T.C.
ANTALYA
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2024/930 Esas
KARAR NO: 2024/883
DAVA: İtirazın İptali (Havale Sözleşmesinden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 26/02/2024
KARAR TARİHİ: 16/12/2024
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Havale Sözleşmesinden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Antalya ... Asliye Hukuk Mahkemesi ... E., ... K. sayılı ilamıyla görevsizlik kararı verilmesi üzerine mahkeme dosyası mahkememize tevzi edilmiştir.
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; Davacının ...'da işçi olarak çalıştığını, bugüne kadarki bütün birikimini kullanarak ... ilinde ... sahibi olabilmek amacıyla ... tarihinde davalı ...'den kooperatif hissesini devraldığını, davacı ile davalılar arasında ... TL bedel karşılığından taşınmaz satışı konusunda anlaşıldığını, davacının taşınmaz bedelini ödediğini ancak davalıların edimini yerine getirmediğini, davalıların halihazırda dava dışı kooperatife üyeliklerinin devam ettiğini, davacıya gerçekte hiçbir zaman olmayan bir üyelik numarası ile devir işlemi gerçekleştirdiklerini, dava konusu taşınmazın hiçbir zaman davacıya devredilmeyeceğini bilerek ve isteyerek , davacıyı yanıltarak taşınmaz bedeli aldıklarını, davacının, Antalya Genel İcra Dairesinin ... esas sayılı dosyası ile takip başlatıldığını, davalıların dava dışı kooperatifin gerçekte olmayan daireleri sattığını bildiğini, davacının yurt dışında yaşamasından faydalandığını, davacıdan haksız kazanç elde ettiklerini, bu nedenle davalının Antalya Genel İcra Dairesinin ... esas sayılı takip dosyasına yapılan itirazın iptaline ve takibin devamına, icra takibine kötüniyetli olarak itiraz edildiğinden alacağın %20'sinden aşağı olmamak üzere icra inkar tazminatına hükmedilmesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; takibin dayanağının kooperatif hisse devri protokolü ile ilgili olup davanın görevsiz mahkemede açıldığını ve müvekkilinin davalıya karşı herhangi bir borcu bulunmadığını, kooperatif hisse devrinin noter aracılığı ile yapıldığını, Antalya ...Noterliğinin ... yevmiye numaralı kooperatif hisse devri sözleşmesi ile hisse devrinin usule ve yasaya uygun olarak gerçekleştiğini, kooperatif hisse devrinin yapıldığını, müvekkilinin devir borcunu yerine getirdiğini, kooperatif hakkında suç duyurusu olduğunu fakat Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı dosyasında müvekkiline ait hiçbir kayıt olmadığını, suç şüphesi dahi bulunmadığını, davalıların birinin vekil sıfatı ile işlem yaptığından husumet yönünden davanın reddine karar verilmesi, diğer davalı ... yönünden ise tarafların sözleşme kapsamında karşılıklı edimlerini eksiksiz yerine getirdiğinden davanın esastan reddine karar verilmesi gerektiğini, bu nedenle davanın usulden ve esastan reddine karar verilerek ayrı ayrı vekalet ücreti takdir edilmesini talep etmiştir.
Antalya ... Noterliğinin ... tarih ... yevmiye sayılı hisse devir sözleşmesinin onaylı sureti, ... İli ... İlçesi, ... Mahallesi ... ada ... parsel ... blok ... Kat ... numaralı bağımsız bölümün aktif pasif maliklerini gösterir tapu kaydı dosya arasına alınmıştır.
Mahkemelerin görevi kanunla düzenlenir. Göreve ilişkin kurallar, kamu düzenindendir. 6100 Sayılı HMK'nın 114/c maddesi uyarınca mahkemelerin görevi dava şartı olup, 115. maddesi uyarınca mahkeme dava şartlarının varlığını res'en araştırmakla yükümlüdür. Dava şartının mevcut olup olmadığı, mahkemece yargılamanın her aşamasında göz önünde bulundurulur.
Ticaret Mahkemelerinin hangi davalara bakacağı 01/07/2012 tarihinde yürürlüğe giren, 6102 sayılı TTK'nın 5. Maddesinde belirtilmiş olup 4. maddede hangi davaların ticari dava sayılacağı düzenlenmiştir. Buna göre; her iki tarafın da ticari işletmesi ile ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ve çekişmesiz yargı işleri ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın maddede belirtilen nedenlerden doğan davaların ticari dava sayıldığı açıklanmıştır. Kanunda sayılan bu davalara mutlak ticari dava denilir. Mutlak ticari davaların yanında nispi ticari davalar da mevcuttur. Bir davanın nispi ticari dava sayılabilmesi için, her iki tarafın tacir olması ve uyuşmazlığını her iki tarafın ticari işletmesinden kaynaklanıyor olması, bu iki unsurun birlikte bulunması gerekmektedir.
6102 sayılı TTK'da değişiklik yapan ve 01/07/2012 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 6335 sayılı kanunun 2. maddesiyle, 6102 sayılı TTK'nın 5. maddesinin 3. fıkrası değiştirilmiş ve Asliye Ticaret Mahkemesiyle Asliye Hukuk Mahkemesi ve diğer hukuk mahkemeleri arasındaki ilişki görev ilişkisi olarak düzenlenmiştir.
Dava, itirazın iptali talebine yöneliktir. Davanın taraflarından herhangi birisi kooperatif değildir. Davanın tarafları tacir değildir ve davaya konu olay Türk Ticaret Kanunu'nda düzenlenen hususlardan olmadığı için; dava, mutlak ticari dava değildir. Tarafların tacir olmadığının anlaşılması karşısında; iş bu dava nispi ticari davalardan da değildir. Belirtilen nedenlerden dolayı görevli mahkemenin Antalya ... Asliye Hukuk Mahkemesi nedeniyle aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM :Gerekçesi Yukarıda açıklanacağı üzere;
1-Mahkememizin GÖREVSİZLİĞİNE, davanın göreve ilişkin dava şartı noksanlığı nedeniyle HMK'nın 114/1-c ve 115/2. maddeleri uyarınca USULDEN REDDİNE,
2-Görevli mahkemenin ANTALYA ... ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ olduğuna,
3-6100 sayılı HMK'nun 331/2. maddesi uyarınca yargılama harç ve giderleri ile ücreti vekalet hususunun gönderilen görevli mahkemece hüküm altına alınmasına, süresi içinde kanun yoluna başvurulmayarak kesinleşme tarihinden veya kanun yoluna başvurulması halinde bu başvurunun reddi kararının tebliği tarihinden itibaren 2 hafta içinde dava dosyasının görevli mahkemeye gönderilmesini talep etmediği takdirde davanın açılmamış sayılacağı hususunun İHTARINA,
4-Aynı konuda Antalya ... Asliye Hukuk Mahkemesi'nin görevsizlik kararı ile dosya Mahkememize geldiğinden ve bu haliyle her iki Mahkeme arasında olumsuz görev uyuşmazlığı oluştuğundan görevli mahkemenin belirlenmesi için dosyanın ilgili ANTALYA BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ DAİRESİ'NE GÖNDERİLMESİNE,
Dair; dosya üzerinde yapılan inceleme sonucunda miktar itibariyle KESİN olmak üzere karar verildi.16/12/2024
Katip ...
¸e-imzalı
Hakim ...
¸e-imzalı