T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2023/662 Esas
KARAR NO: 2024/184
DAVA: Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 28/09/2023
KARAR TARİHİ: 08/03/2024
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; meydana gelen kazada ... isimli şahsın sevk ve idaresinde olan motosiklet ile müvekkiline ait ... plakalı araca önden çarptığını, gerek kaza tespit tutanağı gerek hasar ekspertiz raporunda belirlendiği üzere kusurun tamamen dava dışı sürücü ...'ye ait olduğunu, müvekkiline herhangi bir kusur atfedilmediğini, müvekkiline ait aracın ... plakalı motosikletin sürücüsü olan dava dışı ...'nin kusuru nedeniyle hasar gördüğünü, bu nedenle aracında hasar gören parçaların değiştirilmesi, tamir ve boya gibi işlemler uygulandığını, müvekkilinin aracı için ... eksper levha numaralı ... tarafından ... dosya numaralı oto mecburi mali mesuliyet ekspertiz raporunda (kesin rapor) müvekkilinin aracı için ... TL piyasa bedeli tespit edildiğini, vuku bulan kaza nedeniyle müvekkiline ait araçta ağır hasar meydana gelmiş olup değerinin yüzde 30-40'lara varan oranlarda düştüğünü, fazlaya ilişkin hakları saklı kalmak kaydıyla, davanın kabulü ile davacı müvekkilinin aracında meydana gelen araç değer kaybı şimdilik ... TL maddi tazminatın davaya konu edilen ... kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacı müvekkiline verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili dava dilekçesinde özetle; davaya konu kaza ile alakalı olarak ... tarihinde ...-TL tedarikçi firma olan ... ...-TL maddi hasar ve ... tarihinde davacı asile ...-TL maddi hasar ödemesi yapıldığını, yapılan ödemeler ile müvekkilinin sorumluluğunun sona erdiğini, müvekkili şirketçe tanzim edilmiş ZMMS poliçesinin 3. Sayfasında "Önemli Uyarılar" başlıklı bölümünde "…hasar gören (mağdur) araç için onarım hizmetinin ... ile servis anlaşması bulunmayan bir onarım servisinden alındığı durumlarda Karayolları Motorlu Araçlar Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartlarının B.2.2.2 maddesi gereği, tespit edilecek hasar tutarına şirketimiz ile anlaşmalı olan onarım servislerinden temin edilen indirim oranları uygulanacaktır." ibaresi ile anlaşmalı olmayan serviste yapılacak onarım için iskonto uygulanacağı ihtar edildiğini, müvekkili şirketin sorumluluğunun, kaza tarihini itibari ile benzer hasarlardaki onarım uygulamasına göre, eşdeğer veya ömrünü tamamlamış araçlar mevzuatı kapsamındaki parça bedelleri ile sınırlı olduğunu, bu nedenlerle haksız ve hukuki dayanaktan yoksun davanın reddini cevap ve talep etmiştir.
Sigorta Bilgi Gözetim Merkezine yazılan müzekkere cevabında; ... ve ... plakalı araçların poliçe ve hasar verilerinin gönderildiği görülmüştür.
Türkiye Noterler Birliğine yazılan müzekkere cevabında; ... ve ... plakalı araçların tescil bilgileri, araç tescil özet raporunun gönderildiği görülmüştür.
Sigorta Eksperi bilirkişisi ...'nun ... tarihli raporunda özetle; dava konusu aracın hasarı kilometre düzeyi, boyanan parça miktarı, parça değişim adedi, aracın kullanılış şekli, aracın bu hasarından önce mevcut hasarı bulunup bulunmadığını, sigortalı ile sigorta şirketi arasında akdedilen poliçenin tanzim tarihi, gibi parametreler dikkate alınıp yapılan değerlendirmeler itibariyle araç tarafımdan fiziki olarak görülmemiş olup temin edilen belge (tutanak/ resimler/ eksper raporu ve sair evraklar) doğrultusunda; dava konusu araç üzerinde yapılan hasar tespiti ve buna bağlı olarak değişecek parça ve işçilikler göz önüne alınarak ... TL değer kaybına uğrayacağı rapor edilmiştir.
