(5271 S. K. m. 286) (5237 S. K. m. 179)
Yerel Mahkemece verilen mahkumiyet hükmüne karşı sanık tarafından istinaf yoluna başvurulmakla, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
İstinaf başvurusunun reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar, belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede;
5237 sayılı TCK'nın 179/3. Maddesine göre; alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişinin TCK'nın 179/2. maddesine göre suç tarihi itibariyle " bir aydan iki yıla kadar hapis " cezası ile cezalandırılacağının belirtilmesi karşısında, mahkemece temel hapis cezası miktarının "ay" olarak belirlenmesi, artırma ve indirimlerin "ay" üzerinden yapılması gerekirken "gün" üzerinden uygulama yapılması sonuç cezayı değiştirmediğinden istinaf nedeni yapılmamıştır.
İstinaf incelemesine konu karar açıklanması geri bırakılan ilamın açıklanması mahiyetinde olmakla birlikte olayın meydana geldiği tarihte atılı suçun cezasının alt sınırının 1 ay hapis cezası olduğu, iki sınır arasında temel ceza belirlenirken suçun işleniş şekli, meydana gelen zararın ağırlığı, sanığın kusurunun yoğunluğu nazara alınmak suretiyle adalet ve hakkaniyet kurallarına uygun bir cezaya hükmedilmesi gerektiği nazara alındığında; tek taraflı maddi hasarlı yaralamalı trafik kazası sonucunda yapılan ölçümde olay anı itibariyle 2,59 promil alkollü olduğu tespit edilen sanık hakkında alt sınırdan daha fazla uzaklaşılarak ceza tayin edilmemesi sanık istinaf yoluna başvurduğundan aleyhe istinaf nedeni yapılmamıştır.
Yukarıda eleştirilen hususlar dışında Acıpayam 1. Asliye Ceza Mahkemesinin 23/10/2018 tarih, 2018/373 Esas, 2018/480 Karar sayılı sanık hakkında trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan verilen mahkumiyet kararında; usule ve esasa ilişkin herhangi bir hukuka aykırılığın bulunmadığı, delillerde veya işlemlerde herhangi bir eksiklik olmadığı, ispat bakımından değerlendirmenin yerinde olduğu saptandığından;
Sanık ….'ün İSTİNAF BAŞVURUSUNUN ESASTAN REDDİNE, dosyanın hükmü veren ilk derece mahkemesine gönderilmesine,
CMK'nın 286/2-a maddesi uyarınca kesin olmak üzere 01/03/2019 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)