T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2023/862 Esas
KARAR NO : 2025/549
DAVA : İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 18/12/2023
KARAR TARİHİ : 08/07/2025
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Hizmet Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle: davalı ... aleyhine T.C. Merkezi Takip Sistemi .../... Sayılı dosyası ile icra takibi başlatıldığnı, davalının icra takibine ... tarihinde itiraz ettiğini, ve takibin durdurulduğunu, arabuluculuk yoluna başvuruldu ancak arabuluculuk sürecininde anlaşamama ile sonuçlandığını, müvekkili şirket tarafından mobil telefon kurumsal abonelik hizmeti sağlandığını, davalı tarafından bedelin ödenmediğini, devamında imzalanan sözleşmelere istinaden, uyuşmazlığın karşı tarafı olan şirketin kullanılan kurumsal mobil telefon hatlardan kaynaklanan fatura borçlarını ödemediğini, borçlu şirket tarafından kurumsal telefon hattı kullanıldığını, konu hatlardan kaynaklanan ... TL asıl alacak tutarındaki fatura borcu ve cayma bedelleri ödenmediğini, borçlu şirket tarafından belirtilen fatura borçlarının ödenmemesi üzerine borçlu aleyhine T.C. Merkezi Takip Sistemi .../... sayılı icra dosyası ile icra takibi yapıldığını, ancak borçlu şirketin borca itiraz etmesi üzerine icra müdürlüğü tarafından takibin durdurulmasına karar verildiğini, bu nedenlerle davalı aleyhine açılmış T.C. Merkezi Takip Sistemi .../... sayılı dosyası ödeme emrinde yazılı borca ve tüm ferilerine ilişkin itiraznı iptali ile takibin devamını, takip konusu alacağın %20'sinden aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına mahkum edilmesini, yargılama giderleri iel vekalet ücretinin davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; müvekkili şirket ile davacı arasında ... tarihinde davacının müvekkili şirkete sağlayacağı hizmete ilişkin Taahhütlü Abonelik Sözleşmesi aylık ödemeler yapılmak suretiyle akdedildiğini birsonraki sen esözleşme davacı operatör şirketinin yeni taahüt teklifiyle müvekkili ile anlaşmaya varıldığını, müvekkilinin davacı şirketle anlaşmasına mutabık kalarak sözleşme süresince ödemelerini düzenli olarak yaptığını, sözleşme süresi bitimine doğru müvekkili şirket tarafından taahüt süresi içerisinde ... müşteri danışmanına ait ... telefon numarayla iletişime geçilerek taahhüt bitimi itibariyle sözleşmesinin feshedilmesini istediği yönündeki iradesini belirttiğini ve bu iradesini sözlü olarak görüşerek bildirdiğini, 1 yıl süreli düzenlenmiş olan abonelik sözleşmesinin 12.ayı yani son ayına tekabül eden sözleşmenin bitim tarihi ...'dir. Ne var ki, taahhütlü abonelik sözleşmesine göre 12.aya ilişkin borç indirimli ve taahhütlü olması beklenirken son ayın faturası ... tarihinde taahütsüz ve indirimsiz fiyat üzerinden düzenlendiğini, müvekkili şirkete fazladan borç yüklendiğini, müvekkilinin davacı ile akdedilen sözleşmesinin süresi 1 yıl olarak düzenlenmiş ve sözleşmenin tarafları bu süre boyunca edimleri yerine getirmesi gerekirken davacı 11 ay sözleşme yapmış gibi 12.ayda da vermesi gereken taahhütlü ve indirimli hizmeti taahhüt yokmuşçasına indirimsiz fiyat üzerinden faturalandırmışsa da taahhütlü aboneliklerde taahhüt süresince sözleşme ve taahhütname koşullarında tüketici aleyhine değişiklik yapılamayacağı hükmünün açık olduğunu, müvekkili şirket hakkında açılmış bulunan iş bu itirazın iptali davasının esastan reddini, takibinde haksız ve kötü niyetli olan alacaklı hakkında takip konusu alacağın %20'sinden az olmamak üzere kötü niyet tazminatına mahkum edilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Merkezi Takip Sistemi'nin .../... E. Sayılı dosyası uyap sistemi üzerinden celp edilmiştir.
