T.C. ANKARA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ 23. HUKUK DAİRESİ Esas-Karar No: 2024/104 - 2024/177
T.C.
A N K A R A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ
23. H U K U K D A İ R E S İ
(İ S T İ N A F B A Ş V U R U S U N U N
E S A S T A N R E D D İ)
ESAS NO: 2024/104
KARAR NO: 2024/177
T Ü R K M İ L L E T İ A D I N A
B Ö L G E A D L İ Y E M A H K E M E S İ K A R A R I
İNCELENEN KARARIN:
MAHKEMESİ: Eskişehir Asliye Ticaret Mahkemesi
TARİHİ: 24.11.2023
ESAS-KARAR NUMARASI: 2023/903 E.,
İHTİYATİ TEDBİR İSTEYEN:
VEKİLİ:
KARŞI TARAFLAR :
İhtiyati tedbir isteyen vekili tarafından yukarıda belirtilen karara karşı istinaf yasa yoluna başvurulması üzerine Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 352'nci maddesi uyarınca yapılan ön inceleme sonucu eksiklik bulunmadığı anlaşıldığından inceleme aşamasına geçildi. İncelemenin dosya üzerinde yapılmasına karar verildikten sonra dosya incelendi.
GEREĞİ GÖRÜŞÜLDÜ:
İhtiyati tedbir isteyen vekili davalı bankanın borçlu ... şirketine ait taşınmazın satışını istediğini, taşınmazın satılması durumunda müvekkilinin mağdur olacağını, dava konusunun tapu iptali ve tescil talebi olduğunu belirterek taşınmaz üzerine tebdir konulmasını ve iflas dosyasında satışın durdurulmasını talep etmiştir.
İlk derece mahkemesince "...Dava ve talep dilekçeleri, görevsizlik kararı, BAM ilamı ve tüm dosya kapsamına göre; her ne kadar davacı taraf tapu iptali tescil talebine dayanarak taşınmaza tedbir konulmasını ve satışın durdurulmasını talep etmiş ise de, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 17. Hukuk Dairesinin 2023/1462 esas, 2023/1394 karar sayılı ilamının "... davacının dayandığı adi yazılı temlik sözleşmesinin çekişme konusu taşınmazın tapu kaydına şerh verilmediğinden davacının isteminin sözleşmeden kaynaklanan kişisel hakka dayalı olduğu, dolayısıyla davacı mülkiyet hakkından kaynaklanan bir temlik işlemine konu taşınmazların iflas anında saptanacak değeri olan para alacağını talep edebileceği ..." hükmü dikkate alınarak, koşulları oluşmadığından, tedbir talebinin reddine..." şeklinde karar verilmiştir.
Davacı vekili istinaf dilekçesinde dava dilekçesinde belirtilen nedenlerle taşınmaz üzerine tebdir konulmasını ve iflas dosyasında satışın durdurulmasını talep etmiştir.
HUKUKİ NEDEN VE GEREKÇE:
Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 359’uncu maddesinin 3 numaralı fıkrası uyarınca dosya kapsamındaki yazı, belge ve bilgilere, İlk Derece Mahkemesi kararının gerekçesinde dayanılan delillerle, delillerin tartışılması sonucu maddi olayın saptanmasında ve hukuki değerlendirmede usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmamasına, incelemenin istinaf dilekçesinde belirtilen sebeplerle sınırlı olarak yapılıp, kamu düzenine aykırılığın da tespit edilmemesine göre kararın usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu anlaşıldığından, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 353/1-b.1 düzenlemesi gereğince davacı vekilinin istinaf başvuru sebeplerinin esastan reddine karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM :
1-HMK m. 353/1-b,1 gereğince; Eskişehir Asliye Ticaret Mahkemesi'nin 2023/903 E., null/null K sayılı dava dosyasında verdiği tarihli kararına yönelik davacı vekilinin İSTİNAF BAŞVURUSUNUN ESASTAN REDDİNE
2-Harçlar Kanunu gereğince alınması gereken 427,60 TL'den peşin olarak yatırılan 269,85 TL'nin düşümü ile kalan 157,75 TL'nin davacıdan alınarak Hazine'ye gelir kaydına
3-Davacı tarafından istinaf aşamasında yapılan yargılama giderlerinin üzerinde bırakılmasına
4-Kullanılmayan avansın karar kesinleştiğinde gideri içerisinden karşılanarak iadesine
5-HMK m.359/4 gereğince kararın tebliği, harç tahsil müzekkeresi yazılması ve gider avansı iadesi işlemleri ile m.302/5 gereğince kesinleşme kaydı ve kesinleşme kaydı yapılan kararların yerine getirilmesi için gerekli bildirimlerin İlk Derece Mahkemesi tarafından yapılmasına
24.01.2024 tarihinde dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda,HMK m.362/1-f ve m.391/3 gereğince KESİN olmak üzere OYBİRLİĞİYLE karar verildi. (GK Yazım Tarihi: 25.01.2024)
Başkan Üye Üye Katip