T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2024/8 Esas
KARAR NO: 2024/8
DAVA: Tapu İptali Ve Tescil (Satın Almaya Dayalı)
DAVA TARİHİ: 23/08/2023
KARAR TARİHİ: 09/01/2024
Mahkememizde görülmekte olan Tapu İptali Ve Tescil (Satın Almaya Dayalı) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Antalya ...Asliye Ticaret Mahkemesinin ... Esas sayılı dosyasına, dosya davalısı Kooperatif vekilince, taşınmazın başka bir kişiye verildiğinin belirtildiğini, başkaca bilgi verilmemiş olduğunu, daha sonra mahkemece ... Adlı kişiye devredildiği bildirildiğini, ancak bu dosyada alınan ve ...tarihinde tebliğ edilen bilirkişi raporunda ...'a tapu devri yapıldığının açıklandığını, bu durumu ... tarihinde öğrendiklerini, davalı ... 1163 sayılı yasanın 16.maddesine açıkça aykırı olarak edindiğini ve tapuya yasal dayanaktan yoksun olarak kaydı yapıldığı, ... ili, ... ilçesi, ... Mahallesi sınırları içinde bulunan ve tapuda ... Ada ... parselde kayıtlı ... nolu müstakil dubleks meskenin tapusunun iptaline karar verilerek, tapusu iptal edilen dava konusu taşınmazın davacı müvekkili adına tesciline karar verilmesini, ayrıca dava konusu taşınmazın tapu kaydına tedbir konulmasına, davanın ... Kooperatifine ihbarına, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin karşı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Antalya ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... E sayılı dosyası UYAP sistemi üzeriden istenerek incelenmiştir.
Antalya ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... E sayılı dosyası ile Mahkememizin 2024/8 E sayılı dosyasının birleştirilmesi konusunda görüş sorulmuş, Antalya ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... tarih, ... Esas sayılı müzekkeresi ile dava konularının farklı olması sebebiyle birleştirme hususunun uygun görülmediği bildirilmiş ise de;
Antalya ...ATM dosyasının tetkikinden: davacıların davacı ... adına tahsisli ... Nolu Kooperatif Villasının başkasına tahsis edilmesine ve davacı ...”e tahsisli ... Nolu Villanın 1/2'şer hisse olarak her iki davacıya tahsis edilip her iki davacının hisselerinin yarıyarıya azaltılmasına dayanak alınan Davalı Kooperatifin ... tarihli Genel Kurul Kararının 8. maddesinin ve bu Genel Kurul Kararını dayanakalan aynı yöndeki Kooperatif Yönetim Kurulu Kararının her ikisinin de Anayasaya ve yasalara açıkça aykırı olduklarının, dolayısıyla yok hükmünde kararlar olduklarının tespitine, davalı Kooperatifin üyesi olarak davacı ...”e tahsisli ... nolu Kooperatif villasının başka kişiye tahsis edilmesinin yok hükmünde sayılmasına (İptaline) ve önceden olduğu gibi ... nolu villanın yalnız ...'e tahsisine, ... nolu Villanın ise yalnız ...'e tahsisli olması gerektiğine, Kooperatifin diğer vilları gibi bütün bağımsız bölümlerin tapuları hala kooperatif adına kayıtlı olduğundan (henüz üçüncü kişilere tahsisli olmadığından), ... nolu villanın bir başkasına tahsis edilmemesi, bir başkasına tahsisli ise tahsisin kaldırılmasına, başkasına tapusunun da verilmemesi için ... nolu villanın üçüncü kişilere devrinin önlenmesine yönelik tedbir konulmasına karar verilmesi için dava açıldığı, davanın derdest olduğu,
Mahkememizde açılan davada ise davacı ...'in davalı ... ... (Antalya ...ATM dosyasında davalı kooperatifin üyesi ve bir dönem yönetim kurulunda yer alan) aleyhine açtığı davada ... nolu villanın davalı adına olan tapu kaydının iptali ile davacı adına kayıt ve tescilinin talep edildiği, anlaşılmıştır.
HMK'nun 166/1 maddesi "Aynı yargı çevresinde yer alan aynı düzey ve sıfattaki hukuk mahkemelerinde açılmış davalar, aralarında bağlantı bulunması durumunda, davanın her aşamasında, talep üzerine veya kendiliğinden ilk davanın açıldığı mahkemede birleştirilebilir." hükmünü, aynı kanunun 166/4 maddesi ise "Davaların aynı veya birbirine benzer sebeplerden doğması ya da biri hakkında verilecek hükmün diğerini etkileyecek nitelikte bulunması durumunda , bağlantı var sayılır" hükmünü içermektedir.
Bu halde Antalya ...ATM açılmış olan genel kurul kararının iptaline yönelik davada ... bağımsız bölüm nolu villa hakkında verilecek hükmün, Mahkememizde aynı taşınmaz için açılan tapu iptal ve tescil davasında verilecek hükmü etkileyeceği açıktır.
Anlatılan nedenle Mahkememizde açılan dava dosyası ile Antalya ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... E sayılı dosyası arasında, hukuki ve fiili irtibat bulunduğu anlaşıldığından, Mahkememiz dosyasının Antalya ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... E sayılı dosyası ile birleştirilmesine karar vermek gerekmiş ve aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM : Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Mahkememizin bu dosyasıyla Antalya ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... E sayılı dosyası arasında şahsi ve fiili irtibat bulunduğu anlaşılmakla, her iki dosyanın HMK.'nun 166. maddesi gereğince hukuki irtibat nedeniyle BİRLEŞTİRİLMELERİNE,
2-Yargılamaya Antalya ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... E sayılı dosya üzerinden DEVAMINA,
3-Mahkememiz dosyanın Antalya Antalya ... Asliye Ticaret Mahkemesi'nin ... E sayılı dava dosyası içerisine GÖNDERİLMESİNE,
4-Harç, yargılama gideri ve vekalet ücretinin birleştirilen dosyada nihai kararla değerlendirilmesine,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda esas hakkında verilen karar ile birlikte İstinaf yasa yolu açık olmak üzere oy birliği ile karar verildi. 09/01/2024
Başkan ...
e-imza
Üye ...
e-imza
Üye ...
e-imza
Katip ...
e-imza