR TARİHİ : 22/05/2025
KARAR YAZIM TARİHİ : 10/06/2025
Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
DAVA :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle, Müvekkili ... A.Ş.'nin davalı ... Şirketinin Rüzgar Enerji Santrali Bağlantı Hakkı İhalesini 1,26 kr/kWh teklif vererek kazandığını, taraflar arasında 28.07.2011 tarihinde ''... KATKI PAYI ANLAŞMASI'' imzalandığını, .... için 18.08.2011 tarihli, .... numaralı lisans alındığını, güç artırımı yapıldıktan sonra ... Katkı Payı Anlaşmasının 07.02.2020 tarihinde revize edildiğini, davalı ... 'ın ... katkı payı tutarını 30.198.223,72 TL olarak hesapladığını, tutarın 17.01.2024 tarihli faturası ile müvekkili şirketten talep edildiğini, fatura bedelinin tamamını ihtirazi kayıt ile ödemek zorunda kaldığını, ... ' a fazladan ödemek zorunda kaldığı 16.255.633,43 TL ’nin, ödeme tarihi olan 01.02.2024 tarihinden itibaren değişen oranlarda işleyecek avans faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle, uyuşmazlığın çözümünde idari yargı mercilerinin görevli olduğunu, davanın görev yönünden reddine karar verilmesini, 17/01/2024 tarihli fatura için davacı şirkete 19.01.2024 tarihli yazı ile bildirim yapıldığını, sunulan teklif mektubu içeriğinde davacı şirketin toplam ... katkı payı tutarının teklif yılından ödemeye esas üretim yılına kadar ... tarafından Ocak ayında açıklanan yıllık tüketici fiyat endeksi oranında güncelleştirilerek ödeneceğini kabul ettiğini, dava konusu faturada ... katkı payının yönetmeliğin 9. maddesi ile yönetmelik eki anlaşma ve teklif mektubu hükümleri birlikte dikkate alınarak hesaplandığını, katkı payının yönetmelik gereği bu şekilde hesaplanmasının bir zaruret olduğunu, düzenlenen dava konusu ... katkı payı faturasında hukuka aykırılık bulunmadığını belirterek davanın reddini istemiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Dava, Rüzgar Enerjisi Katkı Payı (...) sözleşmesi nedeniyle yersiz ödendiği iddia edilen alacağın tahsili istemine ilişkindir.
Davalı vekilinin yargı yolu itirazı reddedilmiş, Uyuşmazlık Mahkemesi uyuşmazlığın çözümünde Adli Yargı'nın görevli olduğunu belirtmiştir.
Mahkememizce tarafların delilleri toplanmış, bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır.
Mahkememizce görevlendirilen bilirkişi tarafından düzenlenen 08/04/2024 tarihli raporda özetle; davalı şirket tarafından fatura düzenlenmesi sırasında esas alınan Teklif Formunda yer alan "teklif birim fiyatının teklif yılı esas alınarak TÜFE endeksine göre güncellenmesi" yönündeki hükmün Yönetmelikte ve ekinde yer alan sözleşme tasarısında yer almadığı, yarışmanın sona ermesi ile yarışma şartlarının ortadan kalkması ve yarışma sonucunda akdedilen sözleşmede teklif formundaki güncelleme hükmünün yer almaması nedenleriyle, yerleşik hale gelen .... Dairesi ve .... Dairesi'nin ilamlarına uygun olarak güncellemede sözleşme hükümlerinin esas alınması ve uygulanması gerekeceği, Davacının .... ilamlarına göre 2023 yılı ... üretimi kapsamında davalı ...’a ödemesi gereken bedelin KDV dahil toplam 4.866.507,32 TL olarak, dava kapsamında fazladan ödediği alacak tutarının ise toplam 25.331.716,40 TL olarak esaplandığı, ... Katkı Payı Anlaşmasının 1. maddesinde tesisin ilk devreye girdiği tarihten itibaren 20 yıl süre ile ... Katkı Payının ...’a ödenmesi ve 20 yıl süreyle güncellenerek ödeme yapılması öngörüldüğünden Anlaşmanın 3. maddesinde yer verilen Katkı Payı hesabında ilk üretim yılının 2020 olmasına bağlı olarak 2014-2023 yıllarındaki TÜFE oranına göre Anlaşmada yer alan birim fiyatın kümülatif güncellenerek Katkı Payı Bedelinin tespiti gerekeceğinin düşünülebileceği, Bu halde; davacının sorumlu olacağı ... Katkı Payı bedelinin 13.942.854,70 TL ve fazladan ödediği alacak tutarının 16.255.369,02 TL olduğunun hesaplandığı, davaya konu faturanın tamamını süresi içinde Vakıfbank kanalıyla süresi içinde 01.02.2024 tarihinde itirazı kayıtla ödediği belirtilmiştir.
