T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/212 Esas
KARAR NO : 2025/299
DAVA : Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat)
DAVA TARİHİ : 24/10/2017
KARAR TARİHİ : 30/04/2025
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Ölüm Ve Cismani Zarar Sebebiyle Açılan Tazminat) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
I.İDDİANIN ÖZETİ;
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; ... günü ...' in kullandığı ... plakalı motosiklette yolcu olarak bulunan müvekkili ..., ... yönetimindeki ... plakalı aracın trafik kurallarına aykırı davranışta bulunarak kazaya sebebiyet verdiğini, müvekkilinin basit tıbbi müdahele ile giderilemez derecede yaralandığını, davalı sürücü ...' un kusurlu olduğunu, maddi tazminat yönünden tüm davalıların müvekkiline karşı sorumluluğu müşterek, müteselsil ve kusursuz sorumluluk kapsamında olduğunu, kaza sonrasında diz kapağından ameliyat olduğunu, müvekkilinin tüm tedavilere rağmen tam iyileşme sağlanamadığını, yaralarını gören müvekkilinin psikolojik olarak da çok fazla etkilendiğini, diz kapağı ve bacağında kalıcı izler olduğunu, davalıların hastane tedavi sürecinde müvekkiline maddi ve manevi destek vermediklerini, davanın kabulü ile fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla davacı ... için şimdilik ... TL maddi, ... TL manevi tazminatın olay tarihi olan ... tarihinden itibaren yasal faizi ile birlikte davalılar ... ve ...' dan müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
II. SAVUNMANIN ÖZETİ:
Davalı ... vekili cevap dilekçesinde özetle; görev ve usulden, bu talebimiz yerinde görülmezse kusur ve hasar yönünden yapılacak bilirkişi incelemesi sonucu esastan reddine karar verilmesini, yargılama gider ve vekalet ücretinin davacıya tahmilini talep etmiştir.
Davalı ... vekili cevap dilekçesinde özetle; kusur ve hasar yönünden müvekkilinin dava açılmadan tazminat ödemesini gerçekleştirdiğini, bu nedenle esas yönünden reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı ... vekili cevap dilekçesinde özetle; Dava değerinin miktarının vekileden ve motor sürücüsü olan ...'in kusuru göz önüne alındığında çok fahiş miktarda olduğunu, haksız ve yersiz olarak açılan davanın maddi ve manevi tazminat talepli davanın reddini, söz konusu olayla ilgili soruşturma veya kovuşturma dosyalarının bekletici mesele yapılmasını talep etmiştir.
Davalı ...' ün cevap dilekçesi sunmadığı anlaşılmıştır.
III. ÇEKİŞMELİ VAKIALAR HAKKINDA TOPLANAN DELİLLER
Davacıya sigorta tarafından rücuen ödeme yapılıp yapılmadığı ve davacının hizmet cetveline ilişkin belgeler SGK' dan, hasar dosyası davalı sigorta şirketinden istenilerek dosya arasına celp edilmiştir.
Davacının tüm tedavi evrakları toplanarak dosya arasına celp edilmiştir.
Antalya Cumhuriyet Başsavcılığının .../... soruşturma nolu dosyası celp edilmiş, Uyap sistemiden gönderilen evraklar dosya arasına alınmıştır.
Ankara Trafik İhtisas Dairesi Başkanlığından alınan ... tarihli kusur raporunda sonuç olarak;
a)Davalı sürücü ...'un %75(yüzde yetmiş beş) oranında kusurlu olduğu,
b)Sürücü ...'in %25(yüzde yirmi beş) oranında kusurlu olduğu kanaatine varıldığı bildirilmiştir.
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinin ... tarihli Sağlık Kurulu raporunda sonuç olarak; Davacı ...' ün özür oranının %10 olarak belirlendiği anlaşılmıştır.
İstanbul ATK' dan alınan ... tarihli raporda sonuç olarak;
1-... oğlu ... doğumlu ...’ün ... tarihinde geçirmiş olduğu trafik kazasına bağlı yaralanması nedeniyle, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu’nun 135.maddesi A fıkrasına istinaden hazırlanmış olan Sosyal Sigortalar Sağlık İşlemleri Tüzüğü’ne göre; hükümlerinden yararlanılarak ve ve meslek grup numarası bildirilmemekle Grup 1 kabul olunarak:
Gr1 XII(31a....….1)A %5
Gr1 XII(32a….....1)A %5
Balthazard formülüne göre 9.75
E cetveline göre %10,2(yüzdeonnoktaiki) oranında meslekte kazanma gücünden kaybetmiş sayılacağı,
2-İyileşme (iş göremezlik) süresinin, kaza tarihinden itibaren 6 (altı) aya kadar uzayabileceği bildirilmiştir.