Davacı şirkete yazılan müzekkerelere verilen cevaplar dosya arasına alınmıştır.
Elektrik-Elektronik İletişim uzmanı bilirkişisi ...'in ... tarihli bilirkişi raporunda özetle;"Tüm bu anlatımlar ve yasal mevzuat göz önüne alındığında, takdiri sayın mahkemeye ait olmak üzere; Davacı ... Vekilinin dilekçe ve eklerinde paylaşmış oldukları ... dokumanla incelendiğinde toplam 45 adet farklı telefon numarası için ödenmemiş faturalar sebebiyle toplam ...-TL fatura tahakkuk ettiği ve takip başlatıldığı görülmüştür.Dosya eklerinde yapılan incelemelerde toplam 45 adet ... hat içerisinden 8 adet numara örneklenerek aylık olarak tahakkuk eden faturalar, abonelik başlangıç ve bitişleri 2010 yılından itibaren paylaşılan dosyalardan elenerek çıkartılarak listelenmiştir. Aşağıdaki listede de görüleceği üzere taahhütlü sabit bir fiya üzerinden aylık fatura tahakkuku olmadığı her bağımsız ... hat için aylık olarak değişilik gösterdiği ayrıca sözleşme başlangıç tarihlerinin 2010 yılı ile 2021 yılı arasında değiştiği görülmektedir.Davalı tarafın açıklamalarında belirtmiş olduğu "5- 1 yıl süreli düzenlenmiş olan abonelik sözleşmesinin 12.ayı yani son ayına tekabül eden sözleşmenin bitim tarihi ...'dir. Ne var ki, taahhütlü abonelik sözleşmesine göre 12.aya ilişkin borç indirimli ve taahhütlü olması beklenirken son ayın faturası ... tarihinde taahhütsüz ve indirimsiz fiyat üzerinden düzenlenmiş olup müvekkil şirkete fazladan borç yüklenmiştir."Açıklamalarına göre 12. Ay için tahakkuk etmesi gereken fatura bedeli hesaplanamamaktadır. Zira 45 ADET ... hat için tahakkuk eden faturalar her ay değişiklik göstermekte ayrıca, hangi ... hattı hangi kampanya kapsamında ve kapmanyanın sabit ücreti ne kadar ve özellikleri nedir konularında dosyada hiç bir bilgi yoktur. Önceki bölümlerde görüleceği üzere; ... tarafından paylaşılan bilgiler filtre edilmeden 2010 yılından itibaren müşteri adına göre listelenip paylaşılmıştır. Her hat için bu çalışma yapılması gerekiyorsa 2010 yılından itibaren değil anlaşmazlık dönemi olan 2022 yılı son 4-5 ayına ait her ... hat için detay aylık fatura dökümleri, kampanya özellikleri( sabit ücret ek ücretler, indirim vs) detaylara ihtiyaç vardır. Bu şekilde 45 hat için fatura dökümleri ve dahil oldukları kampanya detayları tek tek incelenerek tek tek fazla hesaplar çıkartılıp anlaşmazlık konusu ...-TL fatura tahakkuku iredelenecekse yeni gelecek belgeler ile birlikte olacağı"rapor edilmiştir.
