T.C. ANKARA 3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2025/223 Esas
KARAR NO : 2025/663
HAKİM : ... ...
KATİP : ... ...
DAVACI : ... - ......
VEKİLİ : Av. ... - ...
DAVALI : ... - ... ...
VEKİLİ : Av. ... -...
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 14/03/2025
KARAR TARİHİ : 07/10/2025
GEREKÇELİ KARAR TARİHİ : 09/10/2025
Mahkememizde görülmekte olan davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalı ile aralarındaki satıma dayalı ticari ilişki nedeni ile fatura düzenlendiğini, kısmen ödeme yapıldığını, davalının bakiye borcunu ödememesi üzerine ... esas sayılı dosyası ile icra takibi açıldığını, davalının haksız itirazı üzerine takibin durduğunu iddia ederek itirazın iptali ile takibin devamına, alacağın %20'sinden az olmamak kaydıyla icra inkar tazminatına mahkum edilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; borcun vadesinin gelmediği, bu nedenle hukuki yarar yokluğundan davanın reddine karar verilmesi gerektiği, tarafların şifahen vade tarihi belirlediklerini, vadesi gelmeyen borca ilişkin müvekkilinin takibi uzatma gayesinin bulunmadığını, davacının kötü niyetli olduğunu savunarak davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER:
Tarafların bildirdiği deliller toplanmış, ... esas sayılı dosyası, tarafların BA-BS bildirimleri dosya arasına alınmış, taraflara ticari defterlerini sunmak üzere HMK'nun 220. ve devamı maddeleri uyarınca ihtarat yapılarak süre verilmiş, davalı tarafça defterler ibraz edilmemiş, davacı tarafça sunulan defterler incelenmek üzere mali müşavir bilirkişiye tevdi edilmiştir.
Mali müşavir bilirkişi 01/09/2025 tarihli raporunda özetle, davacı defterlerinin usulüne uygun olarak tutulduğu, dava konusu faturanın davacı defterlerinde kayıtlı olduğu, cari hesap ilişkisi bulunduğu, ancak vade tarihine ilişkin bir belirleme yapılmadığı ve ticari defter kayıtlarına göre davacının takip tarihi itibari ile 580.465,20 TL asıl alacak, 96.396,98 TL işlemiş faiz talep edebileceği bildirilmiştir. Rapor oluşa ve dosya kapsamına uygun bulunarak hükme esas alınmıştır.
DEĞERLENDİRME:
Dava, fatura alacağının tahsili amacıyla başlatılan icra takibine vaki itirazın iptali istemine ilişkindir.
Taraflar arasındaki satım ilişkisi kapsamında ödenmeyen fatura bedelinin alacağının tahsili için başlatılan icra takibinin davalı itirazı üzerine durduğu, süresi içinde eldeki takibe vaki itirazın iptali istemi ile eldeki davanın açıldığı anlaşılmıştır. Davalı yan ticari ilişkiyi ve teslimi inkar etmemiş, alacağın vadesinin dolmamış olması nedeni ile muaccel olmadığına ilişkin savunmada bulunduğu anlaşılmıştır.
Mahkememizce davalıya defter ibrazı hususunda "aksi takdirde HMK'nun 222. ve 83. maddeleri gereği defter ibrazından kaçınmış ve defter deliline dayanmaktan vazgeçmiş sayılacağı, ayrıca karşı tarafın usulüne uygun tutulan kayıtlarına itibar edileceği" yönünde ihtaratlı kesin süre verilmiş, davalı tarafça defterler ibraz edilmemiştir. Davacı defterlerinin usulüne uygun tutulduğu da sabittir. Taraflarca karşılıklı BA-BS bildiriminde bulunduğu, davalının teslime ilişkin itirazı da bulunmadığı, bu hali ile alacağın varlığı ve miktarına ilişkin davacı iddiasının sübut bulduğu değerlendirilmiştir.
Davalı alacağın cari hesap ilişkisine dayanması nedeni ile muaccel olmadığı savunmasında bulunmuştur. TTK'nun 89. maddesi uyarınca cari hesap sözleşmesinin yazılı olmadıkça geçerli olmayacaktır. Taraflar arasında düzenlenmiş, vade tarihi belirlenmiş, yazılı bir cari hesap sözleşmesi bulunmadığından davalının cari hesap dönem sonu itibari ile alacağın muaccel olacağına ilişkin savunmasına itibar edilmemiştir. Taraflar tacir olmakla ve mal ve hizmetin satımı anında ücret alacağının da muaccel olacağı dikkate alınarak davalının muacceliyete ilişkin savunmasına itibar edilmemiştir. Bu nedenle davalının asıl alacağa ilişkin takibe vaki itirazının yerinde olmadığı ve davanın kabulüne karar vermek gerektiği değerlendirilmiştir. Dava dilekçesinde dava değeri belirlenirken faize ilişkin talep bulunmayıp bu hususta harcı yatırılarak usulüne uygun açılmış dava bulunmadığından faize ilişkin değerlendirme yapılmamıştır.
Açıklanan gerekçelerle davanın kabulüne karar vermek gerekmiş, alacak faturadan kaynaklandığından likit olduğu değerlendirilerek davalı aleyhine icra inkar tazminatına hükmedilmesine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,
DAVANIN KABULÜ İLE,
... esas sayılı dosyasında davalının itirazının iptali ile takibin 580.465,20 TL asıl alacak üzerinden devamına,
Asıl alacağın %20'si oranında hesaplanan 116.093,04 TL icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
Alınması gereken 39.651,57 TL harçtan peşin alınan 6.528,59 TL harcın mahsubu ile bakiye 33.122,98 TL harcın davalıdan alınarak hazineye irat KAYDINA,
4.600,00 TL arabuluculuk ücretinin davalıdan alınarak Hazine'ye irat KAYDINA,
Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan AAÜT uyarınca 91.069,78 TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
Davacı tarafından yapılan ve UYAP sisteminde kayıtlı toplam 5.995,00 TL yargılama gideri ve 6.528,59 TL peşin harcın davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
Kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde taraflara iadesine,
Dair; davacı tarafın yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içinde ... Bölge Adliye Mahkemesi'ne başvurmak suretiyle istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.07/10/2025
Katip ... Hakim ...
¸¸ ¸¸