T.C. ANKARA 5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2024/306 Esas - 2025/120
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2024/306 Esas
KARAR NO : 2025/120
HAKİM :......
KATİP : ......
DAVACI :......
VEKİLİ : Av. ......
DAVALI :......
VEKİLİ : Av. ......
DAVA : İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 06/05/2024
KARAR TARİHİ : 14/02/2025
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 21/02/2025
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin inşaat ve mühendislik sektörlerinde faaliyet göstermekte olduğunu, bu kapsamda ...... Cami inşaatı ile ... işi ile ...... projesini üstlenmiş olduğunu, müvekkili tarafından yürütülmekte olan proje kapsamında, demir alımı amacıyla, davalı şirket ile iletişime geçilmiş, bunun üzerine davalı şirket tarafindan 21/08/2023 tarihli Satış Teklifi düzenlenmiş ve teklif taraflarca imzalanmış olduğunu, buna göre davalı tarafın müvekkile 4 ton 8 mm ... demir, 130 tonl0 mm ... demir ve 104 ton 16 mm ... demir teslim etmesi gerekirken davalı taraf yükümlülüklerini eksik ifa etmiş ve teslim edilmeyen mallar sebebiyle müvekkilin alacağı doğmuş olduğunu, cari hesap ekstresine göre müvekkilinini davalıdan 96.822.40 TL alacağı. bulunmakta olduğunu, müvekkiline ait ticari defterlerin...... adresinde incelenebileceği, iletişim kurulacak kişinin adı ..., irbat telefonlar ise...... ve ...... şeklinde olduğunu, alacağın tahsili amacıyla ......E. Sayılı dosyası ile icra takibi başlatılmış olduğunu, davalı tarafın borca itirazı sonucunda takibin durmuş olduğunu, dava şartı arabuluculuk görüşmelerinde anlaşma sağlanamamış olduğunu, icra takibine yapılan itirazın iptaline, takibin devamına, alacağın Yo 20 sinden az olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin karşı taraf yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; davacı tarafın dava dilekçesinde üstlendikleri inşaat ve altyapı ve çevre düzenlenmesi işi için müvekkille demir alımı için iletişime geçtiklerini ve taraflar tarafından imzalanmış teklif verildiğini ancak müvekkilin yükümlülüklerini eksik ifa ettiğini eksik mal teslimi yapıldığını iddia etmiş olduğunu, davacı tarafın üstlenmiş olduğu projeye ilişkin olarak müvekkili tarafından eksik ifa edilmiş veya teslim edilmeyen mal bulunmadığını, müvekkili tarafından yükümlülüklerin tam olarak ifa edilmiş olduğunu, taşınır satışında kural aksine bir sözleşme yoksa satış konusu paranın ödenmesinin taşınırın tam olarak teslim edilmesi anlamına gelmesi olduğunu, müvekkili tarafından anlaşma gereği belirtilen mallar tam olarak teslim edilmiş olduğunu, davacı tarafça da teslim edilen demirin bedelinin ödenmiş olduğunu, tarafların birbirinden herhangi bir hak ve alacağı bulunmadığını, karşı tarafın eksik teslime ilişkin herhangi bir delil sunmadığını, davanın niteliği itibariyle karşı tarafın takibe konu belgeleri sınırlı olduğunu, ek herhangi bir belge veya delille alacağın tespit edilemeyeceğini belirterek davanın reddine, karşı tarafın kötü niyet tazminatına hükmedilmesine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Dava; icra takibine vaki itirazın iptali ile faturaya konu malların teslim edilip edilmediği, bedelinin ödenip ödenmediğine ilişkindir.
Delillerden; ... dosyası, ...... dosyası, tarafların BA-BS formları dosyaya celbeldilmiş, bilirkişi raporu alınmıştır.
Davaya konu sözleşmenin incelenmesinde; davalı şirket antetli kağıdına “ Satış Teklifi” başlıklı 21.08.2023 tarihli, teslim yeri ...... olarak belirtilen toplam 238 ton ve KDV dahil 5.564.046,67 TL tutarında ... inşaat demiri satışı ve satınalması konusunda bir anlaşma sğlanmış olduğu tespit edilmiştir.