... tarihli aktüerya bilirkişi raporunda sonuç olarak;
Davacının Geçici iş göremezlik zararının indirimsiz ... TL olduğu bu miktardan SGK tarafından ödenen geçici iş göremezlik tutarının güncellenerek düşürülmesinden sonra davacının bakiye ... TL zararının bulunduğu,
a.Geçici iş Göremezlik Zararından ...’nin sigortalısının % 25 kusuruna isabet miktarınl. ... TL olduğu,
b.Geçici iş Göremezlik Zararından ..., .... ve ...’ un kusuruna isabet miktarın ... TL olduğu,
2.Davacının Kesin iş göremezlik zararının indirimsiz ... TL olduğu,
a.Kesiti iş Göremezlik Zararından ...’nin sigortalısının % 25 kusuruna isabet miktarın ... TL olduğu,
b.Kesin iş Göremezlik Zararından ..., .... ve ...’ un kusuruna isabet miktarın indirimsiz ... TL olduğu, .... tarafından yapılan ödemenin güncellenmesinden sonra bakiye ... TL zararının bulunduğu sonucuna varıldığı bildirilmiştir.
Davacı taraf ıslah dilekçesi ile taleplerini artırmıştır.
Mahkememizin ... gün ve .../... E- .../... K sayılı kararı Antalya Bölge Adliye Mahkemesi ... Hukuk Dairesinin ... gün ve .../... E- .../... Karar sayılı kararı ile kaldırıldığı, Mahkememizin .../... esas sırasına kaydının yapıldığı anlaşılmıştır.
İstinaf ilamından sonra ATK ... İhtisas Dairesi'nden yeniden rapor alınmış, raporda özetle " ... doğumlu, ...’ün ... tarihinde geçirdiği trafik kazasına bağlı gelişen yaralanmasının, 30/03/2013 tarih ve 28603 sayılı resmi gazetede yayımlanan Özürlülük Ölçütü Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları hakkında yönetmelik hükümlerine göre değerlendirildiğinde;
Kas-İskelet Sistemi, Alt ekstremiteye ait sorunlar, eklem hareket açıklığı, kalça eklemi hareket kısıtlılığı, Tablo 3.33b ve patella kırığı %7+plato %5’ye göre alt ekstremite özürlülük oranı Tablo 3.2 ye göre %6,
1-Kişinin Tüm Vücut Engellilik Oranının %6 (yüzdealtı) olduğu,
2-İyileşme (iş göremezlik) süresinin kaza tarihinden itibaren 6 (altı) aya kadar uzayabileceği" değerlendirilmiştir.
... tarihli aktüerya bilirkişi ek raporunda; davacının %75 kusur ve %6 maluliyet oranına göre .... tarafından ... tarihinde yapılan ... TL ödemenin, karar tarihi olan ... tarihine güncellenmesi durumunda, davacının değişen maluliyet oranına göre bakiye maddi zararının olmadığı
Diğer davalılar ve davacı yönünden ilk verilen karar istinaf edilmediğinden usulü kazanılmış haklara ilişkin olarak hesaplamada değişikliğe gidilmediği ... tarihli ek raporumuza göre
... yönünden
A) Geçici iş Göremezlik Zararından % 25 kusura isabet miktarının ... TL olduğu (% 20 indirim yapılması durumunda ... TL olduğu)
Sürekli iş Göremezlik Zararından % 25 kusura isabet miktarın ... TL olduğu (% 20 indirim yapılması durumunda ... TL olduğu)
B) ... ve ... yönünden .... tarafından yapılan ödeme nedeniyle ... TL geçici iş göremezlik ve ... TL sürekli iş göremezlik tazminatından sorumlu olup olmayacakları konusunda takdirin mahkemenize ait olduğu" kanaati bildirilmiştir.
IV.DELİLLERİN TARTIŞILMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ, HUKUKİ SEBEPLER VE VARILAN SONUÇ:
Eldeki dava meydana gelen trafik kazası nedeniyle geçici ve kalıcı iş göremezlik tazminatı ile manevi tazminat istemidir. Davacı vekili meydana gelen kazada müvekkilinin yolcu olduğunu herhangi bir kusurunun olmadığını davalı sigorta şirketlerinin ise kazaya karışan araçların zorunlu mali mesuliyet sigortacısı olduklarını; diğer davalıların ise araç sürücüsü ve maliki olmakla sorumlu olduklarını öne sürmüş davalılar ise davanın reddini talep etmiştir.
