T.C. ANKARA 14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
T.C.
ANKARA "TÜRK MİLLETİ ADINA "
14. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2025/344 Esas
KARAR NO : 2025/334
DAVA : 3. Şahıs Tarafından Açılan Menfi Tespit
DAVA TARİHİ : 04/03/2025
KARAR TARİHİ : 09/05/2025
KARAR YAZMA TARİHİ : 09/05/2025
Mahkememize, ... Mahkemesinin 05/03/2025 Tarih ... Sayılı Görevsizlik kararı ile gelen davanın yapılan tensip öninceleme aşaması sonucunda, dosya incelendi:
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ ;
DAVA DİLEKÇESİNDE ÖZETLE; Davacı, müteveffa ... aleyhine başlatılan icra takibinde borçlu olmadıklarının tespitini talep etmektedir. Ayrıca, icra takibinin dava sonuna kadar teminatsız olarak durdurulmasını veya en azından icra dosyasına yapılacak ödemelerin alacaklıya ödenmemesi yönünde tedbir kararı verilmesini istemektedirler. Müteveffa ... hakkında ... E. sayılı dosyası ile kambiyo senetlerine dayalı icra takibi başlatıldığını, müteveffa ...'nın 05/09/2024 tarihinde vefat etmiş olduğunu, müvekkillerinin (eşi ve çocukları) mirasçı olarak borçlu sıfatıyla icra takibine dahil edildiğini, müvekkillerin, yasal süresi içinde mirasın reddi için ... E. Sayılı bir dava açmış olduklarını, bu davanın halen devam etmekte olduğunu, Müvekkillerinin mirası reddetmesi nedeniyle, icra takibinde borçlu sıfatını taşımalarının hukuken mümkün olmadığını, mirasın reddi durumunda, mirasçılar murisin borçlarından sorumlu tutulamayacağını (TMK m. 605), devam eden mirasın reddi davası nedeniyle, icra takibinde müvekkillerin borçlu olmadığına dair menfi tespit davası açılmasının zorunluluk arz ettiğini, emsal mahkeme kararlarının da mirasın reddi halinde borçlu sıfatının ortadan kalktığını gösterdiğini, Müvekkillerinin, ... Esas sayılı dosyasında toplam 30.123,90.TL borçlu olmadıklarının tespit edilmesini, icra takibinin dava sonuna kadar teminatsız olarak durdurulmasını, alternatif olarak, icra dosyasına yapılacak ödemelerin alacaklıya ödenmemesi yönünde tedbir kararı verilmesini, ... Mahkemesi'ndeki mirasın reddi davasının bekletici mesele yapılmasını yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesini, Davacıların, mirasın reddi nedeniyle borçlu olmadıklarının tespitini ve icra takibinin durdurulmasını talep etmektedir. Mahkemeden, mevcut hukuki durum çerçevesinde menfi tespit kararı verilmesi ve davacılar lehine tedbir uygulanması istemektedir.
CEVAP DİLEKÇESİNDE ÖZETLE; Usul ekonomisi gereği davalı tebligat yapılmamıştır.
... Mahkemesinin 05/03/2025 Tarih ... Sayılı Görevsizlik Kararı ile dosya mahkememize tevzi edilerek mahkememizin yukarıda belirtilen esas numarasını almıştır.
... SAYILI GÖREVSİZLİK KARARI İLE " Tüm bu açıklamalar ışığında dosya kapsamında yapılan incelemede; görev hususu kamu düzenine ilişkin olduğundan yargılamanın her aşamasında mahkemece re'sen incelenmesinin gerektiği, dava konusunun tüketici işlemi niteliğinin bulunduğu, mahkememizin HSK'nın ilgili kararı gereğince Ticaret Mahkemesi sıfatı olmadığı anlaşılmış ve bu doğrultuda mahkememizin görevsizliğine karar verilerek dosyanın ... Mahkemesi'ne gönderilmesine yönelik aşağıdaki şekilde hüküm kurma gereği hasıl olmuştur. " şeklinde karar verildiği görülmüştür.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Dava, mirasın reddi nedeniyle borçlu olmadığının tespitine yönelik 3. şahıs tarafından Açılan Menfi Tespit davasına ilişkindir.