Davaya dayanak ... dosyasının UYAP kayıtlarının incelenmesinde; Davacı vekili tarafından davalı şirket aleyhine ...... Esas sayılı dosyası ile icra takibi başlatılmış olduğu, 09.02.2024 tarihinde düzenlenen ödeme emrine göre asıl alacak ve talebin 96.822,40 TL olduğu, takip tarihinden itibaren reeskont avans faizi (%44,25) icra masrafları ve vekalet ücreti ile birlikte tahsilinin talep edilmiş, borcun nedeninin cari hesap alacağı olarak belirtilmiş olduğu tespit edilmiştir.
Tarafların BA-BS formlarının incelenmesinde;
a- Davacı şirketin bağlı bulunduğu ...... 17.10.2024 tarih ve ......sayılı cevabi yazıları ekinde 2023 yılı Ba-Bs form analizleri bulunmakta olup, buna göre; 2023 yılında davalı şirket tarafından davacı şirket adına 32 adet fatura düzenlenmiş olduğu, bu faturaların KDV hariç toplam tutarının 38.110.137,93 TL olduğu,
b- Davalı şirketin bağlı bulunduğu ...... 16.10.2024 tarih ve ...... sayılı cevabi yazıları ekinde 2023 yılı Ba-Bs form analizleri bulunmakta olup, buna göre; 2023 yılında davalı şirket tarafından davacı şirket adına 32 adet fatura düzenlenmiş olduğu, bu faturaların KDV hariç toplam tutarının 38.110.137,93 TL olduğu tespit edilmiştir.
Dosya kapsamı tarafların ticari defter ve kayıtları incelenmek üzere bilirkişiye tevdii edilmiş, 20/01/2025 tarihli bilirkişi raporunda özetle; davacı yanın ticari defter incelemesinde; davacı şirket 2023 ve 2024'de belirlenen usul ve kayıt sistemine uygun olarak yasal defter Kanunu Uygulama Genel Tebliğlerin ve kayıtlarını tutmuş olduğu, Ticari defterlerin tasdik işlemlerinin yukarıdaki tabloda gösterildiği gibi, yasal usul ve esaslara uygun olduğu, davalı şirketin defter incelemesinde; davalı şirket 2023 ve 2024 yıllarında Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu, Vergi Usul Kanunu Uygulama Genel Tebliğlerinde belirlenen usul ve kayıt sistemine uygun olarak yasal defter ve kayıtlarını tutmuş olduğu, Ticari defterlerin tasdik işlemlerinin yukarıdaki tabloda gösterildiği gibi, yasal usul ve esaslara uygun olduğu, davacı ve davalı şirket 2023 ve 2024 yıllarında Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu, Vergi Usul Kanunu Uygulama Genel Tebliğlerinde belirlenen usul ve kayıt sistemine uygun olarak yasal defter ve kayıtlarını tutmuş olup, ticari defterlerin tasdik işlemlerinin yukarıdaki tabloda gösterildiği gibi, yasal usul ve esaslara uygun olduğu, taraf şirketlerin bağlı bulundukları ... tarafından dosyaya kazandırılan 2023 yılı Ba-Bs form analizterime-söre; 2003 yılında davalı şirket tarafından davacı şirket adına 32 adet fatura düzenlenmiş olduğu, bu faturaların KDV hariç toplam tutarının 38.110.137,93 TL olduğu, tarafların bağlı bulundukları ... tarafından dosyaya kazandırılan BA-BS formlarının birbirini doğrulamış olduğu, birbirini doğrulayan tarafların ticari defter kayıtlarından üretilen Hesap ekstrelerinden de görüleceği üzere, davacı ve davalı şirketin ticari defter kayıtlarına göre, davacı şirketin 09.02.2024 takip tarihi itibariyle davalı şirketten 96.822,40 TL alacaklı olduğu rapor edilmiştir.