Davacı vekili tarafından dosya kapsamına sunulan 10/01/2025 tarihli dava değeri artırım dilekçesinde özetle; bilirkişi raporunda yapılan tespit üzerinde davalıdan alacağının talep edilenden daha yüksek bir miktarda olduğunu, alacak talebinin 9.076.082,97 TL artırılarak 25.331.716,40 TL olarak ıslah edilmesine 25.331.716,40 TL'nin ödeme tarihi olan 01.02.2024 tarihinden itibaren değişen oranlarda işleyecek avans faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Tarafların delilleri ve dosya içeriği birlikte değerlendirildiğinde, taraflar arasında 28.07.2011 tarihinde ... Katkı Payı Anlaşmasının imzalandığı, davalı tarafından sözleşme kapsamında davaya konu, 17.01.2024 tarihli 30.198.223,72 TL bedelli ... Katkı Payı Bedeli faturasının düzenlendiği, cevap dilekçesinde de açıklandığı üzere dava konusu faturanın taraflar arasında imzalanan sözleşme öncesinde yapılan yarışma ihalesinde verilen teklif mektubunda yer alan teklif miktarı ve usul dikkate alınarak hesaplandığı, taraflar arasında imzalanan ... Katkı Payı Anlaşması kapsamında ... Katkı Payı hesabının teklif mektubundaki hesaplamadan farklı olarak Rüzgar Enerjisine Dayalı Üretim Tesisi Kurmak Üzere Yapılan Başvurulara ilişkin Yarışma Yönetmeliğinin 9. maddesine uygun şekilde düzenlendiği, tacir olan tarafların serbest iradeleriyle imzaladıkları sözleşme hükmü ile bağlı oldukları ve .... Dairesinin 28/01/2019 tarihli ve .... sayılı emsal niteliğindeki ilamı da gözönüne alınarak sözleşme hükmü ile belirlenen şekilde ... Katkı Payının hesaplanmasının gerektiği anlaşıldığından bilirkişi raporunda bu yöntem ile yapılan hesaplama dikkate alınmak suretiyle davanın kabulüne, fazla ödenen 25.331.716,40 TL’nin 01.02.2024 ödeme tarihinden itibaren işleyecek değişen oranlarda avans faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçelerle;
Davanın KABULÜ ile;
25.331.716,40 TL'nin 01.02.2024 tarihinden itibaren işleyecek değişen oranlarda avans faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya ödenmesine,
492 sayılı Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 1.730.409,55 TL harçtan, dava açılışında alınan 277.605,58 TL peşin harç ve ıslah nedeniyle alınan 155.000,00 TL ıslah harcı olmak üzere toplam 432.605,58 TL harcın düşülmesi ile kalan 1.297.803,97 TL harcın DAVALIDAN ALINARAK HAZİNEYE GELİR KAYDEDİLMESİNE,
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18/A-13. maddesi uyarınca alınması gereken 3.600,00 TL arabuluculuk ücretinin DAVALIDAN ALINARAK HAZİNEYE GELİR KAYDEDİLMESİNE,
Davacı tarafından yapılan 277.605,58 TL peşin harç, 155.000,00 TL ıslah harcı, 427,60 TL başvurma harcı, 345,00 TL tebligat ücreti, 7.000,00 TL bilirkişi ücreti, olmak üzere toplam 440.378,18 TL yargılama giderinin DAVALIDAN ALINARAK DAVACIYA VERİLMESİNE,
Davacının vekil ile temsil edilmesi nedeniyle karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanan 861.317,16 TL vekalet ücretinin DAVALIDAN ALINARAK DAVACIYA VERİLMESİNE,
Kullanılmayan avansların Hukuk Muhakemeleri Kanununun 333. maddesi uyarınca karar kesinleştikten sonra Hukuk Muhakemeleri Kanunu Gider Avansı Tarifesinin 5. maddesi dikkate alınarak YATIRANA İADESİNE,
Dair, davacı vekili Av. .... geldi , Davalı Vekili Av. .... e- duruşmalı olarak yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren İKİ HAFTA içerisinde .... BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ'ne İSTİNAF BAŞVURU YOLU açık olmak üzere, oy birliği ile verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 22/05/2025
Başkan ....
Üye ....
Üye ....
Katip ....