T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2024/73 Esas
KARAR NO : 2024/752
DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 29/01/2024
KARAR TARİHİ : 24/10/2024
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalı ... şirketince sigortalanan ve dava dışı ...'a ait ... plakalı aracın ... tarihinde davacının sevk ve idaresindeki ... plakalı araca çarptığını ve maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiğini, kazanın meydana gelmesinde davacının kusurunun bulunmadığını, kaza sonucunda davacının aracında büyük hasar oluştuğunu, tamir masrafının yüksek olması nedeniyle aracın hala yaptırılamadığını, araçta değer kaybı meydana geldiğini belirterek ... TL değer kaybı tazminatının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davacı vekili ... tarihli değer artırım dilekçesi ile; araç değer kaybı tazminatı talebini ... TL ye yükselttiklerini belirtmiş, tamamlama harcını yatırmış, değer artırım dilekçesi davalı tarafa usulüne uygun olarak tebliğ edilmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; yetki itirazında bulunduklarını, belirsiz alacak davası açılmasında hukuki menfaatın olmadığını, dava konusu kazada müvekkilinin sigortalanının kusuru oranında sorumlu olduğunu, davacı tarafın kusurunun sorumluluk dışında olduğunu, öncelikle kusur durumunun tespit edilmesi gerektiğini, dava açılmadan önce müvekkili şirketin ... TL değer kaybı ödemesi yaptığını, başkaca bir sorumluluklarının kalmadığını, aracın geçmişte başka bir kazaya karışıp karışmadığının tespit edilmesi gerektiğini, müvekkilinin dava konusu zarardan azami olarak poliçe teminat limitleri dahilinde sorumlu olduğunu, davacının aracındaki hasar için ... TL rücuen hasar tazminatı ödemesi yapıldığını belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Dava; davalı sigorta şirketine ZMMS ile sigortalı olan ... plakalı araç ile davacıya ait ... plakalı aracın çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazası nedeniyle davacıya ait araçta oluşan değer kaybı bedelinin davalıdan tahsili istemine ilişkin maddi tazminat davası niteliğindedir.
Mahkememizce dava konusu kazaya karışan araçların ruhsat kayıtları dosya arasına alınmış, davalı sigorta şirketinden ZMMS poliçesi ve hasar dosyası celbedilmiş, dava konusu araca ait tramer kayıtları getirtilmiş, adli trafik bilirkişisi ve sigorta eksperi bilirkişiden oluşan bilirkişi heyetinden rapor alınmıştır.
Adli trafik bilirkişisi ve sigorta eksperi bilirkişiden oluşan bilirkişi heyeti tarafından tanzim edilen ... tarihli bilirkişi raporunda özetle; ... plakalı araç sürücüsü ...'ın meydana gelen kazada 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu Madde 52/1-a,(Kavşaklara girerken hızlarını azaltmak zorundadır),Madde 47/1-b (Trafik ışıklarına uymak zorundadır) Madde 47/1-c (Trafik işaret ve levhaları, cihaz ve yer işaretlemeleri ile belirtilen veya gösterilen hususlara uymak zorundadır), Madde 84/a (Kırmızı ışıklı trafik işaretinden geçme) dikkat ve özeni göstermeyerek dikkat ve özen yükümlülüklerine aykırı hareket ederek tamamen hatalı davranışı sonucu kazanın meydana geldiği, ... plakalı otomobil sürücüsü ...’ın kazanın oluşumunda etken hal ve hareketinin bulunmadığı, dava konusu araç üzerinde yapılan hasar tespiti ve buna bağlı olarak değişecek parça ve işçilikler göz önüne alınarak ...-TL değer kaybına uğrayacağı (kaza tarihi itibarıyla), ... tarihinde ilgili sigorta şirketi tarafından ödenmesi yapılan ... TL'nin mahsubu ile kalan bedelin ... TL olduğu belirtilmiştir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; dava konusu kaza tarihi olan ... tarihinde davalı sigorta şirketine ZMMS poliçesi ile sigortalı olan ... plakalı aracın davacıya ait ... plakalı araca çarpması neticesinde maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiği, dosya kapsamında alınan ve Mahkememizce de benimsenen adli trafik bilirkişisi ve sigorta eksperi bilirkişiden oluşan bilirkişi heyeti tarafından tanzim edilen ... tarihli bilirkişi raporunda dava konusu kazanın oluşumunda davalı ... şirketi tarafından ZMMS ile sigortalanan ... plakalı aracın dava dışı sürücüsünün tamamen kusurlu olduğu, davacıya ait araç sürücüsünün kusurunun bulunmadığı kanaatine varıldığının belirtildiği, yine kaza nedeniyle ve kaza tarihi itibariyle davacının aracında oluşan değer kaybının ...-TL olduğunun, davalı ... şirketi tarafından dava açılmadan önce ... TL ödeme yapıldığının, davacının talep edebileceği bakiye değer kaybı tazminatı miktarının ... TL olduğunun tespit edildiği, böylece kazanın oluşumunda davalı ... şirketi tarafından ZMMS ile sigortalanan ... plakalı aracın dava dışı sürücüsünün % 100 oranında kusurlu olduğunun kabulü gerektiği, bilirkişi tarafından tespit edilen ...-TL değer kaybı tazminatından davalı ... şirketinin zorunlu mali mesuliyet sigortacısı sıfatıyla Karayolları Trafik Kanunu ve Sigorta Genel Şartları uyarınca sorumluluğunun bulunduğu, davacı tarafça davalı ... şirketine ... tarihinde başvuru yapıldığına ilişkin belgenin dosyaya sunulmuş olması nazara alınarak davalı ... şirketinin ... tarihinde temerrüde düşürüldüğü anlaşıldığından davanın kabulüne karar vermek gerektiği sonuç ve kanaatine varılarak aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM: Gerekçeleri yukarıda açıklandığı üzere;
1-Davanın KABULÜ İLE,
...-TL araç değer kaybı tazminatının (davalı ... şirketi poliçe limitiyle sınırlı olarak sorumlu tutulmak kaydıyla) temerrüt tarihi olan ... tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
2-Harçlar Kanunu ve Harçlar Tarifesi gereğince alınması gereken ...-TL nispi karar ve ilam harcından peşin alınan ... TL harcın mahsubu ile bakiye ...-TL harcın davalıdan alınarak HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
3-Davacı kendisini vekil ile temsil ettirdiğinden yürürlükteki Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereğince ...-TL nispi vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
4-Davacı tarafından yapılan ... TL yargılama gideri (davetiye, müzekkere, bilirkişi gideri), ...-TL peşin harç, ... TL tamamlama harcı ve ...-TL başvuru harcı olmak üzere toplam ...-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya VERİLMESİNE,
5-Zorunlu arabuluculuğa ilişkin dava şartı nedeniyle kamu tarafından yapılan ...-TL yargılama giderinin 6325 sayılı HUAK'ın 18/A-13. maddesi gereğince davalıdan alınarak HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
6-Taraflarca Mahkememiz veznesine depo edilen ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde yatıran tarafa İADESİNE,
Dair; davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı tarafın yokluğunda, miktar itibariyle kesin olmak üzere verilen karar açıkça okunup usulen anlatıldı. 24/10/2024
Katip ...
¸e-imza
Hakim ...
¸e-imza