Tüm dosya kapsamına göre; taraflar arasında 'satış teklifi 'başlıklı 21/08/2023 tarihli ,teslim yeri ... olarak belirlenen toplam 238 ton ve KDV dahil 5.564.046,67 TL tutarında ... inşaat demiri satışı ve satın alınması konusunda anlaşma sağlandığı, taraflar arasında yazılı olacak şekilde cari hesap sözleşmesi bulunmasa da ,öncesine dayalı ticari ilişkinin bulunması sebebiyle Yargıtay içtihatlarınca kabul edildiği üzere açık hesap ilişkisi bulunduğu, bu< nedenle davacı alacaklanın öncesine dayalı alcağının bulunduğu,taraf şirketlerin bağlı bulundukları ... tarafından dosyaya kazandırılan 2023 yılı Ba-Bs form analizterime-söre; 2003 yılında davalı şirket tarafından davacı şirket adına 32 adet fatura düzenlenmiş olduğu, bu faturaların KDV hariç toplam tutarının 38.110.137,93 TL olduğu, tarafların bağlı bulundukları ... tarafından dosyaya kazandırılan BA-BS formlarının birbirini doğrulamış olduğu, birbirini doğrulayan tarafların ticari defter kayıtlarından üretilen Hesap ekstrelerinden de görüleceği üzere, davacı ve davalı şirketin ticari defter kayıtlarına göre, davacı şirketin 09.02.2024 takip tarihi itibariyle davalı şirketten 96.822,40 TL alacaklı olduğu tespit edilerek ,her ne kadar davalı yan herhangi bir borcunun bulunmadığını beyan etmiş ise de ,dosyaya sunulan deliller , dosyaya kazandırılan taraflara ait BA- BS formları ,yaptırılan bilirkişi incelemesi neticesinde davacıya alacaklı olduğu ortaya çıkmış olup cevap dilekçesinde açıkca yemin deliline dayanmadığından ,yemin deliline dayanma hakkı hatırlatılmamış olup ,sonuç olarak, davalı borçlunun ...... Esas sayılı takip dosyasındaki 96.822,40 TL asıl alacak miktarına yapmış olduğu itirazın iptaline, tarafların tacir olması sebebiyle takibin icra takibinden sonra talep edilen reeskont avans faiz oranı üzerinden aynen devamına, takip tarihi itibari ile alacak likit olduğundan ,96.822,40 TL üzerinden hesap edilecek %20 icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine, davalının kötü niyet tazminat isteminin yasal koşulları oluşmadığından reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm vermek gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ İLE;
2-Davalı borçlunun ...... Esas sayılı takip dosyasındaki 96.822,40 TL asıl alacak miktarına yapmış olduğu itirazın iptaline, takibin icra takibinden sonra talep edilen faiz oranı üzerinden aynen devamına,
3-96.822,40 TL üzerinden hesap edilecek %20 icra inkar tazminatının davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davalının kötü niyet tazminat isteminin yasal koşulları oluşmadığından reddine,
5-492 Sayılı Harçlar Kanunu gereğince hesaplanan 6.613,93 TL harçtan peşin alınan 1.169,38 TL peşin harcın ve icra dosyasında alınan 484,11 TL peşin harcın mahsubu ile bakiye 4.960,44 TL karar harcının davalıdan alınarak hazineye irat kaydına,
6-Davacı vekille temsil olunduğundan karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 13/2 maddesi uyarınca takdir olunan 30.000,00 TL vekalet ücretinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
7-Davacı tarafından yapılan 3.500,00TL bilirkişi masrafı, 427,60 TL başvurma harcı, 1.169,38 TL peşin harcı,icra dosyasına yatırılan 484,11 peşin harcın ve 427,60 TL başvurma harcın ve 1.450,00 TL posta masrafı toplamı olan 7.458,69 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
8-6325 Sayılı Kanunun 18/A-14 maddesi gereğince ......bütçesinden karşılanacak olan 3.600,00 TL arabuluculuk giderinin davalıdan tahsili ile Hazineye irat kaydına,
9-HMK'nın 333.maddesi gereğince kararın kesinleşmesinden sonra yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının davacıya iadesine, 14/02/2025
Dair, taraf vekillerin yüzlerine karşı, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde ...... Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar, açıkça okunup, usulen anlatıldı.14/02/2025
Katip ......
e-imzalıdır
Hakim ......
e-imzalıdır