(1632 S. K. m. 47, 66, 73, Ek m. 8) (765 S. K. m. 59) (5237 S. K. m. 50, 51) (353 S. K. m. 217)
Firar suçundan sanıklar Ter. Ulş. Uzm. Çvş.Ümüt Çağlar KILINCARSLAN ve Ter.Ulş.Uzm.Çvş.Aladdin YILMAZ hakkında Ege Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesince verilen 30.12.2004 gün ve 2004/461-522 esas ve karar sayılı mahkumiyete ilişkin hükümlerin, sanıklar müdafii ile sanık Ümüt Çağlar KILINCARSLAN tarafından süresinde ayrı ayrı temyiz edilmesi üzerine, Askeri Yargıtay Başsavcılığının 23.02.2006 gün ve 2006/1190 sayılı tebliğnamesi ekinde hükümlerin onanması gerektiği görüşü ile Dairemize gönderilen dava dosyası incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Askeri Mahkemece; sanıkların, 25.03.2004-06.04.2004 tarihleri arasında kendiliğinden dönmekle sona eren firar suçlarını işledikleri kabul edilerek eylemlerine uyan ASCK'nın 66/1-a, 73 ve TCK'nın 59/2 nci maddeleri gereğince beşer ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar verilmiş;
Hükümler, sanıklar müdafii tarafından özetle; kararın usul ve yasaya aykırı olduğu ileri sürülerek; sanık Ümüt Çağlar KILINCARSLAN tarafından da özetle; kendiliğinden dönmesi nedeniyle ceza verilmemesi ya da daha fazla indirim yapılması gerektiği, lehe hükümler içeren 5237 sayılı Kanunun 50 ve 51 inci maddelerinin ve Ceza Muhakemeleri Usul Kanununun uygulanması gerektiği sebepleriyle süresinde temyiz edilmiş, tebliğnamede hükümlerin ayrı ayrı onanması yönünde görüş ve düşünce bildirilmiştir.
Dosyanın incelenmesinden; Ege Ordu Lojistik Destek Ulaştırma Oto Tb. Orta Ulş. Oto Bl. K.lığı emrinde görevli bulunan sanıklar Ulş.Uzm.Çvş.Aladdin YILMAZ ve Ulş.Uzm.Çvş.Ümüt ÇAĞLAR KILINCARSLANın; Bölük K.Ulş.Yzb.Seçkin YILMAZ tarafından verilen 2 ve 3 günlük disiplin cezalarının infazı için 25.03.2004 tarihinde Astsb.Murat ÇAĞATAY nezaretinde 57 nci Top.Tug.Disiplin Cezaevine sevk edildikleri, (Dz.25, 38, 31), Disiplin Cezaevine giderken sanıkların temiz çamaşır almak için evlerine uğramalarına izin verildiği, eve giren sanıkların ön kapıda bekleyen Astsb.Murat ÇAĞATAYı atlatarak arka kapıdan çıkarak firar ettikleri (Dz.31), bir süre firar halini sürdüren sanıkların 06.04.2004 tarihinde kendiliklerinden dönerek birliklerine katıldıkları (Dz.33), aynı gün tutuklanarak cezaevine kapatılan sanıkların belirtilen tarihler arasında hiçbir özre yer vermeyen firar suçlarını işledikleri maddi vakıa olarak sübuta ermiştir.
Cezai sorumluluklarını etkileyen bir akıl hastalıklarının bulunmadığı ve müşahedelerine gerek olmadığı duruşmada dinlenen bilirkişi tarafından tespit edilen sanıkların (Dz.103, 104, 107), müsnet firar suçundan; Askeri Mahkemece, karar yerinde gösterilen haklı ve hukuka uygun gerekçelerle alt sınırdan cezalar tayin edilerek, kanuni ve takdiri indirim sebepleri de uygulanarak yazılı olduğu şekilde mahkumiyet hükümleri kurulmasında usul ve esas itibariyle herhangi bir isabetsizlik bulunmamaktadır.
Müsnet firar suçunun sırf askeri suç kapsamında olması nedeniyle, ASCK'nın 47 ve 5329 sayılı Kanunla ASCK'na eklenen Ek-8 inci maddeleri gereğince paraya veya tedbirlere çevrilmesinin yahut ertelenmesinin mümkün olmaması nedeniyle; keza gerek 5237 sayılı TCK'nın gerekse 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunun atılı firar suçları yönünden sanıklar açısından herhangi bir lehe hüküm içermemesi de anlaşıldığından, sanıklar müdafii ile sanık Ümüt Çağlar KILINCARSLANın tüm temyiz sebeplerinin reddiyle mahkumiyet hükümlerinin ayrı ayrı onanmasına karar verilmiştir.
SONUÇ VE KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle,
Sanıklar müdafiinin ve sanık Ümüt Çağlar KILINCARSLANın yerinde görülmeyen temyiz sebeplerinin 353 sayılı Kanunun 217/2 nci maddesi uyarınca REDDİNE,
Usul ve esas yönlerinden kanuna uygun her iki sanık hakkındaki mahkumiyet hükümlerinin ayrı ayrı ONANMASINA,
Tebliğnameye uygun olarak, 08.03.2006 tarihinde, oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy