T.C. Ankara Batı ASLİYE TİCARET MAHKEMESİEsas-Karar No: 2024/46 Esas - 2024/18
T.C.
Ankara Batı
ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
KARAR
TÜRK MİLLETİ ADINA
ESAS NO: 2024/46 Esas
KARAR NO: 2024/18
HAKİM:
KATİP:
DAVACI :
VEKİLİ:
DAVALI :
DAVA: İtirazın İptali (Taşınmaz Kira Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 05/01/2024
KARAR TARİHİ: 09/01/2024
K. YAZIM TARİHİ: 10/01/2024
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Taşınmaz Kira Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının tensiben yapılan değerlendirmesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA :
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davalının, Müvekkilinin maliki olduğu "... İli ... ilçesi ... mah ... sok ... ..." adresindekini taşınmazın kiracısı olduğunu, 04.2.2022 tarihli yazılı kira akdine göre, kiranın her ayın 5'inde ödemesinin kararlaştırıldığını, ödenmeyen 2023 yılı Aralık ayı kirası için, 06.12.2023 'de Ankara Batı İcra Müdürlüğü'nün ... E. sayılı dosyası ile 68.000TL bedelli icra takibi başlatıldığını, sonrasında, davalı kiracının kira bedelini icra takibi sonrasında, 08.12.2023 günü müvekkilinin ... Bankası hesabına ödediğini ve 11.12.2023 günü icra dosyasına itirazda bulunarak takibi durdurduğunu, bu halde Ankara Batı İcra Müdürlüğü'nün ... E sayılı dosyasında borçlu tarafça ödenmesi gereken, 10.871 TL yasal icra vekalet ücreti ve 433TL icra masrafının ödenmediğini, arabuluculuk görüşmelerinin ise anlaşamama ile sonuçlandığını beyan ederek, davalının Ankara Batı İcra Müdürlüğünün ... E sayılı dosyasına 10.871 TL icra vekalet ücreti ve 433TL masraflar yönünden yapılan toplam 11.304 TL haksız itirazın iptaline, davalının haksız ve kötü niyetli olduğu ve alacağın yargılamayı gerektirmediği gözetilerek asıl alacağın % 20 sinden az olmamak üzere kötü niyet tazminatına mahkumiyetine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dava, taraflar arasında düzenlenen kira sözleşmesi uyarınca ödenmeyen kira alacağının tahsili için başlatılan ilamsız icra takibine yönelik itirazın 10.871 TL icra vekalet ücreti ve 433TL masraf olmak üzere 11.304,00TL yönünden iptali istemine ilişkindir.
Mevcut dava, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe girdiği 01.07.2012 tarihinden sonra, 05/01/2024 tarihinde açılmıştır. Öncelikli olarak Asliye Ticaret Mahkemesinin davaya bakmakla görevli olup olmadığının belirlenmesi gerekir.
Mahkemelerin görevi, ancak kanunla düzenlenir. Göreve ilişkin kurallar, kamu düzenindendir. (HMK m.1). Nitekim Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 114/1-c maddesi görevi dava şartları arasında saymıştır. Bu itibarla görev kuralları tarafların ileri sürmesine gerek olmaksızın hâkim tarafından ve yargılamanın her aşamasında resen gözetilir.
6100 Sayılı HMK.nun 4/1-a maddesinde, Sulh Hukuk Mahkemeleri, dava konusunun değer veya tutarına bakılmaksızın; kiralanan taşınmazların, 09/06/1932 tarihli ve 2004 sayılı İcra ve İflas Kanun'una göre ilamsız icra yoluyla tahliyesine ilişkin hükümler ayrık olmak üzere, kira ilişkisinden doğan alacak davaları da dâhil olmak üzere tüm uyuşmazlıkları konu alan davalar ile bu davalara karşı açılan davaları görürler, hükmüne yer verilmiştir.
Somut olayda; davacı şirket ile davalı şirket arasında, davacıya ait "... İli ... ilçesi ... mah ... sok ... ..." adresindekini taşınmazın davalı tarafından kiralanmasına ilişkin 04/02/2022 tarihli kira sözleşmesi tanzim edildiği, taraflar arasında düzenlenen kira sözleşmesi kapsamında doğan kira alacağının davalıdan tahsili amacıyla Ankara Batı İcra Müdürlüğünün ... Esas sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığı, davalı yanca yapılan itiraz üzerine icra takibinin durdurulduğu dosya kapsamından sabittir. Uyuşmazlığın temeli kira sözleşmesinden kaynaklanmakta olup, talep edilen vekalet ücreti ve icra masrafları da onun ferisi niteliğinde olduğundan, davanın açıldığı 05/01/2024 tarihinde yürürlükte olan HMK.nun 4/1-a maddesi gereğince dava değerine, tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın davaya bakma görevinin Sulh Hukuk Mahkemesine ait olduğu, bu itibarla mahkememizin işbu uyuşmazlık bakımından görevli olmadığı tespit edilmiş olmakla göreve ilişkin dava şartı noksanlığı bulunduğundan HMK'nın 114/1-c ve 115/2. maddeleri uyarınca davanın usulden reddine dair karar verilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Göreve ilişkin dava şartı noksanlığı bulunduğundan HMK'nun 114/1-c ve 115/2. maddeleri uyarınca DAVANIN USULDEN REDDİNE,
2-Karar kesinleştiğinde ve yasal sürede başvurulması halinde dosyanın görevli Ankara Batı Nöbetçi Sulh Hukuk Mahkemesine gönderilmesine,
3-HMK'nun 331/2 madde gereğince süresi içerisinde müracaat yapıldığı takdirde yargılama giderlerinin, görevli mahkemece dikkate alınmasına,
4-Kararın kesinleşmesinden itibaren HMK'nun 20/1-son cümle gereği dosyanın iki haftalık süre içerisinde görevli ve yetkili mahkemeye gönderilmesinin istenilmemesi halinde DAVANIN AÇILMAMIŞ SAYILMASINA karar verilmesi için dosyanın yeniden ele alınmasına,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, kararın tebliğinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize sunulacak, yahut mahkememize gönderilmek üzere bir başka mahkemeye ibraz edilecek bir dilekçeyle başvuru yapılmak suretiyle, Ankara Bölge Adliye Mahkemeleri ilgili Hukuk Dairesi nezdinde istinaf kanun yolu açık olmak üzere karar verildi. 09/01/2024
Katip Hakim
e-imzae-imza