Tarafların arasındaki uyuşmazlığın münhasıran bononun unsurlarına dayanmadığından başka bir anlatımla senedin içeriğine yönelik yapılacak bir yargılama bulunmadığından, temeli kambiyo hukuku unsurlarına dayanmadığı, mirasın gerçek reddi kapsamında ... Esas sayılı dosyasında toplam 30.123,90.TL borçlu olmadığının tespit edilmesine ilişkin olup davanın da mutlak ticari dava sayılamayacağı sonucuna varılmaktadır. Dosyaya yansıyan bilgiler ve özellikle tarafların açıklamaları kapsamında tarafların gerçek kişi olup tacir olmadıkları. Türk Ticaret Kanununun 12. maddesinde ifadesini bulan tanıma göre bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işletmediği anlaşıldığından, uyuşmazlığın her iki tarafın ticari işletmesiyle ilgili olmadığı, bu haliyle davanın nispi ticari dava olarak da kabul edilemeyeceği anlaşılmaktadır. İşin ticari nitelikte olmadığı, davanın da mutlak ya da nispi ticari dava sayılamayacağı anlaşılmaktadır.
Somut olayda uyuşmazlığın ticari dava niteliğinde de olmayan uyuşmazlığın, asliye ticaret mahkemesinde değil genel hükümler çerçevesinde Asliye Hukuk mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir. ( ... . 14/07/2017 tarihli ... , ... )
Bu kapsamda, her ne kadar ... Mahkemesi görevsizlik kararı vermişse de, yukarıda belirtilen Yargıtay ile ... Dairelerinin ilamları kapsamında, HMK'nun 114/c maddesi gereğince mahkememizin görevsizliğine, HMK 114/c maddesi gereğince görev dava şartı olduğundan anılan yasanın 115/2 maddesi gereğince davanın dava şartı yokluğundan usulden reddine, dosyanın görevli ve yetkili ... Mahkemesine gönderilmesine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
H Ü K Ü M : Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1- Uyuşmazlığın genel mahkemelerin görevine girdiği dikkate alınarak, dava mutlak ticari dava niteliğinde de olmadığından mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE,
2-HMK'nın 114/c maddesi gereğince görev dava şartı olduğundan anılan yasanın 115/2. maddesi uyarınca dava şartı yokluğundan davanın USULDEN REDDİNE,
3-Mahkememizce verilen görevsizlik kararına karşı İstinaf Yoluna Müracaat edilmesi halinde, istinaf talebinin esastan reddine karar verilmesi halinde, kararın taraflara tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde mahkememize müracaat etmeleri halinde dosyanın görevli ve yetkili ... Mahkemesine gönderilmesine,
Süresi içersinde müracaat edilmemesi halinde davanın açılmamış sayılımasına karar verileceği hususunun ihtarına,
4-Dosyada daha önce ... Mahkemesine tarafından görevsizlik kararı verilerek ve istinaf yoluna gidilmeksizin kesinleşerek mahkememize gönderildiğinden HMK'nın 21. Maddesi gereğince görevli yargı yerinin belirlenmesi için dosyanın ... DAİRESİNE GÖNDERİLMESİNE,
5-... Esas sayılı dosyasındaki icra takibinin durdurulmasına yönelik davacı vekilinin talebinin görevli mahkeme tarafından değerlendirilmesine
6-Yargılama giderlerinin HMK'nun 331/2 maddesi gereğince görevli mahkemece nazara alınmasına,
Dair, dosya üzerinden davacı vekili ile davalının yokluğunda olmak üzere, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren, HMK.nun 345.maddesine göre 2 (iki) hafta içerisinde ... Bölge Adliye Mahkemesinde istinaf başvuru yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu usulen anlatıldı.09/05/2025
Katip ...
¸e-imzalıdır.
Hakim ...
¸e-imzalıdır.
¸* Bu karar 5070 sayılı kanun gereğince elektronik imza ile imzalanmıştır*¸