T.C.
ANTALYA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/298 Esas
KARAR NO : 2026/485
DAVA : Alacak (Satım Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 23/04/2024
KARAR TARİHİ : 13/05/2026
Mahkememizde görülmekte bulunan Alacak (Satım Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda, GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:Davacı vekili mahkememize verdiği dava dilekçesinde özetle; tarafların anlaşması üzerine, davalı tarafından davacıya 760 kg kuşburnu yağı, 7.200 kg ... yağı, 6.300 kg ... yağı ve 2.700 kg ... yağının satışı ile ilgili olarak ... tarihinde ... numaralı ... USD tutarlı fatura kesildiğini, davacıdan, anılan ürünlerin satış ve teslimini teminen ... USD avans ödemesini yapmasının istenildiğini, davacı tarafından ... tarihinde davalıya ait hesaba yapıldığını, TBK'nın 210. maddesi gereğince satıcının, satılanın mülkiyetini geçirmek amacıyla zilyetliğini alıcıya devretmekle yükümlü olduğunu, ancak davalı tarafından avans ödemesi alınmasına rağmen tarafların aralarında belirledikleri yukarıda belirtilen ürünlerin davacıya gönderilmediğini, davalının taraflar arasında kurulan sözleşme ile belirlenen tarihte borcunu yerine getirmediğini ve temerrüde düştüğünü, avans ödemesinin de geri ödenmediğini, davacının satış bedeli ile kendisine devredilmeyen 7.200 kg ... yağı yerine, geciken müşteri siparişlerini yetiştirebilmek adına satın aldığı üçüncü kişilere 7.360 kg .. yağı için ... USD ve 768 kg ... yağı için ... USD ödemek zorunda kaldığını belirterek davacının uğradığı maddi zararına karşılık şimdilik toplam ... USD maddi zarar ve tazminat alacağının yabancı para cinsinden ve bu tutarlara ödeme tarihi olan ... tarihinden itibaren işlemeye başlamış 3095 sayılı yasanın 4/a. maddesi gereğince Devlet Bankalarının 1 yıl vadeli USD hesaba uyguladığı en yüksek faiz oranı üzerinden tespit edilecek faizi ile birlikte tahsiline, davacının müşteri siparişlerini geciktirmesi nedeniyle uğradığı itibar zedelenmesinden kaynaklı manevi zararlarına karşılık toplam ... USD manevi zarar ve tazminat alacağının yabancı para cinsinden ve bu tutarlara ödeme tarihi olan ... tarihinden itibaren işlemeye başlamış 3095 sayılı yasanın 4/a. maddesi gereğince Devlet Bankalarının 1 yıl vadeli USD hesaba uyguladığı en yüksek faiz oranı üzerinden tespit edilecek faizi ile birlikte tahsiline, bu taleplerinin kabulünün mümkün olmaması durumunda ise talep edilen şimdilik toplam ... USD maddi ve ayrıca .. USD manevi tazminatın bu tutarlara ödeme tarihi olan ... tarihinden itibaren 3095 sayılı yasanın 4/a. maddesi gereğince işleyecek faiziyle birlikte fiili ödeme tarihindeki kur üzerinden hesaplanacak TL karşılığının tahsiline, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalı taraf üzerine bırakılmasına karar verilmesini talep ve dava etmiş, bu talebini duruşmada tekrarlamıştır.
Davalı tarafından cevap dilekçesi ibraz edilmemiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Davacı vekili tarafından arabuluculuk tutanağı, Kadıköy ... . Noterliğinin ... tarih ... yevmiye numaralı ihtarname sureti, ... yazışma kayıtları, fatura sureti, ... yazışma kayıtları, dosyaya delil olarak ibraz edilmiş, mahkememizce T... A.Ş.'ye, ... ... İl Müdürlüğüne, Kadıköy ... . Noterliğine, ... İletişim .... Kurumu İnternet Daire Başkanlığına, ... ... A.Ş.'ne... Bank'a, ... A.Ş.'ne, yazılan müzekkere yanıtları dosya arasına alınmış bilirkişi heyetinden rapor alınmıştır.