Tarafların dosyaya sundukları ... tarihli ibraname ve sulh anlaşmasında; "... ŞİRKETİ tarafından düzenlenen ... numaralı ... - ... vade tarihli poliçeye dayalı olarak taraflar arasında ... tarihinde gerçekleşen kaza neticesinde ... plakalı araçta meydana gelen değer kaybına ilişkin maddi tazminat, faiz, ilam vekalet ücreti, icra vekalet ücreti, yargılama gideri ve tüm fer’ileri konusunda taraflar arasında TOPLAM: ... ₺ üzerinden anlaşma sağlanmıştır. Anlaşma sağlanan vekâlet ücretleri olan toplam ... TL KDV ve Stopaj dâhil ücretler olup; bu tutarın ...- TL’si Gelir Vergisi Stopajı ve %50 KDV tevkifatı doğrultusunda ...- TL ... Şirketi tarafından Vergi Dairesi’ne ödenecektir. Vergi dairesine ödenen tutarın mahsubuyla geriye kalan toplam ...- TL aşağıda belirtilen banka hesabına ödenecektir. Vekâlet ücretlerine ilişkin olarak ödenecek olan tutar KDV dâhil tutar olup; KDV bildirimi davacı vekilinin yükümlülüğündedir.
... ŞİRKETİ işbu bedeli ödemekle ... numaralı poliçedeki tüm taahhütlerini tamamen yerine getirdiğinden ... ŞİRKETİ’ni ve araç işleteni ile araç sürücüsünü, ... tarihinde gerçekleşen, mahkeme ve esas numarası aşağıda belirtilen dava konusu trafik kazası ile ilgili poliçe teminat tutarına kadar her türlü maddi tazminattan dolayı tamamen ve kendi iradem ile sorumlu bulunduğu poliçe teminatına kadar borç, yükümlülük, faiz ve taahhütlerinden ibra ederek feragat ettiğimi, ANTALYA ... ASLİYE TİCARET MAHKEMESI ... Esas ile bu davaya konu olayla ilgili yapılabilecek her türlü dava ve takip hakkında sigorta şirketinden yahut sigortalıdan veya sürücüden maddi tazminat, vekalet ücreti, faiz, yargılama giderleri ve tüm ferileri talebinde bulunmayacağımı,(sürücüden araçtan mahrum kalınan günlerin tazminat talep hakkı saklıdır.) Sigorta Genel ve Özel Şartları gereği yukarıda yazılı toplam ... ₺’nin ödenmesi ile teminatın dava konusu olay için tamamen sona erdiğini kabul ve beyan ederim. Ayrıca dava konusu olay nedeniyle SGK’dan herhangi bir rücuya tabi ödeme almadığımı araç sigorta ettireninden ve araç sürücüsünden herhangi bir ödeme almadığımı, rücu davası açılması ve maluliyet tespiti için ATK'ya yahut hastaneye sevk talep edilmesi halinde fiziki muayeneye ve gerekli tetkiklerin yapılmasına muvafakat edeceğimi ve muvafakat etmediğim takdirde ibranamede yazılı miktarın sigorta şirketine iade edileceğini, bu kaza nedeniyle doğmuş ve doğacak poliçe teminatı tutarına kadar tüm alacaklarımı ... Şirketi’ne temlik ettiğimi,(sürücüden araçtan mahrum kalınan günlerin tazminat talep hakkı saklıdır.) maluliyet oranının değişmesi halinde davalıdan herhangi bir talepte bulunmayacağımı kabul ve beyan ederim. Yapılan Sulh Anlaşması nedeniyle mahkemece davanın feragat yönünden reddine karar verilmesini talep ile; taraflarca karşı vekalet yahut yargılama gideri talebimiz olmadığından yargılama gideri ile vekalet ücreti yönünden hüküm kurulmamasını, işbu anlaşmanın ilam hükmünde olduğunu kabul ve beyan ederim. Mahkeme tarafından arabuluculuk ücretine hükmedilmesi halinde davalı sigorta şirketi tarafından karşılanacaktır." şeklinde olduğu görülmüştür.
Davalı vekilinin ... tarihli sulh dilekçesinde özetle; Sulh anlaşması nedeniyle, davanın feragat nedeniyle reddini; davanın konusuz kalması nedeniyle karar vermeye yer olmadığına; taraflarca bu hususta anlaşılmış olunduğundan vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmemesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davacı vekilinin ... tarihli sulh dilekçesinde; davalı ... Şirketi ile sulh sözleşmesi yapılmış olup davalı ile sulh olunduğunu, bu sözleşmede kararlaştırılan bedelin kendilerine ödendiğini, karşılıklı olarak vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin olmadığını, ancak sulh sözleşmesinde Arabuluculuk Ücreti'nin davalı ... Şirketi tarafından ödenmesinin kararlaştırıldığını, davanın Sulh ile sonuçlanmasına arabuluculuk ücreti'nin davalı tarafından ödenmesine karar verilmesini karşılıklı olarak başkaca yargılama gideri ve vekalet ücretine hükmedilmemesini talep etmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanununun ;
313.maddesinde:" Sulh, görülmekte olan bir davada, tarafların aralarındaki uyuşmazlığı kısmen veya tamamen sona erdirmek amacıyla, mahkeme huzurunda yapmış oldukları bir sözleşmedir.
