T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2024/36 Esas
KARAR NO: 2024/53
DAVA: Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235))
DAVA TARİHİ: 16/01/2024
KARAR TARİHİ: 19/01/2024
Mahkememizde görülmekte olan Sıra Cetveline İtiraz (İflas Tasfiyesinde Düzenlenen Sıra Cetveline Yönelik Kayıt Kabul Ve Terkin Talebi (İİK 235)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Müflis ... Ltd. Şti'nin müvekkil şirkete aşağıda belirtilecek olan çek ve senetlerden dolayı borcu bulunduğunu, taraflarınca işbu alacakların tahsili amacıyla ... İcra Müdürlüğünün ... Esas sayılı İflas dosyasına ve ... İcra Müdürlüğünün ... Esas sayılı İflas dosyasına alacak kaydı için başvuru yapıldığını, başvurunun yapılmasından sonra iflas masasınca yapılan alacaklılar toplantılarına gidilerek müvekkili şirketin alacaklarının tahsili için gerekli işlemlere katılmış bulunulduğunu, Müvekkili Şirket ... LTD ŞTİ'nin; Keşidecisi ... LTD.ŞTİ. Olan ... ... seri nolu ... ödeme tarihli ... TL Bedelli, ... seri nolu ... ödeme tarihli ... TL Bedelli, Keşidecisi ... LTD.ŞTİ. Olan(... olduğu) ... olan ... seri nolu ... ödeme tarihli ... TL Bedelli, Keşidecisi ... LTD.ŞTİ. Olan ... seri nolu ... ödeme tarihli ... TL Bedelli, Keşidecisi ... LTD.ŞTİ. Olan ... seri nolu ... ödeme tarihli ... TL bedelli çeklerden dolayı ... LTD.ŞTİ.nden ... TL alacağı bulunduğunu, yine Keşidecisi ... LTD.ŞTİ. Ve ... ... Olan ... düzenleme ... ödeme tarihli ... TL bedelli, ... düzenleme ... ödeme tarihli ... TL bedelli, ... düzenleme ... ödeme tarihli ... TL bedelli, ... düzenleme ... ödeme tarihli ... TL bedelli, ... düzenleme ... ödeme tarihli ... TL bedelli Senetlerden dolayı ... LTD.ŞTİ.nden ... TL alacaklı olduğunu, Müvekkili şirketin belirtilen çek ve senetlerden dolayı toplamda anapara olarak ... TL ve işlemiş ve işleyecek reskont faiz alacağımız bulunduğunu, açıklanan nedenlerle fazlaya ilişkin dava ve talep hakları saklı kalmak kaydıyla davanın kabulüne, müvekkilinin alacağının tamamının sıra cetveline kaydına, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Dosya tensip aşamasında iken davacı vekili ... günlü dilekçesi ile Mahkemenin yetkisinde iflas idaresinin aldığı karar nedeniyle sehven Mahkememize dava açtığını, iflas idaresinin üst yazısında ise Alanya Ticaret mahkemesinin yetkili mahkeme olarak gösterildiğini, iflas idaresinden kaynaklı hata nedeniyle dosyanın yetkili Alanya Asliye Ticaret Mahkemesinde görülmesi için yetkisizlik kararı verilmesini talep etmiştir.
İncelenen dosyaya göre, ... İcra Müdürlüğünce hazırlanan ... gün ve ... iflas sayılı sıra cetvelinde, sehven Antalya Asliye Ticaret mahkemesinin kayıt kabul davasında yetkili mahkeme olarak gösterildiği, ... günlü Sıra Cetveli ilanında ise Alanya Asliye Ticaret Mahkemesinin İİK.235. Maddesi uyarınca yetkili mahkeme olarak gösterildiği anlaşılmıştır.
İİK. 235. Maddesi " Sıra cetveline itiraz edenler, cetvelin ilanından itibaren onbeş gün içinde iflasa karar verilen yerdeki ticaret mahkemesine dava açmaya mecburdurlar." hükmü uyarınca işbu eldeki kayıt kabul davasının iflas kararı veren Alanya Asliye Ticaret mahkemesince görülmesi gerektiğinden, Dava dilekçesinin HMK. 114/1-ç ve 115/2. Maddesi gereğince dava şartı yokluğu nedeniyle reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Dava dilekçesinin HMK 114/1-ç ve 115/2 maddesi gereğince dava şartı yokluğu nedeniyle YETKİ yönünden USULDEN REDDİNE,
2-Yetkili mahkemenin Alanya Asliye Ticaret Mahkemesi olduğuna,
3-Karar kesinleştiğinde, HMK.nun 20. maddesi uyarınca kesinleşme tarihinden itibaren 2 hafta içinde mahkememize başvurularak dava dosyasının yetkili mahkemeye gönderilmesinin talep edilmesi halinde, dosyanın yetkili Alanya Asliye Ticaret Mahkemesine GÖNDERİLMESİNE, aksi takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verileceği hususunun ihtarına,
4-Harç ve yargılama giderlerinin HMK 331/2 maddesi uyarınca yetkili mahkemece değerlendirilmesine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme sonunda, kararın tebliği tarihinden itibaren iki hafta içerisinde Antalya Bölge Adliye Mahkemesinde İstinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 19/01/2024
Katip ...
e-imzalıdır
Hakim ...
e-imzalıdır