T.C.
ANTALYA
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2024/66
KARAR NO: 2024/551
DAVA: Şirketin İhyası
DAVA TARİHİ: 29/01/2024
KARAR TARİHİ: 12/09/2024
Mahkememizde görülmekte bulunan Şirketin İhyası davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı dava dilekçesinde özetle; Terkin edilen ve geçici olarak ihyasını talep ettikleri ... İsimli şirkette pay sahibi ve aynı zamanda şirketin müdürü ve tasfiye memuru olduğunu, söz konusu şirketin ... tarihinde resen terkin edildiğini, şirketin tüzel kişiliği ticaret sicilinden terkin ile sona erdiğini, şirketin tasfiye dışında kalmış 1 adet aracının varlığı sabit olduğundan usulsüz olarak tasfiye edildiğini, 6102 sayılı TTK'nun 547.maddesinde tasfiyesi tamamlanmış bir şirketin gerekli görüldüğünde ek tasfiye için geçici olarak ihyasına karar verilebileceğinin belirtildiğini, usulsüz olarak tasfiye edilen şirketin üzerine kayıtlı araç bulunması nedeniyle, ... tarihinde resen terkin olunan ...'nin ek tasfiyesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı cevap dilekçesinde özetle: ... Müdürlüğü'nün ... sicil numarasında kayıtlı ...'nin dosyasında yapılan incelemede şirketin ... tarihinde kayıtlı olduğu, ... tarihinde terkin edilerek kaydının silindiğinin tespit edildiğini, müdürlüklerinin yasal hasım konumunda olması sebebiyle aleyhine yargılama masrafı ve vekalet ücretine hükmedilmemesini talep etmiştir.
DELİLLER VE GEREKÇE :
Mahkememizce şirketin sicil dosyası celp edilmiş, ... plakalı aracın araç kaydı Uyap üzerinden çıkartılmıştır.
Dava, ... tasfiye sonucu terkin edilen şirket tüzel kişiliğinin TTK'nun 547. Maddesine dayalı olarak ihyası istemine ilişkindir.
... kayıtlarının incelenmesinden; şirketin ... sicil numarasında kaydının yapıldığı, ... tarihinde terkin edilerek kaydının silindiği, davacının şirketin üyesi olduğu, son tasfiye memurunun ... olduğu anlaşılmıştır.
TTK'nın 547.maddesi uyarınca; (1) Tasfiyenin kapanmasından sonra ek tasfiye işlemlerinin yapılmasının zorunlu olduğu anlaşılırsa, son tasfiye memurları, yönetim kurulu üyeleri, pay sahipleri veya alacaklılar, şirket merkezinin bulunduğu yerdeki asliye ticaret mahkemesinden, bu ek işlemler sonuçlandırılıncaya kadar, şirketin yeniden tescilini isteyebilirler. (2) Mahkeme istemin yerinde olduğuna kanaat getirirse, şirketin ek tasfiye için yeniden tesciline karar verir ve bu işlemlerini yapmaları için son tasfiye memurlarını veya yeni bir veya birkaç kişiyi tasfiye memuru olarak atayarak tescil ve ilan ettirir.
Uyaptan yapılan araç malik sorgusundan, ... plakalı aracın ihyası talep edilen şirket adına kayıtlı olduğu görülmekle, iş bu ihya davasının açılmasında davacının hukuki yararının bulunduğu anlaşılmıştır.
Şirketin tüzel kişiliği, ticaret sicilinden silinmesi (terkini) ile sona erer. Tüzel kişiliğin sona ermesi de tasfiye işlemlerinin eksiksiz tamamlanması ile gerçekleşir. Şayet tasfiye işlemleri gerektiği gibi tamamlanmamış ve tasfiyesi gereken hususlar eksik bırakılmışsa tüzel kişilik ticaret sicilinden silinse bile şirketin tüzel kişiliğinin sona erdiğinin kabulü olanaksızdır. Şirketin halen üzerine kayıtlı aracının bulunması şirketin eksik tasfiye edilmiş olduğunu göstermektedir. Çünkü terkin sonucunda şirket bu araçla ilgili işlemleri yapamayacaktır. İşlemlerin yapılabilmesi için şirketin ihya edilmesinin gerektiği, bu nedenle ihya talebinde davacı tarafın hukuki yararının bulunduğu anlaşıldığından davanın kabulüne karar vermek gerekmiş, ek tasfiye işlemlerini yapması için bu konuda ... tasfiye memuru olarak atanmış ve aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere,
1-Davanın KABULÜ ile;
... Müdürlüğü'nün ... sicil numarasına kayıtlı ... adına kayıtlı ... plakalı araçla ilgili işlemlerle sınırlı olmak üzere ihyası ile ek tasfiye işlemleri için sicile yeniden tesciline,
2-Ek Tasfiye işlemleri için TTK'nın 547/2 maddesi uyarınca ...'un atanmasına,
3-Karar kesinleştiğinde bir örneğinin tescil ile ilan edilmek üzere ... Müdürlüğü'ne gönderilmesine,
4-Alınması gerekli ... TL harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
5-Davacı tarafından yatırılan gider avansı bakiyesinin karar kesinleştiğinde davacıya iadesine,
6-Davalı yasal hasım olduğundan bu dava nedeniyle davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına ve davacı lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
Dair, davacının yüzüne karşı, davalının yokluğunda gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde Bölge Adliye Mahkemesi'nde ilgili Hukuk Dairesi'nde istinaf yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 12/09/2024
Katip ...
✍e-imzalıdır
Hakim ...
✍e-imzalıdır