T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/944 Esas
KARAR NO : 2024/849
DAVA : Ticari Şirket (Tasfiyeye İlişkin)
DAVA TARİHİ : 11/12/2024
KARAR TARİHİ : 31/12/2024
Mahkememizde görülmekte olan Ticari Şirket (Tasfiyeye İlişkin) davasının yapılan dosya incelemesi sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: Müvekkili ...'in ... tarihli ... yevmiye numaralı Antalya ... Noterliğinden alınan belge ile ...'ne ızafeten münferiden temsile yetkili şirket yetkilisi olduğunu, Antalya Vergi Dairesi Müdürlüğü'nün ... vergi kimlik numaralı ...'nin ... tarihinde ... ... resen terkin edildiğini, ancak şirket adına ... model ... markalı ... plakalı aracının mevcut olup söz konusu araç kayıdının kapatılması ve bu işlemler için kurumlar vergisi kaydının yeniden açılması gerektiğni, ek tasfiyesini istedikleri şirketin ...den terkin edilmeden önceki adresinin ... Cad. ... ... No:.. .../... olduğunu, işbu şirket ...den ... tarihinde re’sen silindiğini, ...'nün sicilinde kayıtlı ...'nin üzerine kayıtlı ... model ... markalı ... plakalı aracın satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi için ilgili tüzel kişiliğin geçici ihyasına karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle: ... 6102 Sayılı Kanunun Geçici 7. Maddesi kapsamına giren şirket ve kooperatiflerin tespitini resen yapmış olup, ...ne faaliyetlerine devam etme isteğinde olunması halinde, ... münfesih olma nedenini ortadan kaldıran işlemlerin yapıldığına dair belgelerin ibraz edilmesi hususunun ihtar olunduğunu, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu Geçici 7. Maddesi ile, ...ne ilgili madde kapsamına giren şirketlerin re'sen tespiti yapılarak şirket ve temsilcilerine ihtar yollanılması hususunda sorumluluk yüklenilmiş bulunulduğunu, ... olarak 6102 Sayılı Kanunun Geçici 7. Maddesi kapsamına giren şirketlerin tespitinin resen yapılmış olup, ...ne tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde tasfiye memurunun bildirilmesi, aksi takdirde ... kayıtlarından unvanın silineceği ve şirkete ait malvarlığının unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazineye intikal edeceği hususunun ihtar olunduğunu, yapılan ihtar ve Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi'nde yayımlanan ilana rağmen durumunu Kanuna uygun hale getirmeyen ve şirket yetkilisi ... tarafından imzalanan dilekçe ve ekindeki Türkiye Cumhuriyeti Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı Antalya Kurumlar Vergi Dairesi Müdürlüğünün görüntülemesi ile, şirketin vergi kaydının terkin edildiği ve şirketin devam eden davasının bulunmadığının bildirildiğini ve şirketin kaydının da 6102 sayılı Türki Ticaret Kanununun Geçici 7. maddesi uyarınca silinmesinin talep edildiğini ve tüm bu nedenlerle, ...nin ... kaydı 6102 Türk Ticaret Kanunu'nun Geçici 7. Maddesi kapsamında ... tarihinde resen terkin edildiğini, ...'nün yasal hasım olarak bulunması ve ... yapılan terkin işleminin usulüne uygun olarak yapılmış olması sebebiyle, yargılama masrafları ve vekâlet ücretinin karşı taraf üzerinde bırakılmasına karar verilmesini talep etmiştir.
... plakalı aracın UYAP sistemi üzerinden sorgulanan araç takyidat bilgilerinin tetkikinden; aracın davaya konu ... adına kayıtlı olduğu,
...den gönderilen ... kayıtların tetkikinden; ... 'nin ... tarihinde ... re'sen terkin edildiği, tescil edilen ... tarihli ortaklar kurulu kararına göre şirket müdürünün ... ve ikinci müdürün ... olduğu, her iki müdürden birinin şirket kaşesi altında imzasıyla şirketi temsil etmesine karar verildiği,
Cevap dilekçesi ekinde sunulan ... imzalı dilekçenin tetkikinden; adı geçin şirket yetkilisinin ...ne sunduğu ... tarihli dilekçe ile şirketin gayrifaal durumda olduğunu, tescilli adresinde bulunmaması nedeniyle vergi kaydından terkin edildiğini, buna ilişkin belgenin dilekçe ekinde olduğunu belirterek tescilli adresinden ayrılmış olmasına rağmen yeni adresinin süresinde tescil edilmemiş olmasının fesih sebebi sayılacağı hükmü bulunması halinde 6102 sayılı TTK geçici 7.maddesi kapsamında kaydın silinmesini talep ettiği, davalı veya davacı sıfatıyla devam edin davalarının bulunmadığını belirttiği, evrakın ... evrak kayıt numarası ile ... işleme alındığı ve şirketin ... tarihinde ...den terkin edildiği görülmüştür.
6102 sayılı TTK'nın geçici 7. Maddesinin 1 ve 2. fıkraları:
"(1) 1/7/2015 tarihine kadar aşağıdaki hâlleri tespit edilen ya da bildirilen anonim ve limited şirketler ile kooperatiflerin tasfiyeleri ve ... ... kayıtlarının silinmesi, ilgili kanunlardaki tasfiye usulüne uyulmaksızın bu madde uyarınca yapılır.
a) 24/6/1995 tarihli ve 559 sayılı Türk Ticaret Kanununun Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hükmünde Kararname gereğince, sermayelerini anılan Kanun Hükmünde Kararname ile öngörülen tutarlara çıkarmamış anonim şirketler ile limited şirketler.
b) Bu Kanunun yürürlük tarihinden önce veya 1/7/2015 tarihine kadar münfesih olan anonim ve limited şirketler.
c) Kooperatifler Kanunu hükümlerine göre herhangi bir nedenle dağılmış olan kooperatifler.
d) Sebebi ne olursa olsun aralıksız son beş yıla ait olağan genel kurul toplantıları yapılamayan anonim şirketler ile kooperatifler.
e) Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce tasfiye işlemlerine başlanılmış ancak genel kurulun toplanamaması nedeniyle ara bilançoları veya son ve kati bilançosu genel kurula tevdi edilemediği için ... ... terkin işlemi yapılamayan şirket ve kooperatifler.
