T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 20. HUKUK DAİRESİ
Esas-Karar No: 2024/5 - 2024/108
T.C.
ANKARA
BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ
20. HUKUK DAİRESİ
ESAS NO : 2024/5
KARAR NO: 2024/108
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
K A R A R
İNCELENEN KARARIN
MAHKEMESİ: ANKARA 2. FİKRİ VE SINAÎ HAKLAR HUKUK
MAHKEMESİ
TARİHİ: 22/11/2023
NUMARASI: 2023/225 E.
İHTİYATİ TEDBİR
İSTEYEN :
VEKİLİ
KARŞI TARAF:
TALEP KONUSU: İhtiyati Tedbire İtiraz
Taraflar arasında görülen Ankara 2. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesince verilen 22/11/2023 tarih ve 2023/225 Esas sayılı kararın Dairemizce incelenmesi karşı taraf şirket tarafından istenmiş ve istinaf dilekçesinin süresi içinde verildiği anlaşılmış olmakla, dosya içerisindeki dilekçe, layihalar, duruşma tutanakları ve tüm belgeler okunup, incelendikten sonra işin gereği görüşülüp, düşünüldü:
TARAFLARIN İDDİA VE SAVUNMALARININ ÖZETİ : İhtiyati tedbir isteyen vekili, müvekkilinin 2021/179685 sayılı ve "..." ibareli başvurusunun karşı taraf Şirketin 2016/ 43849 sayılı markasına dayalı olarak, yaptığı itirazı sonucu Markalar Dairesi Başkanlığı tarafından kısmen reddedildiğini, bu karara karşı yaptıkları itirazlarının da YİDK tarafından reddine karar verildiğini ileri sürerek, YİDK kararının iptali istemli davada, başvurunun reddine mesnet alınan karşı taraf Şirkete ait 2016/43849 sayılı markanın dava sonuçlanıncaya kadar üçüncü kişilere devrinin önlenmesi yönünde ihtiyati tedbir kararı verilmesini istemiştir.
Mahkemece, mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağı yada imkansız hale geleceği, bu nedenle ciddi bir zararın doğması ihtimalinin bulunması, markanın mahkemenin bilgisi haricinde devredilmesi ihtimalinde doğacak olumsuz sonuçların önlenmesi gerektiği gerekçesiyle karşı taraf Şirkete ait 2016/43849 sayılı markanın dava sonuçlanıncaya kadar 3. kişilere devrinin önlenmesi yönünden ihtiyati tedbir kararı verilmiştir.
Karşı taraf Şirket vekili, müvekkilinin tescilli bulunan markası hakkında ihtiyati tedbir kararı verilmesinin ticari itibarını zedelediğini, iş yapamaz hale geldiğini ileri sürerek, ihtiyati tedbirin kaldırılmasını istemiştir.
İLK DERECE MAHKEMESİ KARARININ ÖZETİ : Mahkemece, ihtiyati tedbirin veriliş amacının, markanın mahkemenin bilgisi haricinde devredilmesi ihtimalinde doğacak olumsuz sonuçların önlenmesinin olduğu, markanın üçüncü kişilere devrine yönelik ihtiyati tedbirin kaldırılmasını gerektirecek herhangi bir sebep bulunmadığı gerekçesiyle ihtiyati tedbirin kaldırılması isteminin reddine karar verilmiştir.
İLERİ SÜRÜLEN İSTİNAF SEBEPLERİ : Karşı taraf Şirket vekili, mahkemece teminat alınmaksızın ihtiyati tedbir kararı verildiğini, ihtiyati tedbir kararı verilebilmesi için gerekli şartların bulunmadığını ileri sürerek, ilk derece mahkemesinin ihtiyati tedbir talebinin kaldırılmasının reddine dair kararının kaldırılmasını istemiştir.
GEREKÇE:Talep, ihtiyati tedbir kararına itiraz istemine ilişkindir.
İnceleme, 6100 sayılı HMK'nın 355. madde hükmü uyarınca istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak ve kamu düzenine aykırı hususların olup olmadığı gözetilerek yapılmıştır.
6100 sayılı HMK.'nın 389. maddesinde mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebileceği düzenlenmiştir. Anılan hükme göre ihtiyati tedbir kararı sadece "uyuşmazlık konusu" hakkında verilebilir.
İşbu dava, ihtiyati tedbir isteyen davacıya ait 2021/ 179685 sayılı ve "..." ibareli başvurunun reddine dair YİDK kararının iptali istemine ilişkin olup somut uyuşmazlıkta davanın konusu, ihtiyati tedbir isteyene ait 2021/ 179685 sayılı ve "..." ibareli markasıdır. İlk derece mahkemesince, hakkında tedbir karar verilen ve dava konusu 2021/179685 sayılı başvurunun reddine mesnet alınan karşı taraf davalı Şirkete ait 2016/43849 sayılı marka davanın konusu olmadığından ve bu nedenle anılan marka hakkında ihtiyati tedbir kararı verilemeyeceğinden ilk derece mahkemesince ihtiyati tedbir kararına itirazın kabulü ile ihtiyati tedbirin kaldırılmasına karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde ihtiyati tedbire itirazın reddine karar verilmesi doğru olmadığından karşı taraf Şirket vekilinin istinaf itirazlarının kabulü ile HMK’nın 353/1-b-2. maddesi gereğince ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına ve ihtiyati tedbir kararına itirazın kabulü ile ihtiyati tedbir kararının kaldırılmasına karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda belirtildiği üzere;
1-Karşı taraf Şirket vekilinin istinaf başvurusunun HMK'nın 353/1-b-2 maddesi gereğince KABULÜ ile Ankara 2. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesince verilen 22/11/2023 gün ve 2023/225 Esas sayılı ara kararın KALDIRILMASINA,
2-İhtiyati tedbire itiraz edenin itirazının KABULÜ ile Ankara 2. Fikri ve Sınaî Haklar Hukuk Mahkemesince verilen 22/11/2023 tarih ve 2023/225 E. sayılı ihtiyati tedbir kararının KALDIRILMASINA,
3-Karşı taraf Şirket tarafından istinaf başvurusunda yatırılan 269,85 TL istinaf karar ve ilam harcının talep halinde karşı tarafa iadesine,
4-İstinaf aşamasında karşı tarafça yapılan yargılama giderlerinin esas hakkındaki hükümle birlikte değerlendirilmesine,
5-İstinaf aşamasında duruşma açılmadığından taraflar lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
6-Kararın tebliğ ve harç işlemlerinin ilk derece mahkemesi tarafından yapılmasına,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda oy birliği ile 18/01/2024 tarihinde HMK 362/1-f maddesi uyarınca KESİN olmak üzere karar verildi.
GEREKÇELİ KARARIN YAZILDIĞI TARİH :18/02//2024
Başkan
Üye
Üye
Katip
Bu belge 5070 sayılı Yasa hükümlerine göre elektronik olarak imzalanmıştır.