İşbu davanın Antalya BAM ... H.D .../... E. .../... K. Sayılı ilamından evvelki .../... Esas sayılı dosyada görülen yargılamasında davanın kabulüne karar verilmiş, bu karar belirtilen istinaf mahkemesi ilamında "....İstinaf eden davalı vekilinin maluliyet raporuna karşı yargılama sırasında da itirazlarının bulunduğu, hükme esas alınan maluliyet raporunun olay tarihindeki mevzuat hükümlerine göre düzenlenmediği anlaşıldığından, davacının mesleği de belirtilmek suretiyle Özürlülük Ölçütü, Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları Hakkında Yönetmelik hükümleri dikkate alınmak suretiyle maluliyete uğrayıp uğramadığı, uğradı ise maluliyet oranı ile geçici iş görmezlik sürelerinin ne olduğu konusunda Adli Tıp Kurumu İkinci İhtisas Kurulu'ndan rapor alınması gerekirken eksik incelemeyle hüküm tesisi doğru değildir." şeklinde gerekçe ile ortadan kaldırılmıştır.
Antalya BAM ... H.D .../... E. .../... K. sayılı kararından sonra yapılan yargılamada, Adli Tıp Kurumu ... İhtisas Kurulu'ndan ve aktüerya bilirkişisinden rapor aldırılmıştır.
Trafik kazası bir haksız fiil olmak ile haksız fiil sorumluluk şartlarına tabidir. Buna göre haksız fiil faili için zarar kusur ve illiyet bağının mevcut olması; kusursuz sorumlu malik için ise sorumluluğunun bağlı olduğu sürücünün kusurunun olması gerekmektedir. Diğer yandan sigorta şirketleri ise sigorta sözleşmeleri kapsamında sorumludur.
Bu kapsamda olay incelendiğinde davacının yolcu olmakla herhangi bir kusurunun olmadığı görülmektedir. Kazaya karışan sürücüler ve bu araçların sigortacısı ise ancak kusurları oranında zarardan sorumlu olacaktır. İstinaf ilamı öncesinde alınan kusur raporuna göre ...'ın %75 Veli'nin ise %25 kusurlu olduğu, kusur durumunun istinaf kararına konu edilmediği anlaşılmaktadır. Bu halde her sürücü ve bu arada bu sürücülerin ZMMS sigortacıları kusur oranına göre zarardan sorumlu olacaktır.
İstinaf ilamı sonrasında alınan maluliyet değerlendirmesine göre, davacının istinaf öncesinde % 10,2 olarak belirlenen engellilik oranının, haksız fiil tarihinde yürürlükte olan Özürlülük Ölçütü Sınıflandırması ve Özürlülere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları hakkında yönetmelik hükümlerine göre %6 olduğu ve iyileşme (iş göremezlik) süresinin kaza tarihinden itibaren 6 (altı) aya kadar uzayabileceği değerlendirilmiştir. Bu belirlemeler karşısında aktüerya bilirkişisinden alınan ... tarihli ek rapor hükme esas olmaya elverişli görülmüş, buna göre, davacının 9475 kusur ve 94 6 maluliyet oranına göre .... tarafından ... tarihinde yapılan ... TL ödemenin, karar tarihi olan ... tarihine güncellenmesi durumunda davacının değişen maluliyet oranına göre bakiye maddi zararının olmadığı, .... Tarafından yapılan ödemelerin davalılar ... ve ... yönünden yönünden de hüküm doğuracağı, diğer davalı .... yönündense ilk verilen karar istinaf edilmediğinden davacı lehine usulü kazanılmış hak doğmuş olmakla .... Yönünden ... tarihli ek rapora göre maddi tazminatların tahsili gerektiği kanaatine varılmıştır. Hesaplanan tazminattan davacının yolcu olması nedeniyle %20 hatır taşıması indirimi yapılmış bu indirim nedeniyle davacı aleyhine maddi tazminat yönünden yargılama giderine hükmedilmemiştir.
