T.C.
ANTALYA
4. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2025/783 Esas
KARAR NO: 2025/630
DAVA: İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ: 23/09/2025
KARAR TARİHİ: 06/11/2025
Mahkememizde görülmekte bulunan İtirazın İptali (Ticari Satımdan Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılamasının sonunda,
DAVA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkili şirketin kahvaltılık tarzı şarküteri tipi gıda ürünlerinin toptan ve perakende satımı ile iştigal olduğunu, daha çok davalı borçlu otel gibi otellere bu tarz ürünlerin satışını yapmakta olduğunu, müvekkili davacı ile davalı arasındaki ticari ilişki nedeniyle faturalara istinaden malların davalıya teslim edildiğini, davalı taraftan toplam ...- TL alacaklı olduğunu, davalı tarafından söz konusu miktarın da kabul edildiğini, davalıya borçların ödenmesi hususunda mail de gönderildiğini, ancak tüm bunlara rağmen borçların ödenmemesi üzerine alacakların tahsili için davalı aleyhine Antalya Genel İcra Dairesinin .../... Esas sayılı dosyası ile takip başlattıklarını, davalının takibe itirazı üzerine takibin durdurulduğunu belirterek davanın kabulü ile öncelikle davalı aleyhine ihtiyati haciz kararı verilmesine, itirazın iptaline, takibin devamına, davalının icra inkar tazminatına hükmedilmesine, yargılama giderleri ve vekalet alacağının davalıya yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :
Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; öncelikle yetki itirazında bulunduklarını belirterek davacı firmanın, müvekkili otel işletmesine bir kısım ürün tedarikinde bulunduğunu, tedarik edilen ürünleri bir kısmının paketlenme, muhafaza ve sunuma uygun olmaması nedeniyle iadesinde sorunlar yaşadıklarını, iade faturası düzenlenmesi konusunda mutabık kalındığını ancak davacının yükümlülüğünü yerine getirmediğini, anlaşmaya ve ticari teamüllere aykırı davranıldığını, tüm bu nedenlerle davacının icra takibinde haksız olduğunu ve açılan haksız davanın reddini savunmuştur.
Antalya Genel İcra Dairesinin .../... Esas sayılı dosyası sureti dosyamız arasına alınmıştır.
... Vergi Dairesine yazılan müzekkereye cevap verilmiştir.
Davacı vekili ... tarihli dilekçesinde; davaya konu Antalya Genel İcra Dairesinin .../... Esas sayılı dosyasında davalı şirket tarafından dava masrafları ile birlikte haricen ödendiğini, müvekkili şirketin alacağının sona erdiğini, dosyanın feragat nedeniyle kapatılmasını talep etmiştir.
Davalı vekilinin ... tarihli dilekçesinde gelinen aşamada icra dosyası borçlarının haricen ödendiğini, müvekkili şirketin borcunun sona erdiğini, teminatın iadesine muvafakat ettiklerini, vekalet ücreti ve yargılama gideri taleplerinin bulunmadığını beyan etmiştir.
DEĞERLENDİRME VE GEREKÇE; Dava, itirazın iptali istemine ilişkindir.
Feragat ile dava sona erdiğinden, feragatten sonra yapılan duruşmaya taraflar gelmeseler bile, mahkeme, dosyanın işlemden kaldırılmasına karar veremez; davanın feragat nedeniyle reddine karar vermelidir. (Hukuk Muhakemeleri Usulü-Prof Baki Kuru, Cilt:4, 2001 Basım, sf:3618)
Feragat davayı sona erdiren taraf işlemi olup, geçerliliği için Mahkemenin veya karşı tarafın kabulüne gerek bulunmadığından feragat nedeniyle davanın reddine karar vermek gerekmiş, açıklanan gerekçelerle aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Ayrıntısı gerekçeli kararda açıklandığı üzere;
1- Davacının davasının FEREAGAT NEDENİYLE REDDİNE,
2-Alınması gereken ... TL harçtan peşin olarak alınan ... TL'nin mahsubu ile fazladan yatırılan ... TL harcın karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya iadesine,
3-Davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde BIRAKILMASINA,
4-Artan ve kullanılmayan gider avansının karar kesinleştiğinde ve talep halinde davacıya İADESİNE,
5-Davalı tarafın vekalet ücreti ve yargılama gideri talebi bulunmadığından bu hususta karar verilmesine yer olmadığına,
6-Arabuluculuk faaliyeti nedeniyle hesaplana ... TL'nin davalıdan alınarak HAZİNEYE GELİR KAYDINA,
Dair, tarafların yokluğunda, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 6100 s. HMK'nın 345. maddesi gereğince ( 2 ) hafta içerisinde, ilgili İstinaf Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere Mahkememize verilecek dilekçe ile istinaf yolu açık olmak üzere karar verildi. 06/11/2025
Katip ...
E-imzalı
Hakim ...
E-imzalı