T.C.
ANTALYA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/176 Esas
KARAR NO: 2024/16
DAVA: İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 08/03/2023
KARAR TARİHİ: 09/01/2024
Mahkememizde görülmekte bulunan İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:Davacı vekili mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin davalı şirkete 2 adet Malzemeli Salon tipi klima montajının, 25.5 m bakır boru tesisatının, 10 adet cihaz montajının sağlaması karşılığında davalı şirket adına ... tarihli, ... numaralı, ...-TL bedelli faturanın kesildiğini, kesilen faturanın davalı şirketin mail adresine ... tarihinde iletildiğini ve yasal süre içerisinde faturaya herhangi bir itirazda bulunulmadığını, Antalya ... Noterliği'nin ... tarihli, ... yevmiye numaralı ihtarnamesi ile yasal süresi içerisinde itiraz edilmeyen ve içeriği kabul edilen işbu davaya konu olan faturanın ödenmesinin talep edildiğini, fakat müvekkiline herhangi bir ödeme yapılmadığını, gereği yerine getirilmeyen faturanın Antalya ... İcra Dairesi'nin ... E. Sayılı dosya üzerinde icra takibine konu edildiğini, davalının itirazı üzerine takibin durduğunu, arabuluculuk görüşmelerinin anlaşamama ile sonuçlandığını, davaya konu fatura içeriğindeki mal ve hizmetlerin davalı şirkete sağlandığını belirterek Antalya ... İcra Dairesi'nin ... E. Sayılı icra dosyasına yapılan itirazın iptaline, ...-TL asıl alacak, ...-TL avans faizi, ...-TL yasal faiz, ...-TL ihtarname masrafı ile birlikte olmak üzere, toplam ...-TL takip çıkışı üzerinden takibin kaldığı yerden devamına, asıl alacağa yıllık avans faiz işletilmesine ve ...-TL alacağa yasal faiz işletilmesine, davalı aleyhine alacağın %20’si oranında icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davalı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiş, bu talebini duruşmada tekrarlamıştır.
Davalıya usulüne uygun tebligat yapılmış olup, davalı vekili ibraz ettiği cevap dilekçesinde özetle; davacı ile müvekkili şirkete ait mağazanın klima işlerinin yapılması konusunda anlaşıldığını, ancak anlaşmadan ve düzenlenen ... tarihli faturadan 6-7 ay sonra davacı tarafça haksız ve mesnetsiz olarak fazladan iş yapıldığı iddiası ile ... tarihli ve ... numaralı faturanın düzenlendiğini, davacı tarafın e-fatura mükellefi olmadığını, bu sebeple düzenlenen faturanın müvekkili şirkete sistem üzerinden gitmediğini, faturanın mail üzerinden müvekkiline iletildiğini, müvekkili şirket tarafından aynı tarihte ... tarihli ve ... numaralı iade faturasının düzenlendiğini, fatura içeriğinin kabul edildiğine yönelik beyanların gerçeği yansıtmadığını, müvekkili şirketin tüm yükümlülüklerini yerine getirdiğini, ancak davacı tarafın fazladan iş yapıldığı iddiası ile haksız olarak fatura düzenlediğini, müvekkilinin davacıya böyle bir borcunun bulunmadığını belirterek davanın reddine, alacağın %20'sinden az olmamak üzere tazminata mahkum edilmesine, yargılama giderlerinin ve vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Davacı vekili tarafından ihtarname, ihtarnamenin tebliğine ilişkin mazbata, dava ve takip konusu e-fatura, mail yazışmaları, davalı tarafından düzenlenen iade faturası ihtarname masrafına ilişkin belge delil olarak sunulmuş, mahkememizce icra dosyası getirtilmiş, davacının tacir olup olmadığı ile ilgili araştırma yapılmış, bilirkişi incelemesi yapılarak tüm deliller toplanmıştır.
Dava, alım satım ilişkisinden kaynaklı fatura alacağının tahbili için başlatılan ilamsız takipte vaki itirazın iptaline ilişkindir.