Elektrik-Elektronik İletişim uzmanı bilirkişisi ...'in ... tarihli bilirkişi Ek raporunda özetle;"Tüm bu anlatımlar ve yasal mevzuat göz önüne alındığında, takdiri sayın mahkemeye ait olmak üzere; İlk raporumuzda " ... Vekili ... tarafından paylaşılan bilgiler filtre edilmeden 2010 yılından itibaren müşteri adına göre listelenip paylaşıldığı, Dosyada özensizce herhangi bir sözleşme ve taahhütname paylaşılmadığı, bu sebeple ortada incelenecek bir evrak olmadığı sadece konu ile ilgisi olmayan 2010 yılının faturaları paylaşıldığı ve bu özensiz ve eksik evraklar ile herhangi bir sonuç ortaya çıkmayacağı belirtilerek, dosyada eksik olan evrakların eklenmesi talep edilmişti. Sayın Mahkeme Heyeti tarafından yazılan müzekkere ile bu eksik evrakların dosyaya iliştirildiği görülmüş ve bu kapsamda yapılan çalışmalarda; Dosyada paylaşılan ... (Aylık tarife indirimi) evrakı Madde 2 (i) de belirtildiği üzere: ... tarihinde yürürlüğe giren indirimli tarife sözleşmesinin takip eden fatura tarihinden itibaren uygulanacağı anlaşıldığından; bahse konu indirimin ...-... dönem faturası için ilk kez uygulanmaya başladığı anlaşılmaktadır. Sözleşme 24 ay süreli olması sebebiyle indirim dönemi de en son ...-... dönem faturasına uygulanıp tamamlanması gerekirken. ( Sözleşmenin onaylandığı ...- ... arasındaki tarihi kapsayacak şekilde indirimli tarife başlatılmış olsa bile ...- ... döneminde de 24 aylık tarifenin son ayı olarak indirimin devam etmesi gerekirdi.) ... tarafından 1 ay önce bitirilerek Davalı ...'ne indirim uygulaması gereken aboneliğin 24. Ayı olan son ayda indirimsiz tarifeden fatura tahakkuk ettirmiştir. Dosyada paylaşılan ... (Aylık tarife indirimi) evrakı Madde 2 (iii) de belirtildiği şekli ile yapılan hesaplamada ...- ... dönemi için tahakkuk eden indirimsiz toplam ...-TL fatura bedeline ...-TL indirim uygulanması gerektiği ve indirim uygulanmış hali ile ...-TL fatura tahakkuku yapılmış olması gerekirdi Sonuç olarak ... ile ... dönemini kapsayan fatura tahakkukunda Davalı ... firmasının ... firmasına ...-TL fazla ödeme yaptığı" rapor edilmiştir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE;
Dava;davacı ile davalı arasında mobil Telefon Kurumsal Abonelik Sözleşmesi uyarınca davacının kullandığı hatlara ilişkin fatura bedellerini ödemediği iddiasıyla davacı tarafından davalı aleyhine T.C. Merkezi Takip Sistemi .../... Sayılı dosyası ile girişilen ilamsız icra takibine davalı tarafından yapılan itirazın iptali talebinde yöneliktir.
Yazılan müzekkerelere verilen cevaplar, alınan bilirkişi raporları ve tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde ; taraflar arasındaki sözleşmenin ... tarihinde yürürlüğe girdiği, sözleşmenin süresinin 24 ay olduğu ve indirim döneminin en son ...-... dönem faturasına uygulanıp tamamlanması gerektiği ve ancak ; davacının sözleşmeyi bir ay önce nihayete erdirerek davalının aboneliğinin 24.ayında indirimsiz tarife uyguladığı ve bu nedenle icra takibi nedeniyle davalının davacıya borcu bulunmadığı anlaşılmakla, davanın reddine ve icra takibinde bulunurken davacının kötü niyetli davrandığı değerlendirilmediğinden; davacı aleyhine kötü niyet tazminatına hükmedilmesine yer olmadığına dair aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Koşulları oluşmadığından davacı aleyhine kötü niyet tazminatına hükmedilmesine yer olmadığına,
3-Harçlar Kanunu ve Harçlar Tarifesi gereğince alınması gereken ...-TL maktu karar ve ilam harcından peşin alınan ...-TL harcın mahsubu ile bakiye ... -TL harcın davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
4-Davalı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden; karar tarihinde yürürlükte bulunan A.A.Ü.T. uyarınca dava değeri üzerinden belirlenen ...-TL vekalet ücretinin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
5-Zorunlu arabuluculuğa ilişkin dava şartı nedeniyle kamu tarafından yapılan ...-TL yargılama giderinin 6325 sayılı HUAK'ın 18/A-13. maddesi gereğince davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
6-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına,
7-Gider avansının kullanılmayan kısmının kararın kesinleşmesine müteakip yatıran tarafa iadesine,
Dair, taraf vekillerinin yüzüne karşı miktar itibariyle kesin olarak karar verildi. 08/07/2025
Katip ...
¸e-imza
Hakim ...
¸e-imza