Dava, satış sözleşmesi kapsamında avans olarak gönderilen bedelin sözleşmede belirtilen ürünlerin teslim edilmemesinden dolayı sözleşmeden dönme ve bedel iadesi ile zararın tazmini ile manevi tazminat, bu mümkün olmadığı takdirde ödenen bedelin iadesine ilişkin maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.
Tarafların ticari defterleri üzerinde yapılan inceleme sonucu mali müşavir bilirkişinin sunduğu ... tarihli raporda özetle; davacının 2023 yılı ticari defterleri Amerika online noterliğince onaylandığı, davalının inceleme konusu olan 2023 yılı ticari defterlerinin TTK.nun 64/3. maddesi gereğince usulüne uygun olarak tutulduğu, davacının ticari defterlerinde davacının davalı taraftan mal satın alınması şeklinde taraflar arasında ticari bir ilişkinin mevcut olduğu ve bu ticari ilişki gereğince davalı şirketten ... $ tutarında fatura teslim alındığı, karşılığında ... $ tutarında ödeme yapıldığı, dolayısıyla davacı şirketin bakiye ... $ tutarında davalı şirkette fatura borcunun kayıtlı olduğu, davacı tarafın teslim etmeyi taahhüt ettiği ... $ tutarındaki fatura muhteviyatındaki malları teslim etmediği iddia ederek, avans olarak ödediği ... $ nın iadesini talep ettiği, dava dosyası ve davalı şirketin ticari defterleri üzerinde yapılan incelemelerde, davalı şirketin davacı şirkete mal teslimi yaptığına dair bir bilgi ve belgenin olmadığı, davalının davacı şirketten avans olarak bir para aldığı ve iddia edilen malların davacı şirkete teslim edildiğine dair davacı adına bir fatura kaydının olduğuna dair davalı şirketin ticari defterlerinde herhangi bir kaydın olmadığı, yani davalı şirketin ticari defterlerine göre, taraflar arasında herhangi bir ticari ilişki bulunmadığı, davalı şirketin ticari defterlerinde davacı şirketten bir tahsilat alınmadığının kayıtlı olmasına rağmen, dava dosyasına sunulan ... ... Aş. nin ... tarihli yazısı ekindeki davalı şirkete ait banka hesap hareketlerinde, davacı şirket tarafından ... tarihinde ... $ olarak davalı şirket hesabına ödeme yapıldığı, sonuç olarak davacı şirketin banka aracılığı ile davalı şirkete ... $ tutarında mal alma karılığı avans olarak ödeme yaptığı, ancak bu ödeme karşılığında davalı şirketin davacı kuruma herhangi bir mal teslimi yapmadığı, dolayısıyla da davacı şirketin dava tarihi itibariyle ... $ tutarında davalı şirketten alacağının olduğu belirtilmiştir.
Mahkememizce TBK'nın 213 maddesi uyarınca müspet zararının hesaplanmasına yönelik bilirkişi heyetinden alınan ... tarihli raporda özetle; dosya kapsamına göre, davacı şirketin davalı şirketten 760 kg ... yağı, 7.200 kg ... yağı, 6.300 kg ... yağı ve 2.700 kg ... yağının satışı ile ilgili olarak mail ve ... yazışmaları ile tarafların anlaştığı, bunun karşılığında davacı tarafından ... tarihinde ... numaralı ... USD tutarlı fatura düzenlendiği ve davacı şirket tarafından, davalı şirkete ... USD avans ödemesi yapıldığı ve davalı tarafından davacı şirkete herhangi bir ürün teslimi yapılmadığı, davacı şirket tarafından, davalı şirkete gönderilen ... tarihli ihtarname ile tarafların anlaştığı yağ satışına dair ürünlerin teslim edilmemesi nedeniyle, TBK 125/2. Fıkrasında belirtilen sözleşmeden döndüğü ve daha önce ödediği ... USD avans ödemesinin geri ödemesinin ve geciken müşteri siparişlerini yetiştirebilmek adına 3.kişilerden satın alınan tutar ile kendisine devredilmeyen satılanın yerine, bir başkasından satın almak için ödediği bedel arasındaki farka göre zararın ödenmesinin davalıya ihbar ve ihtar edildiği, ihtarnamenin ... (dava tarihinden sonra) tarihinde T.K. 21.maddeye göre muhtara teslim edildiği, TBK 213/2 maddesi kapsamında, zarar hesabının yapılması için, davacı şirketin sunduğu listelere göre, ... yağı alımı yapıldığı iddia edilen 3.şahıs firmalardan ... yağı alışı ürün teslim alma tarihlerinin ... , ... ve ... olduğu, yine ... yağı alımı yapıldığı iddia edilen 3.şahıs firmadan ... yağı alışı ürün teslim alma tarihinin ... olduğu, davacı şirket tarafından, davalı şirket adına düzenlenen ... sipariş tarihli Satın Alma Sipariş Formunda davalının tüm yağları tahmini teslim etme tarihinin ... olduğunun belirtildiği, buna göre, davalının davacıya tüm yağları tahmini teslim etme tarihi olan ... tarihinden önce, davacı şirketin 3. kişilerden ... ve ... yağı alımı yaptığı anlaşıldığından davacının TBK 213/2 maddesi uyarınca davalıdan herhangi bir maddi tazminat alacağının bulunmadığı belirtilmiştir.
