T.C. ... 6. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ Esas-Karar No: 2025/951 Esas - 2025/865
T.C.
... TÜRK MİLLETİ ADINA
6.ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ GEREKÇELİ KARAR
ESAS NO : 2025/951 Esas
KARAR NO : 2025/865
HAKİM : ...
KATİP : ...
DAVACI : ....
VEKİLİ : Av....
DAVALI MÜTEVEFFA : ...
DAVA : Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 21/02/2023
KARAR TARİHİ : 10/12/2025
KARAR YAZIM TARİHİ : 10/12/2025
Mahkememizde görülmekte olan Alacak (Ticari Nitelikteki Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
... .... E. esas sayılı dava dosyası kapsamında; davacı kuruluş tarafından davalılar .... Gıda San. Ve Tic. Ltd. Şti, ... Makina Medikal Yemek Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi, .... Ltd. Şti , ....(.... Ticaret), ... İnşaat Sağlık Bilgi İşlem Gıda Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi ve ... Şirketine yöneltilen hizmet sözleşmesinden kaynaklanan alacak istemine ilişkin dava açılmıştır.
Yukarıda değinilen ...... Esas sayılı dosyanın mahkememizin ... Esas sayılı dosyası ile birleştirildiği görülmüştür.
Diğer yandan davacı vekilinin 10/11/2025 tarihli beyan dilekçesiyle; birleşen dosya davalılarından.... aleyhine açılan davanın takip edilmediği yönünde beyanda bulunulduğu, Mahkememizin 02/12/2025 tarihli ara kararı ile anılı davalı yönünden tefrik kararı verildiği neticeten davacı kuruluş tarafından davalı... aleyhine açılan davanın mahkememizin ... Esas sayılı dosyasından tefrik edilerek işbu.... Esas kaydını aldığı anlaşılmıştır.
Taraflar arasındaki uyuşmazlığın esasından önce dava şartlarının değerlendirilmesi gerekmektedir.
Dava şartları, mahkemece davanın esası hakkında yargılama yapılabilmesi için gerekli olan koşullardır. Diğer bir anlatımla; dava şartları dava açılabilmesi için değil, mahkemenin davanın esasına girebilmesi için aranan “kamu düzeni” ile ilgili zorunlu koşullardır. Mahkeme, hem davanın açıldığı günde hem de yargılamanın her aşamasında tüm dava şartlarının oluşup oluşmadığını kendiliğinden araştırıp incelemek durumundadır.
6100 Sayılı HMK'nın dava şartlarını düzenleyen 114. Maddesinin birinci fıkrasının "d" bendi uyarınca; "Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları; kanuni temsilin söz konusu olduğu hâllerde, temsilcinin gerekli niteliğe sahip bulunması" dava şartlarındandır.
Bir davada sağ olan gerçek ve hükmi şahsiyeti haiz tüzel kişiler taraf olabilirler. Taraf ehliyeti, dava şartı olup re’sen gözetilmesi gerekli olan bir usul kuralıdır. HMK’nın 50 ve 51.maddeleri delaletiyle TMK’nın 28. maddesi hükmü ve 04.05.1978 tarihli 4/5 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı gereğince kural olarak ölü kişiye karşı dava açılamaz. Aynı şekilde kural olarak ölü kişi aleyhine dava açılması halinde davanın mirasçılara yöneltilmesi de mümkün değildir. Zira ölü kişinin taraf ehliyeti bulunmamaktadır. Yine ıslahla dahi taraf değiştirilmesi söz konusu olmayıp yalnızca koşulları bulunması halinde 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Kanun'un 124. Maddesi çerçevesinde taraf değiştirilmesine olanak sağlanmıştır. Somut olayda davanın 13/01/2025 tarihinde açıldığı, davalı olarak gösterilen Mehmet Çelik'in ise dava tarihinden önce 28/12/2023 tarihinde öldüğü anlaşılmaktadır. Davacı tarafından HMK'nın 124. Maddesine hasren bir talep ileri sürülmediği ve davanın adıgeçen davalı yönünden takip edilmemesi karşısında somut olayda 6100 sayılı HMK'nın 124. maddesinin uygulanma koşullarının da oluşmadığı açıktır. Bu duruma göre, dava tarihinde ölü olduğu saptanan Mehmet Çelik aleyhine açılan davanın usulden reddine karar verilmesi gerekmiştir.
Yapılan açıklamalar kapsamında; davalı gösterilen kişinin dava tarihinde sağ olmadığı, taraf ve dava ehliyetine sahip olmadığı anlaşıldığından, 6100 Sayılı HMK'nın 114/1-d ve 115/2. Maddeleri uyarınca davanın dava şartı noksanlığı sebebiyle usulden reddine dair aşağıdaki şekilde karar verilmiştir. Yine .... Karar sayılı ilamında değinildiği üzere, 6100 sayılı HMK'nın 115/1, 138. Maddeleri ve usul ekonomisi ilkesi uyarınca (duruşma günü tayin edilmeksizin) dosya üzerinden karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan gerekçelerle
1-Davanın 6100 sayılı HMK'nın 114/1-d ve 115/2. maddeleri uyarınca dava şartı yokluğu sebebiyle USULDEN REDDİNE,
2-Alınması gereken 615,40-TL karar ve ilam harcının davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-Gider avansından sarf edilmeyen miktarın 6100 Sayılı HMK'nın 333. Maddesi uyarınca karar kesinleştiğinde iadesine,
Dair tarafların yokluğunda, yokluğunda gerekçeli kararın tebliğden itibaren iki hafta içerisinde ... Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 10/12/2025
Katip ....
Hakim ...
BU BELGE GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA İLE İMZALANMIŞTIR