Diğer yandan kazaya karışan sürücü ve bu aracın sahibi ... ve ... meydana gelen manevi zararlardan da sorumludur. Manevi zararın zenginleşme imkanı vermeyecek düzeyde olması ancak zarar görenin gördüğü zarar karşısında tatmin edici olması gerekir. Meydana gelen kazada sürücü ... %75 kusurludur, davacı %6 malul kalmıştır. Kazanın ... yılında meydana geldiği ve davacının manevi tazminat yönünden istinaf yasa yoluna başvurmadığı de göz önüne alınarak ... TL'lik tazminatın kusura ve meydana gelen zarara orantılı olduğu kanaatine varılmış ve manevi tazminatın kısmen kabulüne karar verilmiş olup aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Davanın geçici iş göremezlik talebinin davalılar ..., ... ve ... yönünden REDDİNE,
2-Davanın geçici iş göremezlik talebinin davalı ... yönünden KISMEN KABULÜ ile; ... TL sinin ... tarihinden işleyecek yasal faizi ile davalı ... ' den alınarak davacıya verilmesine, fazlaya dair istemin reddine,
3-Davanın kalıcı iş göremezlik talebinin davalılar ..., ... ve ... yönünden REDDİNE,
4-Davanın kalıcı iş göremezlik talebinin davalı ... yönünden KISMEN KABULÜ ile; ... TL sinin ... tarihinden işleyecek yasal faizi ile davalı ... ' den alınarak davacıya verilmesine, fazlaya dair istemin reddine,
-Geçici iş göremezlik ve kalıcı iş göremezlik yönünden alınması gerekli ... TL. Harcın peşin alınan, ... TL. Islah ile alınan ... TL. Olmak üzere toplam ... TL. nın mahsubu ile bakiye ... TL. harcın kaldırma kararı öncesi yazılan harç tahsil müzekkeresine konu ... TL. Tahsil edilmiş olmakla, bu miktarın mahsubu ile artan ... TL. harcın yatırana iadesine,
-Davacı tarafından yatırılan ... TL. Peşin harç, ... TL. Islah harcı olmak üzere toplam ... TL.nın davalı ...den alınarak davacıya verilmesine,
5- Davacının manevi tazminat talebinin KISMEN KABULÜ ile; ... TL manevi tazminatın ... tarihinden işleyecek yasal faizi ile davalılar ... ve ...' den alınarak davacıya verilmesine, fazlaya dair istemin reddine,
-Manevi Tazminat yönünden alınması gerekli ... Tl. harçtan peşin alınan ... TL. harcın mahsubu ile bakiye ... TL. Harcın davalılar ... ve ...'dan tahsiline, Kaldırma öncesi yazılan harç tahsil müzekkeresi ile ... TL. Harç tahsil edildiğinden yeniden yazılmasına yer olmadığına,
-Davacı tarafından yatırılan ... TL. Başvuru, ... TL. peşin harç olmak üzere toplam ... TL. nın davalılar ... ve ...'dan alınarak davacıya verilmesine,
6- Kabul edilen maddi tazminatlar yönünden Avukatlık Asgari Ücreti tarifesi uyarınca ... TL. Vekalet ücretinin davalı ...'den alınarak davacıya verilmesine,
7-Red edilen maddi tazminatlar miktar yönünden; Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanan ...-TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak kendini vekille temsil ettiren davalılar ... ve ...'a verilmesine,
8-Red edilen maddi tazminatlar miktar yönünden; Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanan ...-TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak kendini vekille temsil ettiren davalı .... 'ye verilmesine,
9-Kabul edilen manevi tazminat yönünden Avukatlık Asgari Ücreti tarifesi uyarınca ...-TL Vekalet ücretinin davalılar ... ve ...' den alınarak davacıya verilmesine,
10- Reddedilen manevi tazminat yönünden Avukatlık Asgari Ücreti tarifesi uyarınca ...-TL Vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalı ...'a verilmesine,
11-Yatırılan avanstan kullanılmayan kısmın, HMY’nin 333/1. maddesi gereğince karar kesinleştikten sonra, re’sen ilgilisine geri verilmesine, gider avansı tarifesi’nin 5. maddesi gereğince hesap numarası bildirilmiş ise ödemenin elektronik ortamda hesaba aktarmak suretiyle yapılmasına, hesap numarası bildirilmemiş ise artan kısmın masrafı avanstan karşılanmak suretiyle PTT merkez ve işyerleri aracılığıyla adreste ödemeli olarak ilgilisine gönderilmesine,
Dair, Davacı vekili ... ile Davalı ... vekili yetki belgesi ile ..., davalı ... vekili E- duruşma yoluyla ...'un yüzlerine karşı, diğer davalıların yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup, usulen anlatıldı. 30/04/2025
Katip ...
¸e-imzalıdır
Hakim ...
¸e-imzalıdır