Mahkememizce alınan bilirkişi raporları denetime elverişli görülmekle hükme esas alınmıştır.
Tüm dosya kapsamı, alınan raporlar ile birlikte değerlendirildiğinde; davacı tarafın taraflar arasındaki satış sözleşmesine istinaden davalı tarafa ... USD tutarında avans ödemesi gerçekleştirdiği, ancak davalının sözleşmeye konu ürünleri davacıya teslim etmediği, davalının davacıya siparişe konu ürünleri tahmini teslim etme tarihi olan ... tarihinden önce, davacı şirketin 3. Kişilerden sözleşmeye konu ürünlerin alımını yaptığı, bu nedenle davacının TBK 213/2 maddesi uyarınca davalıdan herhangi bir maddi tazminat alacağının oluşmadığı anlaşılmakla, davacının ödediği avans bedelinin iadesine ilişkin talebinin kabulüne, ancak şartları oluşmayan manevi tazminat taleplerinin reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Neden ve kanıtları yukarıda açıklandığı üzere, A-Maddi tazminat davası yönünden ;
1-Davanın kabulü ile, ... USD'nin dava tarihi olan ... tarihinden itibaren kamu bankalarınca USD cinsi mevduata uygulanan en yüksek oranda faiz uygulanmak sureti ile davalıdan alınarak davacıya verilmesine, 2-Alınması gerekli ... -TL harçtan peşin alınan ... -TL harcın ve ... -TL tamamlama harcının mahsubu ile bakiye ... -TL harcın davalıdan tahsiline, 3-Davacı tarafından yapılan ... -TL ilk dava gideri, ... -TL bilirkişi ücreti, ... -TL tebligat gideri, ... -TL gömlek dosya masrafı olmak üzere toplam ... -TL yargılama giderinin davanın kabul ve red oranı üzerinden hesaplanan ... -TL'si ile peşin alınan ... -TL ve ... -TL tamamlama harcının toplamı olan ... -TL'nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, fazlasının davacı üzerinde bırakılmasına, 4-Arabuluculuğa ilişkin dava şartı nedeniyle Adalet Bakanlığı Bütçesinden ödenen ... -TL yargılama giderinin 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanununun 18/a-13 maddesi gereğince davada kabul ve red oranı üzerinden hesaplanan ... -TL'sinin davalıdan, bakiyesi ... -TL' sinin davacıdan alınarak hazineye irat KAYDEDİLMESİNE, 5-Davacı kendisini vekille temsil ettirdiğinden karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanan ... TL nispi vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine, 6-Davacı tarafından yatırılan gider avansı bakiyesinin karar kesinleştiğinde davacıya iadesine, B-Manevi tazminat talebi yönünden;
1-Davanın reddine,
2-Alınması gerekli ... .-TL harcın davacıdan alınarak hazineye irat kaydedilmesine, Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Bölge Adliye Mahkemesi'nde ilgili Hukuk Dairesi'nde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 13/05/2026 Katip ...
(E-İmzalı)
Hakim ...
(E-İmzalı)
Full & Egal Universal Law Academy