T.C. ANKARA 5. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
5. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2024/516 Esas
KARAR NO : 2025/26
HAKİM : ... ...
KATİP : ... ...
DAVACI : ... -
VEKİLİ : Av. ... - ....
DAVALI : ... - ...
VEKİLLERİ : Av. ... - ...
Av. ... - ...
Av. ... - ....
DAVA : Patent (Patent Hükümsüzlüğünden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 04/03/2024
KARAR TARİHİ : 17/01/2025
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 21/01/2025
Mahkememizde görülmekte bulunan Marka (Marka İle İlgili Kurum Kararlarının İptali) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili 04/03/2024 tarihli dava dilekçesinde özetle; ...'nin 1964 yılında tamamen yerli sermayeli bir şirket olarak kurulduğu, bugün ise, .... 'da birer tane olmak üzere toplam beş üretim tesisiyle faaliyet gösterirken 20 ülkede de kendi organizasyonları ile tanıtım ve satış çalışmalarını yürütmekte olduğunu, alanında uzman yaklaşık 3.000 kişilik kadrosu bulunduğunu, uluslararası standartlara göre ürettiği nitelikli ürünlerini 50 ülkeye ihraç etmekte olduğunu, ayrıca birçok sosyal sorumluluk projesinde yer almakta olduğunu, ülkemizin muhtelif bölgelerindeki okullara bağışlar yapmakta olduğunu, bilgisayar donanımına sahip sınıflar açılması gibi katkılarda bulunduğunu, .... gibi ülkelerde ofis ve temsilcilikleri bulunan ... İlaç'ın, çok bilinen .... gibi ilaçların da üreticisi olduğunu, dava konusu ... sayılı patentin hükümsüzlüğünün gerektiğini, tescil edilebilmesi için gerekli olan yenilik ve özellikle buluş basamağı unsurlarına sahip olmadığı davalı adına hükümsüzlüğü talep edilen dava konusu ... sayılı patent dışında, ... sayılı bir başka patent ve ... no'lu üçüncü bir patent daha bulunmakta olup, ... no'lu patentin koruma süresinin sona ermiş olduğunu, patent belgelerinin incelenmesi neticesinde ... sayılı patent ile ... sayılı patentin aynı teknik çözümü öneren, aynı buluş fikrine dayalı ve neredeyse aynı buluşu korumaya yönelik olduğunun anlaşılacağını belirterek; dava konusu ... sayılı patentin hükümsüzlüğüne karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP:
Davalı vekili 01/07/2024 tarihli cevap dilekçesinden özetle: Davacı ... Şirketi (“Davacı ya da ... A.Ş”), müvekkili ... adına ... (“...”) nezdinde tescilli ... no.'lu patentin yenilik, buluş basamağı unsurlarını taşımadığı, buluşun yeterince açıklanmadığı, başvurunun kapsamının aşıldığı ve çifte patentlemenin söz konusu olduğu iddiaları ile patentin hükümsüz kılınması gerektiği gerekçesiyle iş bu huzurdaki davayı açmış olduğunu, evleviyetle dikkate sunulmalıdır ki; 28.05.2024 tarihli dilekçe ile de açıklandığı üzere huzurdaki dava bakımından yetkili mahkemeler .... Mahkemeleri (“...”) olup iş bu davanın yetkisiz mahkemede açılmış olduğunu, bu kapsamda, gereksiz usuli işlemlerin tesis edilmesinin engellenmesi ve davanın bir an önce yetkili mahkemeler nezdinde görülmesi için evleviyetle dosya üzerinden yapılacak inceleme ile davanın yetkisizlik nedeniyle reddedilmesini, esas bakımından da davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
GEREKÇE:
.... Esas sayılı dosyası UYAP üzerinden celp edilerek incelenmiştir.
.... Esas sayılı dava dosyası incelendiğinde; davacının iş bu dava dosyasının davalısı, davacının iş bu davanın davalısı olduğu, dava konusunun iş bu davada hükümsüzlüğü istenen patentten kaynaklı patent hakkı ihlalinden doğan hukuki istemlere yönelik olduğu müşahede edilmiştir.
Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir. Birleştirme kararı, ikinci davanın açıldığı mahkemece verilir ve bu karar, diğer mahkemeyi bağlar. (HMK m.166/1)
Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda, bağlantı var sayılır. (HMK m.166/4)
Somut olayda .... esas sayısına kaydedilen dava dosyası ile mahkememiz nezdinde açılan eldeki dava arasında bağlantı bulunduğu anlaşıldığından; iş bu esasa kayıtlı davanın .... sayısına kayıtlı dosya ile birleştirilmesine karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
H Ü K Ü M :
1-Mahkememizin bu dosyasının bağlantılı bulunduğu .... Esas sayılı dosyasıyla BİRLEŞTİRİLMESİNE,
2-Mahkememizin .... esas sayısının bu şekilde kapatılmasına, bundan sonraki tüm işlemlerin birleştirilen dosya üzerinden yürütülmesine,
3-Yargılama giderlerinin asıl dosya içinde ele alınmasına,
Evrak üzerinde yapılan inceleme sonucunda HMK m.168 hükmü gereği esas hükümle birlikte İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.21/01/2025
Katip ...
e-imzalıdır.
Hakim ...
e-imzalıdır.