Antalya ... İcra Dairesinin ... Esas sayılı dosyasının incelenmesinde; davacı tarafça davalı aleyhine ...-TL asıl alacak, ...-TL ihtarname masrafı, ...-TL yasal faiz ve ...-TL avans faizi olmak üzere toplam ...-TL üzerinden örnek no:7 olan ödeme emri ile takibe girişildiği, davalının süresinde itirazda bulunmuş olduğu, takibin durduğu, eldeki davanın süresi içerisinde açıldığı anlaşılmıştır.
Tüm deliller toplandıktan sonra tarafların defterleri üzerinde bilirkişi incelemesi yaptırılmış, alınan ... tarihli raporda özetle; takip konusu alacağın dayanağı olan ... tarihli, ...-TL bedelli faturanın davacı tarafından davalı adına düzenlenmiş e-arşiv fatura olduğu, davacı tarafın ... yılı defterlerinin incelenmesinde defterlerin açılış ve kapanış tasdiklerinin süresinde yapıldığı, defterlerin usulüne uygun olarak tutulduğu, dava konusu faturanın davalı şirket adına borç kaydı olarak kayıtlı olduğu, karşılığında aynı bedelli iade faturasının alındığı, dava konusu fatura sebebiyle davacının davalı taraftan alacağının bulunmadığı, davalı tarafın ticari ... yılı ticari defter ve kayıtlarının incelenmesinde ticari defterlerin e-defter beratlarının sürelerinde alındığı, ticari defterlerin usulüne uygun tutulduğu, dava konusu alacağın dayanağı ... tarihli ve ...-TL bedelli faturanın alacak olarak kayıtlı olduğu, karşılığında aynı tutarlı iade faturasının verildiğinin kayıtlı olduğu, dolayısıyla davacı tarafın davalı taraftan bir alacağının kayıtlı olmadığı belirtilmiştir.
Tüm dosya kapsamının incelenmesi neticesinde dava konusu ... tarihli, ...-TL bedelli faturaya konu ürünlerin davalıya satış ve tesliminin yapıldığını ispat yükünün davacıya ait olduğu, davacının faturayı ... tarihli mail ile davalıya ilettiği, davalının aynı gün aynı tarihli iade faturası düzenleyerek davacıya gönderdiği, iade faturasının tarafların usulüne uygun tuttuğu defterlerde kayıtlı olduğu, e-arşiv olarak düzenlenen faturalara itirazın mümkün olmayıp, bu gayede olan tacirin mutlaka iade faturası kesmesi gerektiği, somut olayda davalının süresinde iade faturasını keserek davacıya gönderdiği, bu iade faturasının davacının defterlerinde de kayıtlı olduğu, yazılı delil niteliğinde olan ticari defterlerin aksinin ancak aynı kuvvette delil ile ispatlanabileceği, davacının dayandığı tanık delilinin bu nitelikte olmaması sebebiyle mahkememizce davacı tanıklarının dinlenmediği, yemin deliline de dayanmamış olan davacının iddiasını ispatlayamadığı sonuç ve kanaatine varılarak davanın reddine karar verilmiş, dava ispatlanamadığından reddolunmakla, davacı aleyhine tazminat koşulları oluşmadığından davalının tazminat talebi reddedilerek aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Neden ve kanıtları yukarıda açıklandığı üzere,
1-Davanın reddine,
2-Koşulları oluşmadığından davalının tazminat talebinin reddine,
2-Alınması gerekli 427,60.-TL harçtan peşin alınan 179,90.-TL harcın mahsubu ile bakiye 247,70.-TL harcın davacıdan alınarak hazineye irat kaydedilmesine,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendisi üzerinde bırakılmasına, arta kalanın karar kesinleştiğinde ve talep halinde iadesine,
4-Arabuluculuğa ilişkin dava şartı nedeniyle Adalet Bakanlığı Bütçesinden ödenen 1.560,00.-TL yargılama giderinin 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18/a-13 maddesi gereğince davacıdan alınarak hazineye irat KAYDEDİLMESİNE,
5-Davalı kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanan 6.774,34.-TL nispi vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
6-Davacı tarafından yatırılan gider avansı bakiyesinin karar kesinleştiğinde talep halinde davacıya iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı miktar itibariyle kesin olmak üzere verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 09/01/2024
Katip ...
(E-imzalıdır)
Hakim ...
(E-imzalıdır)