T.C. ... 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2025/422 Esas - 2025/868
T.C.
...
6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ TÜRK MİLLETİ ADINA VERİLEN
GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2025/422 Esas
KARAR NO : 2025/868
BAŞKAN :....
ÜYE : ....
ÜYE : ....
KATİP : ...
DAVACI : ....
VEKİLİ : Av. ....
DAVALI : HASIMSIZ
DAVA : Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ : 02/06/2025
KARAR TARİHİ : 11/12/2025
G.KARAR YAZIM TARİHİ : 11/01/2026
Mahkememizde görülen davanın yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili iddiasında özetle;... Şubesi, 3.000.000,00 TL bedelli, 31.07.2025 keşide tarihli, ... seri numaralı, keşidecisi... A.Ş. Olan,.... A.Ş.-.... A.Ş. İş Ortaklığı olan çekin bu şirket tarafından ciro edilerek müvekkili şirket ... Ve Tic. Ltd. Şti. verildiğini, müvekkili şirket yedinde bulunduğunu, dava konusu çekin.... adresinde şirket yetkilisi ...'ün işletmeciliğini yaptığı otelin odasında çekmecesinde muhafaza edildiğini, Önder ... çeki almak istediğinde yerinde bulamadığını, yapılan aramalara rağmen çeklerin bulunamadığını, çekin çalındığını araştırmalar sonucu öğrendiklerini, şikayette bulunduklarını belirterek, çekin çalınması sebebiyle, öncelikle tedbiren ödemeden men yasağı kararı verilmesine, akabinde iptaline karar verilmesini talep etmiştir.
Dava hasımsız olması sebebi ile davalıya tebligat yapılmamıştır.
Yargılama esnasında müdahale talebinde bulunan ... Şti. Vekili dilekçesinde; Dava konusu çekin cirantalar tarafından ciro edilerek müvekkiline geçtiğini, taraflarınca ödenmeyen bu çek ile ilgili olarak ... Esas sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığını ve iş bu çekin icra müdürlüğüne ait kasaya muhafaza edilmek üzere teslim alındığını, davaya konu çekin ortaya çıkması ve davanın çek iptali davası olması sebebiyle davanın açılmamış sayılmasına karar verilerek, ödeme yasağı kararının kaldırılmasını talepli dilekçe sunmuştur.
Davacı vekiline duruşmada, dava konusu çekle ilgili, çeklerin hamili olduğunu belirten şirkete yönelik iade davası açması için, TTK.'nun 758. Maddesi uyarınca kesin süre verilmiş, davacı vekili, dava konusu çekle ilgili ... Esas sayılı dosyasında dava açtığını yazılı ve duruşmada sözlü olarak beyan etmiştir.
Kıymetli evrakın zayi olması nedeniyle hasımsız olarak açılan iptal isteminde, mahkemece yapılan ilan üzerine veya ilandan önce hamil ortaya çıkacak olursa, mahkemece hamil aleyhine iade davası açmak için davacıya uygun bir süre verileceği, davacının bu süre içerisinde dava açmaz ise mahkemenin hasımsız olarak açılan iptal istemini reddedeceği TTK.m.818 yollaması ile m.758'de hüküm altına alınmıştır.
Yukarıda belirtilen yasal düzenleme uyarınca, davacıya istirdat davası açması için süre verilmiş, davacı vekilince Mahkememize sunulan beyan dilekçesi ile ... Esas sayılı dava dosyasında istirdat talepli olarak dava açıldığının bildirildiğinden, eldeki davanın konusuz kaldığı anlaşılmakla aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Açıklanan gerekçeye ve dosya kapsamına göre;
1-Dava konusuz kaldığından DAVANIN ESASI HAKKINDA KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA,
2-Dava konusu çekle ilgili verilen 04.06.2025 tarihli ödeme yasağı kararının DEVAMINA,
3-Alınan harç yeterli olduğundan başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
4-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-HMK 333. Maddesi gereğince mahkemece yatırılan avansın kullanılmayan kısmının kararın kesinleşmesine müteakip iadesine,
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, gerekçeli kararın tebliğden itibaren 2 hafta içerisinde ... Bölge Adliye Mahkemeleri'nde İstinaf yolu açık olmak üzere oy birliği ile verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı.
Başkan ...
E imzalıdır
Üye ....
E imzalıdır
Üye ...
E imzalıdır
Katip ...
E imzalıdır