T.C. ANKARA 5. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2024/379 Esas - 2025/22
TÜRK MİLLETİ ADINA
T.C.
ANKARA
5. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK MAHKEMESİ
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2024/379 Esas
KARAR NO : 2025/22
HAKİM : ......
KATİP : ......
DAVACI : ......
VEKİLLERİ : Av. ......
Av. ......
DAVALI : ......
DAVA : Marka Hakkı İhlali
DAVA TARİHİ : 13/09/2024
KARAR TARİHİ : 17/01/2025
GEREKÇELİ KARARIN
YAZILDIĞI TARİH : 26/01/2025
Mahkememizde görülmekte bulunan Marka Hakkı İhlali davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili 13/09/2024 tarihli dava dilekçesinde özetle; Müvekkilinin ülkemizde önde gelen spor kulüplerinden biri olduğunu, ... ve ... nezdinde çok sayıda tescilli markası olduğunu, davalıya ait işletmede müvekkilinin marka haklarına tecavüz teşkil eden taklit nitelikteki ürünlerin satışa sunulduğu bilgisinin taraflarına ulaştığını, taraflarınca ikame edilecek olan huzurdaki davada bu hususu delillendirmek amacı ile davalıya ait işletmeden bir adet ... marka ve logolu forma takımı satın aldıklarını, davalıya ait “...... ” adresinde yer alan “... ŞİRKETİ” ticaret ünvanlı ve "...... ” tabelalı işletmede inceleme yapılmasına; vekil edenin marka haklarına tecavüz teşkil eden taklit nitelikte ürünlerin satışa sunulup sunulmadığının tespitine, satışa sunulan ve/veya ticari amaçla elde bulundurulan taklit nitelikte ürünler mevcut ise; iş bu ürünlerin adetinin, fiyatının ve keşif tarihi öncesinde kaç adet satış gerçekleştiğinin tespitine, satışa ilişkin belge, fatura ve ayrıntılı ürün görsellerinin düzenlenecek olan bilirkişi raporuna eklenmesine, vekil edenin marka haklarına tecavüz teşkil eden satışa sunulan ve/veya ticari amaçla elde bulundurulan taklit nitelikteki ürünlerin muhafaza altına alınmasına, davalı eylemlerinin, müvekkilinin marka haklarına tecavüz teşkil ettiğinin tespitine, durdurulmasına, taklit nitelikteki ürünlere el konulmasına karar verilmesini talep etmiştir.
CEVAP:
Davalı ... Şirketi, dava dilekçesinin kendisine tebliğine rağmen yasal süre içinde cevap dilekçesi ibraz etmediğinden, HMK m.128 hükmü uyarınca dava dilekçesinde ileri sürülen vakıaların tamamını inkâr etmiş sayılmıştır.
UYUŞMAZLIK:
Dava, 6769 sayılı SMK m.29 ve m.149 hükümlerine göre; marka hakkı ihlali iddiasından kaynaklı hukuki korunma istemlerine yöneliktir.
Taraflar arasındaki uyuşmazlığın; davalının, davacıya ait marka haklarını ihlal eden eylemlerinin bulunup bulunmadığı, varsa bu eylemlerin tespiti, durdurulması, mütecaviz olduğu iddia edilen ürünlere el konulması istemlerinin yerinde olup olmadığı hususlarına ilişkin olduğu tespit edilmiştir.
Davanın açılmasını müteakip dilekçe teatisi tamamlanmış, davacının sunduğu deliller alınmış, marka tescili ile alâkalı kayıtlar getirtilmiş, dava şartları incelenmiş, ön inceleme duruşması yapılmış, hak düşürücü süre bakımından eksiklik bulunmadığı tespit edilmiş, taraflar sulhe teşvik olunmuş, arabulucuya gitme hakları hatırlatılmış, sonuç alınamaması üzerine uyuşmazlık konuları tespit edilmiş, tahkikat icra olunmasını müteakip, maddi vakıalara ilişkin hususlar bakımından bilirkişi raporu aldırılmış, 06/08/2015 tarih 29437 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Bölge Adliye ve Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Cumhuriyet Başsavcılıkları İdari ve Yazı İşleri Hizmetlerinin Yürütülmesine Dair Yönetmelik'in 201/2. maddesi hükmü de gözetilerek taraflara tahkikat ve yargılamanın geneliyle ilgili son sözleri de sorulmuş; sözlü iddia ve savunmada bulunma olanağı tanınmıştır.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Tarafların iddia ve savunmaları, davacıya ait marka tescil belgeleri, davacı yanın ibraz ettiği deliller, bilirkişi raporu ve tüm dosya kapsamında göre;
Dava dosyası incelendiğinde; çekişme konusu ürünlerin “forma takımı, atkı, şapka” olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu ürünler, Mal ve Hizmet Sınıflandırma Listesi'nin 25. sınıfında yer alan “Koruyucu amaçlı olanlar hariç her türlü malzemeden yapılmış iç-dış giysiler, çoraplar, fularlar, şallar, bandanalar, eşarplar, kemerler. Ayak giysileri: ayakkabılar, terlikler, sandaletler. Baş giysileri.” kapsamında kalmaktadır.
Davacı markaları incelendiğinde; tüm markaların 25. sınıfta “Giyim eşyaları, Koruyucu amaçlı olanlar hariç her türlü malzemeden yapılmış iç-dış giysiler, çoraplar. Ayak giysileri. Baş giysileri.” mallarında tescilli olduğu tespit edilmiştir. Spor yaparken giyilen giysiler/formalar ile atkı ve şapkalar söz konusu bu sınıf ve marka tescilleri kapsamında kalmaktadır. Öte yandan ... sayılı marka kapsamında ayrıca ve özel olarak da “Futbol forması, basketbol forması, voleybol forması, hentbol forması, futbol kaleci kazağı, hentbol kaleci kazağı, eşofman spor çorabı, spor şortu, kayak giysisi, futbol ayakkabısı, spor ayakkabısı, spor amaçlı eldiven, dizlik, bileklik, t-shırt, sweat-shırt, kazak, hırka, yelek, yağmurluk” mallarının yer aldığı da görülmektedir. Bu yönüyle tüm markaların tescil kapsamı ile uyuşmazlık konusu tespiti talep edilen ürünlerin aynı/aynı tür mallara ilişkin olduğu, mal/hizmet benzerliği şartının gerçekleştiği değerlendirilmiştir.
Davacı vekili tarafından dosya içerisine; dilekçe ekinde görseline yer verilen ve işyerinden önceden alındığı belirtilen ürün örneğinin sunulduğu görülmüştür. Bu ürünün bir adet forma takımı olduğu, ürün üzerinde "..." ibarelerinin markasal olarak kullanıldığı, fiş slibinde "... LTD. ŞTİ." isminin bulunduğu müşahede edilmiştir.
Davalıya ait "...... " adresinde bulunan işyerinde bilirkişi marifetiyle, üzerinde "..." ibareleri yazılı otuz bir adet "forma takımı", dört adet "atkı" ve iki adet "şapka" ürünü tespit edildiği, davacıya ait ... sayılı "..." ibareli markaların kapsamlarında yer alan emtialar ile davalı işyerinde tespiti yapılan "forma takımı, atkı ve şapka" ürünlerinin aynı/aynı tür olduğu, davalı işyerinde tespit edilen "..." ibareli markasal kullanımlar ile davacıya ait "..." ibareli tescilli markaların aynı veya ayırt edilemeyecek derecede benzer olduğu, davalı yanın, davacı yanın verdiği icazet ile veya davacının ürettiği orijinal "..." ibareli tespit edilen ürünleri satışa çıkardığı hususuna ilişkin olarak aksi yönde kanıt sunmadığı, buna göre; davalı yanın "..." ibareli tespit edilen ürünlerinin, davacıya ait "..." esas unsurlu markaların taklidi niteliğinde olduğu, buna göre; SMK m.29/1-b hükmü uyarınca, davalının davacıya ait "..." esas unsurlu marka haklarına tecavüz oluşturan eylemlerde bulunduğu anlaşıldığından; davanın kabulü ile; davalıya ait işyerinde tespit edilen otuz bir adet forma, dört adet atkı ve iki adet şapka ürünü üzerindeki "..." ibareli markasal kullanımların, davacıya ait ... sayılı marka haklarına tecavüz oluşturduğunun tespitine, davalı yanın marka hakkına tecavüz oluşturan eylemlerinin durdurulmasına, davalının marka hakkına tecavüz oluşturduğu tespit edilen otuz bir adet forma, dört adet atkı ve iki adet şapka ürününe el konmasına, bilirkişi ...... tarafından tanzim edilen 04/10/2024 havale tarihli bilirkişi raporunun kararın icrası aşamasında dikkate alınmasına, karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM:
1-Davanın KABULÜ ile; davalıya ait işyerinde tespit edilen otuz bir adet forma, dört adet atkı ve iki adet şapka ürünü üzerindeki "..." ibareli markasal kullanımların, davacıya ait .... sayılı marka haklarına tecavüz oluşturduğunun TESPİTİNE, davalı yanın marka hakkına tecavüz oluşturan eylemlerinin DURDURULMASINA, davalının marka hakkına tecavüz oluşturduğu tespit edilen otuz bir adet forma, dört adet atkı ve iki adet şapka ürününe EL KONMASINA, bilirkişi ...... tarafından tanzim edilen 04/10/2024 havale tarihli bilirkişi raporunun kararın icrası aşamasında dikkate alınmasına,
2-Harçlar Kanunu uyarınca alınması gereken 615,40 TL karar ve ilam harcından peşin alınan 427,60 TL'nin mahsubu ile alınması gereken 187,80 TL'nin davalıdan tahsili ile hazineye gelir kaydına,
3-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden karar verildiği tarihte yürürlükte bulunan AAÜT m.3 hükmü gereği hesaplanan 40.000,00 TL maktu vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
4-Davacı tarafından yapılan 427,60 TL başvurma harcı, 427,60 TL peşin harç, 209,10 TL vekalet harcı, 625,00 TL posta-tebligat masrafı, 4.000,00 TL bilirkişi ücreti olmak üzere toplam 5.689,30 TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5-HMK m.333 hükmü gereği karar kesinleştiğinde artan avansın yatıran tarafa resen iadesine,
Dair, davacı vekilinin vekilinin yüzüne karşı, davalının yokluğunda, HMK m.341 ve m.345 hükümleri gereği kararın taraflara tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde...... Bölge Adliye Mahkemesi ilgili hukuk dairesi nezdinde İSTİNAF yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.17/01/2025
Katip ......
E imzalıdır
Hakim ......
E imzalıdır