Sulh, ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri uyuşmazlıkları konu alan davalarda yapılabilir.
Dava konusunun dışında kalan hususlar da sulhun kapsamına dâhil edilebilir.
Sulh, şarta bağlı olarak da yapılabilir.", denilmiştir.
314.maddesinde : "Sulh, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir.
Sulh, hükmün verilmesinden sonra yapılmışsa, taraflarca kanun yoluna başvurulmuş olsa dahi, dosya kanun yolu incelemesine gönderilmez ve ilk derece mahkemesi veya bölge adliye mahkemesince sulh doğrultusunda ek karar verilir.
Sulh, dosyanın temyiz incelemesine gönderilmesinden sonra yapılmışsa, Yargıtay temyiz incelemesi yapmaksızın dosyayı sulh hususunda ek karar verilmek üzere hükmü veren mahkemeye gönderir." denilmiştir.
315.maddesinde :" Sulh, ilgili bulunduğu davayı sona erdirir ve kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Mahkeme, taraflar sulhe göre karar verilmesini isterlerse, sulh sözleşmesine göre; sulhe göre karar verilmesini istemezlerse, karar verilmesine yer olmadığına karar verir", denilmiştir.
Dava, ... tarihinde, davacıya ait ... plakalı araç ile davalı sigorta şirketinin ZMSS'i olduğu ... plakalı araçların karıştığı trafik kazası nedeniyle, ... plakalı araçta oluştuğu iddia edilen değer kaybı bedelinin tazmini talebine ilişkindir.
Dosyaya, davalı vekilince ibraname ve sulh anlaşması ekli olan ... tarihli beyan dilekçesi sunularak; davanın konusuz kaldığından dolayı karar verilmesine yer olmadığına ve taraflarca anlaşılmış olmasından dolayı vekalet ücreti ve yargılama giderine hükmedilmemesine karar verilmesi talep edilmiştir. Davacı vekilince ... tarihli beyan dilekçesi verilerek; davalı ile sulh sözleşmesi yapıldığını ve davalı ile sulh olunduğu, sulh sözleşmesindeki kararlaştırılan bedellerin kendilerine ödendiği, vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin bulunmadığı ancak sulh sözleşmesinde mahkeme tarafından talep edilecek arabuluculuk ücretinin davalı tarafından ödenmesinin kararlaştırıldığı , hususu bildirilmiştir.
ve sulh protokolüne göre karar verilmesi talep edilmiştir. Sulh sözleşmesi incelendiğinde; davacının mahkememizin iş bu dosyasındaki davasında vazgeçeceği, mahkememizin iş bu dosyasında görülen dava kapsamında tarafların birbirlerinden kaynaklı hiçbir hak ve alacaklarının olmadığı, yargılama gideri, harç ve vekalet ücreti taleplerinin olmadığı hususlarında da taraflar arasında anlaşma olduğu görülmüştür. Sulh sözleşmesinin içeriğine göre karar verilmesi talep edildiğinden, davanın reddine dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın, tarafların sulh olduğunun anlaşılması nedeniyle; REDDİNE,
2-Taraflar arasında düzenlenen ... tarihli sulh sözleşmesinin mahkememiz kararının eki niteliğinde sayılmasına,
3-Harçlar kanunu gereğince alınması gereken 427,60-TL harçtan peşin alınan 269,85 TL harcın düşülerek eksik kalan 157,75 TL'nin davacıdan alınarak hazineye irat kaydına,
4-Tarafların ... tarihli Sulh Sözleşmesine istinaden vekalet ücretine yer olmadığına,
5-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
6-Tarafların ... tarihli Sulh Sözleşmesine istinaden, Arabuluculuğa ilişkin dava şartı nedeni ile kamu tarafından yapılan 3.120,00.TL yargılama giderinin 6325 sayılı HUAK'nın 18/A-13. maddesi gereği davalıdan alınarak hazineye gelir KAYDINA,
Dair, dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda, miktar itibariyle KESİN olmak üzere karar verildi. 08/03/2024
Katip ...
¸e-imzalı
Hakim ...
¸e-imzalı