(1632 S. K. m. 66, 73, Ek m. 8) (765 S. K. m. 59) (5237 S. K. m. 62) (353 S. K. m. 217) (647 S. K. m. 4)
Firar suçundan sanık Ter. P.Er Şakir DÜZ hakkındaki 12 nci Mknz. P.Tug. Komutanlığı Askeri Mahkemesinin 18.10.2005 gün ve 2005/784-606 sayılı mahkumiyet hükmünün, sanık tarafından yasal sürede temyiz edilmesi üzerine, Başsavcılığın 30 Ocak 2006 tarih ve 2006/506 sayılı onama görüşünü içeren tebliğnamesi ekinde Dairemize gelen dava dosyası incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
HÜKÜM I: Askeri Mahkemece; sanığın, 22 Ağustos 2003-06 Eylül 2003 ve 29 Eylül 2003-21 Ekim 2003 tarihleri arasında kendiliğinden dönmek suretiyle sona eren iki ayrı firar suçunu işlediği kabul edilerek, ASCK'nın 66/1-a, 73 ve TCK'nın 59/2 nci maddelerinin ikişer kez uygulanması suretiyle, ayrı ayrı beşer ay, sonuçta on ay hapis cezası ile mahkumiyetine karar verilmiştir.
TEMYİZ I: Bu hükmün sanık tarafından temyiz edilmesi üzerine, Askeri Yargıtay 1 inci Dairesinin 26.1.2005 gün ve 2005/129-126 sayılı ilamı ile ilk mahkumiyet hükmünün suçun sona erme tarihindeki hata nedeniyle bozulmasına, diğer mahkumiyet hükmünün onanmasına karar verilmiştir.
HÜKÜM II: Bozma ilamına uyma kararı veren Askeri Mahkemece; yeniden yapılan yargılama sonucu, sanığın 22.8.2003-4.9.2003 tarihleri arasında firar suçunu işlediği kabul edilerek, eylemine uyan ASCKnın 66/1-a, 73, TCK'nın 62 nci maddeleri uyarınca sonuç olarak beş ay hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.
TEMYİZ II: Bu hüküm yasal süresi içerisinde sanık tarafından özetle, Suç kastı ile hareket etmediği, verilen cezanın paraya çevrilip, ertelenmesi gerektiği öne sürülerek temyiz edilmiştir.
Dosyanın incelenmesinde; Askerlik hizmetini 5 inci Hd. A.K.lığı emrinde yapan sanığın, Mareşal Çakmak Asker Hastanesince ESWL (taş kırma) tedavisi için GATA Üroloji Polikliniğine sevkedildiği, 18 Ağustos 2003 tarihinde Hastaneye müracaat eden sanığa, 19 Ağustos 2003 tarihinde bir kür ESWL tedavisi uygulandığı ve on gün istirahatle kıtasına gönderildiği, Ankara-Iğdır arası iki günlük dönüş yol süresi sonunda birliğine dönmeyen sanığın, istirahatini evinde geçirdiğini ifade ettiği ve 04 Eylül 2003 tarihinde Erzurum Ulş. ve Konak Komutanlığına katıldığı maddi vakıa olarak sabittir.
Uyum ve kararlılık gösteren Askeri Yargıtay kararlarında, erbaş ve erlerin birliklerinin bulunduğu garnizon dışındaki askeri hastanelerden aldıkları kıtasına taburcu kaydını içeren yirmi güne kadar istirahat sürelerini memleketinde geçirmeleri halinde, istirahat süresini geçirip birliklerine zamanında katılmayanların eylemlerinin firar suçunu oluşturacağı kabul edilmiş bulunmaktadır.
Askeri Mahkemece, sanığın 22.8.2003-4.9.2003 tarihleri arasında temadi eden ve mahiyeti itibariyle mazeret kabul etmeyen firar suçunu işlediği sabit görülerek, hakkında tatbik olunan kanun maddesinin alt sınırından ceza tayin edilmesi, sanık lehine kanuni ve takdiri indirim maddelerinin uygulanması, firar suçunun sırf askeri suç vasfında olması nedeniyle 647 sayılı Kanunun 4/Son ve ASCK'nın EK-8inci maddesi uyarınca paraya çevrilememesi ve ASCKnın 47/A maddesine göre ertelenmemesi nedeniyle, usul ve esas yönlerinden yasaya uygun bulunan mahkumiyet hükmünün onanmasına karar verilmiştir.
SONUÇ VE KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Sanığın kabule değer görülmeyen temyiz sebeplerinin 353 sayılı Kanunun 217/2 nci maddesi uyarınca REDDİNE;
Usul ve esas yönlerinden yasaya uygun bulunan mahkumiyet hükmünün ONANMASINA;
Tebliğnameye uygun olarak, 08.02.2006 tarihinde, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy