T.C. ... 2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2024/513 Esas - 2024/586
TÜRK MİLLETİ ADINA
YARGILAMA YETKİSİNİ KULLANAN
T.C.
...
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2024/513 Esas
KARAR NO : 2024/586
DAVA : İflas (İflasın Kaldırılması (İİK 182))
DAVA TARİHİ : 27/07/2011
KARAR TARİHİ : 23/10/2024
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 24/10/2024
Mahkememizde görülmekte olan İflas (İflasın Kaldırılması (İİK 182)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı şirketi temsilen iflas idare memurları dava dilekçesinde özetle; Müflis ... İnş. Tic. ve San. A.Ş. Hakkında mahkememizce 13/02/2015 tarih ... Esas - ...Karar sayılı kararı ile iflas kararı verildiğini, tasfiye işlemleri ... İflas Müdürlüğü 2015/4 sayılı iflas dosyası ile yürütülmekte olduğunu, tasfiye işlemleri devam ederken, müflis iflas içi konkordato talebinde bulunulduğunu, 13/03/2023 tarihli İkinci Alacaklılar Toplantısı'nda yapılan oylama neticesinde iflas içi konkordato süreçlerine başlandığını, İflas İdaresinin İİK m. 309. kapsamında iflas içi konkordato sürecini başlattığını, mahkememizce ... ... ... E. sayılı dosyası ile yapılan yargılama neticesinde 21/06/2023 tarih tarih ... ... ... K. sayılı kararı ile müflisin iflas içi konkordato tasdik talebinin reddine karar verildiğini, kararın istinaf edilmesi üzerine ... Bölge Adliye Mahkemesi ... ... ... Karar sayılı kararı ile projenin tasdikine karar verildiği, söz konusu kararın temyiz edilmemesi üzerine kesinleştiğini, açıklanan nedenlerle talebinin kabulü ile, İİK 182 maddesi gereğince şirket hakkındaki iflasın kaldırılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
GEREKÇE:
Davanın, İİK'nın 182 ve 309/5 maddelerine göre iflasın kaldırılması istemli olduğu, mahkememizce 13/02/2015 tarih ve ... Esas ...Karar sayılı kararı ile ... İnşaat Ticaret A.Ş. hakkında iflas kararı verildiği, iflas tasfiye işlemlerinin ... İflas Dairesi'nin .... ... ... İflas sayılı dosyası ile yürütüldüğü, müflisin iflas içi konkordato projesinin ... BAM.... ... ... Esas Karar sayılı ilamı ile tasdik edildiği ve kararın kesinleştiği belirtilerek, İİK'nın 309/5. Maddesi gereğince iflas içi konkordato talebi tasdik edilen müflis şirket hakkındaki mahkememizce verilen iflas kararının kaldırılmasının talep edildiği anlaşılmaktadır.
İİK'nın 182 maddesine göre; borçlu bütün alacaklılarının taleplerinin geri aldıklarına dair bir beyanname veya tekmil alacakların itfa olunduğu hakkında bir vesika gösterir veya akdolunan konkordato tasdik edilirse mahkeme iflasın kalkmasına ve borçlunun serbestçe tasarrufu için malların kendisine iadesine karar verir. İflâsın kaldırılmasına, alacak hakkındaki taleplerin kaydı için muayyen müddetin bitmesinden iflâsın kapanmasına kadar karar verilir. İflâsın kaldırılması hakkında verilen hükme karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde istinaf yoluna başvurulabilir. Bölge adliye mahkemesi kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir. İstinaf ve temyiz incelemeleri, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu hükümlerine göre yapılır. İflasın kaldırıldığı ilan olunur.
İİK'nın "İflastan sonra konkordatonun şartları ve hükümleri" başlıklı 309/5.maddesine göre ise; konkordatonun tasdiki kararının kesinleşmesi üzerine iflâs idaresinin, iflâsa hükmeden mahkemeden iflâsın kaldırılmasını isteyeceği hükme bağlanmıştır.
Yapılan yargılama sonucunda, toplanan delillerden; ... İnş. Tic. ve San. A.Ş. hakkında Mahkememizin ... ... ... Karar sayılı kararıyla iflasına karar verildiği, davacı tarafından Mahkememizin... ... ... sayılı kararı ile konkordato tasdik talebinin reddine karar verildiği, kararın istinaf edilmesi üzerine ... Bölge Adliye Mahkemesi... ... ... Dairesi tarafından 2... ... ... Karar sayılı kararı ile Mahkememiz kararın kaldırılarak; müflis şirket hakkındaki projenin tasdikine karar verildiği, kararın temyiz edilmemesi üzerine 16/05/2024 tarihinde kesinleştiği, buna göre iflas içi konkordatonun tasdik edilmesi nedeniyle İİK 182 ve 309/5.maddesi gereğince iflasın kaldırılması şartlarının gerçekleştiği kanaatine varılmakla, talebin kabulüne dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Açıklanan nedenlerle;
1-Davanın KABULÜ ile, ... ... ... ... Karar sayılı iflas kararının İİK'nın 182 ve 309/5 maddesi gereğince KALDIRILMASINA,
2-İİK 182 maddesi gereğince müflis şirketin mallarının şirkete İADESİNE,
3-İİK 182 maddesi gereğince iflasın kaldırıldığının İLANINA,
4-Alınması gereken harç peşin alındığından yeniden alınmasına YER OLMADIĞINA,
5-Yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde BIRAKILMASINA,
6-Davacı tarafından yatırılan gider avansından arta kalan kısmın karar kesinleştiğinde HMK 333. Maddesine uygun şekilde davacıya İADESİNE,
Dair, tarafların yokluğunda, kararın tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde ... Bölge Adliye Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere oy birliğiyle verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 23/10/2024