T.C.
ANTALYA
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2025/975 Esas
KARAR NO: 2025/798
DAVA: Tazminat (Trafik Sigorta Sözleşmesi Kaynaklı Rücuen)
DAVA TARİHİ: 07/11/2025
KARAR TARİHİ: 11/11/2025
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Trafik Sigorta Sözleşmesi Kaynaklı Rücuen) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dilekçesinde özetle: Müvekkilinin aracının dava dışı ... kontrolündeyken ... tarihinde ... ilçesi ... Mah. ... Bulvarı ... Nolu Durak önünde ... ... ne arkadan vurmak suretiyle kazaya karıştığını, müvekkili tarafından kaza nedeniyle uğramış olduğu zararın tazmini için sigorta şirketine başvuru yapıldığıını ve ... Nolu Hasar Dosyası açılmışsa da talep kazanın alkolden kaynaklı olduğu iddiası ile reddedildiğinden önce arabuluculuk yoluna başvurulduğunu, anlaşma sağlanamadığını, sonuç olarak davalının ... Nolu Rent A Car Kasko Sigorta Poliçesi ile sigortalı müvekkile ait ... plakalı ... marka aracın ... tarihinde yapmış olduğu kazaya ilişkin araçta oluşan hasar bedeli için ...-TL, davalının sigorta onay/red sürecini sürüncemede bırakması nedeniyle uğradığı zarar için ...-TL olmak üzere toplam ...-TL' nin ... tarihinden itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Yasal Düzenleme, deliller ve tespitler ışığında, tüm dosya kapsamı hep birlikte değerlendirildiğinde; Görev hususu kamu düzeninden olup davanın her aşamasında gözetilmek durumundadır. 28.11.2013 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan ve 28.05.2014 tarihinde yürürlüğe giren 6502 sayılı “Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun”un (TKHK) 2. maddesinde Kanun'un kapsamı “bu Kanun, her türlü tüketici işlemi ile tüketiciye yönelik uygulamaları kapsar” şeklinde açıklanmıştır. Kanun'un “tanımlar” başlıklı 3. maddesinin (l) bendinde ise tüketici işlemi, “Mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan, eser, taşıma, simsarlık, sigorta, vekâlet, bankacılık ve benzeri sözleşmeler de dâhil olmak üzere her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder” biçiminde tanımlanmıştır.
6502 sayılı TKHK'nın 73. maddesi uyarınca tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik uygulamalardan doğacak uyuşmazlıklara ilişkin davalada tükecici mahkemesi görevli kılınmıştır. Bunun yanında Kanun'un 83. maddesinde de taraflardan birinin tükecinin oluşturduğu işlemler ile ilgili diğer kanunlarda düzenlene olmasının, bu işlemin tüketici işlemi sayılmasını ve bu Kanun'un görev ve yetkiye ilişkin hükümlerinin uygulanmasını engellemeyeceği belirtilmiştir.
Somut davada, dava dilekçesine ekli poliçeden davacı ile davalı arasında rent a car kasko sigorta poliçesinin düzenlendiği, davaya konu hasarın poliçe süresi içinde gerçekleştiği, kaskolanan aracın hususi araç olduğu, davacının tüketici, davalının mesleki amaçlarla hareket eden olduğu dolayısıyla Sigorta şirketi ile sigortalısı arasında poliçeye dayalı açılan davada Antalya Tüketici Mahkemesinin görevli olduğu anlaşılmakla, mahkememizin görevsizliğine, görevli mahkemenin Antalya Tüketici Mahkemesi olduğunun tespitine karar vermek gerekmiş aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1-Davanın göreve ilişkin dava şartı noksanlığı nedeniyle HMK.nun 114/1-c ve 115/ 2 maddesi uyarınca usulden REDDİNE,
2-ANTALYA TÜKETİCİ MAHKEMESİ'nin görevli olduğunun tespitine,
3-Karar keşinleştiğinde, iki haftalık süre içerisinde talep halinde dosyanın görevli ANTALYA TÜKETİCİ MAHKEMESİ'ne gönderilmesine, HMK'nun 20/1 maddesi uyarınca taraflardan birinin 2 hafta içerisinde Mahkememize başvurarak talep etmeleri halinde dava dosyasının görevli mahkemeye gönderileceği, talep etmemeleri halinde ise davanın açılmamış sayılacağına karar verileceği hususunun ihtarına,
4-Yargılamaya görevli mahkemede devam edilmesi durumunda yargılama giderlerinin görevli mahkemece değerlendirilmesine,
Dair, TARAFLARIN YOKLUĞUNDA kararın tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içerisinde İstinaf yasa yolu açık olmak üzere karar verildi.11/11/2025
Katip ...
¸e-imza
Hakim ...
¸e-imza