(2) Davacı veya davalı sıfatıyla devam eden davaları bulunan şirket veya kooperatiflere bu madde hükümleri uygulanmaz."
6102 sayılı TTK'nın geçici 7. Maddesinin 4.fıkrası:
" ...;
a) Kapsam dâhilindeki şirket ve kooperatiflerin ... kayıtlı son adreslerine ve ... kayıtlarına göre şirket veya kooperatifi temsil ve ilzama yetkilendirilmiş kişilere bir ihtar yollanır. Yapılacak ihtar, ilan edilmek üzere Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi Müdürlüğüne aynı gün gönderilir. İlan, ihtarın ulaşmadığı durumlarda, ilan tarihinden itibaren otuzuncu günün akşamı itibarıyla, 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmış tebligat yerine geçer. Ayrıca anılan ilan, bildirici niteliği haiz olarak ilgili ticaret ve sanayi odası veya ticaret, sanayi ya da deniz ticaret odasının internet sitesinde aynen yayımlanır.
b) 559 sayılı Kanun Hükmünde Kararname gereğince sermaye artırımında bulunmayarak münfesih olan şirketlere yapılacak ihtarda; ortaklarından, yönetici veya denetçilerden ya da müdürlerinden tebliğ tarihinden itibaren iki ay içinde tasfiye memurunun bildirilmesi, aksi takdirde, bu madde hükümlerine göre ... kayıtlarından unvanın silineceği, şirkete ait malvarlığının unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazineye intikal edeceği ve bunun kesin olduğu açıkça yazılır.
c) Bu fıkranın (b) bendinde belirtilen şirketler dışında kalan kapsam dâhilindeki diğer münfesih şirketler ile kooperatiflerden ayrıca, faaliyetlerine devam etme isteğinde bulunmaları hâlinde münfesih olma nedenini ortadan kaldıran işlemlerin yapılarak ispat edici belgelerin bildirilmesi istenir." şeklinde
6102 sayılı TTK'nın geçici 7. maddenin 15. Fıkrası:
" Bu maddede düzenlenmeyen hususlarda ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek malvarlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazineye intikal eder. Hazine bu şirket ve kooperatiflerin borçlarından sorumlu tutulmaz. Tasfiye memurlarının sorumlulukları konusunda, özel kanunlardaki sorumluluğa ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla bu Kanun veya Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. ... ... kaydı silinen şirket veya kooperatifin alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar haklı sebeplere dayanarak (Anayasa Mahkemesinin 22/6/2023 Tarihli ve E: 2023/33, K: 2023/117 Sayılı Kararı ile bu cümlede yer alan “silinme tarihinden itibaren beş yıl içinde” ibaresi iptal edilmiştir) mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir. (Ek cümle:23/5/2024-7511/16 md.) Bu maddede öngörülen usule uygun olarak kaydı silinen şirket veya kooperatifin ihyasına ilişkin yapılacak yargılamada ilgili ... aleyhine yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmolunamaz." şeklinde düzenlenmiş olup,
Somut olayda; davaya konu şirketin TTK geçici 7.maddesi hükmüne göre tasfiye edilmeksizin ... terkin edildiği, terkin işleminde usul ve yasaya aykırı bir yön bulunmadığı, bu halde şirket adına kayıtlı ... plakalı aracın TTK geçici 7/15 maddesi uyarınca şirketin ...den kaydının silindiği ... tarihinden dava tarihine (...) kadar yasada öngörülen on yıllık sürenin dolması ile Hazineye intikal ettiği, dolayısı ile davacının ihya talebinin sebebi olarak gösterdiği "...'nin üzerine kayıtlı ... model ... markalı ... plakalı aracın satış işlemlerinin gerçekleştirilmesi " gerekçesine göre şirketin ihyasında ve ek tasfiye işlemlerinde hukuki yararının bulunmadığı belirlenmiştir. Zira ... model ... markalı ... plakalı aracın mülkiyeti ... tarihi itibariyle Hazineye intikal etmiştir. HMK 115/1.maddesince Mahkeme, dava şartlarının mevcut olup olmadığını, davanın her aşamasında kendiliğinden araştırır. Bu nedenle davanın, HMK 114/1.h ve HMK 115/2 maddeleri uyarınca dava şartı yokluğundan-usulden reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.usulden reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın hukuki yarara ilişkin dava şartı yokluğundan USULDEN REDDİNE,
2-Kararın bir örneğinin ilgisi nedeniyle Hazine'ye tebliğine,
3-Harç peşin alındığından yeniden harç alınmasına yer olmadığına,
4-Yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
5-Sarf edilmeyen gider avansının HMK.'nun 333. maddesi uyarınca davacıya iadesine,
Dair, TARAFLARIN YOKLUĞUNDA kararın tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi.31/12/2024
Başkan ...
¸e-imzalı
Üye ...
¸e-imzalı
Üye ...
¸e-imzalı
Katip ...
¸e-imzalı