(1632 S. K. m. 87) (5237 S. K. m. 62)
Emre itaatsizlikte ısrar suçundan sanık P. Er İsmail ÜZÜMCÜ hakkında 15 inci P.Tümen K.lığı Askeri Mahkemesinin 20.12.2005 tarih ve 2005/1049-771 sayılı mahkumiyet hükmünün sanık tarafından yasal sürede temyizi üzerine Başsavcılığın 28 Şubat 2006 tarih ve 2006/1311 sayılı hükmün onanması görüşünü içeren tebliğnamesi ekinde gelen dava dosyası incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Askeri Mahkemece; sanığın, 07.10.2005 tarihinde emre itaatsizlikte ısrar suçunu işlediği kabul edilerek, ASCK'nın 87/1 inci maddesinin birinci cümlesi ve 5237 sayılı TCK'nın 62 nci maddesi uyarınca yirmi beş gün hapis cezası ile cezalandırılmasına, yasal imkansızlık nedeniyle cezanın paraya çevrilmesine ve ertelenmesine yer olmadığına, karar verilmiştir.
Sanık hükmü süresinde, sebep göstermeksizin temyiz etmiştir.
Tebliğnamede ise, yasaya uygun olan hükmün onanması yönünde görüş bildirilmiştir.
Yapılan incelemede;
Cep telefonu ve radyo yasak olduğu için kullanmayacağım şeklinde düzenleme içeren Brl.K.lığının emri, sanığa olaydan daha önce tebliğ edilerek kişiselleştirilmiştir. Sanığın bilgisi dahilinde bulunan bu hizmet emrinin gereğini yerine getirmeyerek, kışla içinde cep telefonu bulundurduğu, anılan malzemenin 07.10.2005 tarihinde yapılan kontrolde üzerinde bulunduğunun tespit edildiği, tüm dosya kapsamından anlaşılmaktadır.
Sanık aşamalardaki sorgu ve savunmalarında (Dz.3,20); ailesiyle daha ucuza görüşebilmek amacıyla cep telefonu aldığını, telefonun dışarıda emanetçide durduğunu, olay günü lojman nöbetine giderken emanetçide bulunan cep telefonunu aldığını, nöbet sırasında telefonun üzerinde yakalandığını, telefonu kışlaya sokmadığını beyan etmiştir.
Dosya kapsamına göre sanığın mahkumiyetine karar verilmiş ise de; Tanık Uzm.Çvş.Osman ÖZAYın (D.4, 23/1) beyanlarına göre Sezgin Lojmanlarının nizamiyesinde bulunan kulübede olay tarihinde kayıt görevlisi olarak Akşam 20.30 - Sabah 08.30 arası (Dz.20) görevli olan ve lojmanlara giren sivilleri ve aile revirine gelenleri kontrol eden, ayrıca nizamiyede nöbet tutan iki silahlı nöbetçiyi kontrol eden inzibat olarak görevli olan sanığın üzerinde saat 23.45 sıralarında yaptığı aramada Nokia 3310 marka cep telefonu bulunduğu maddi vakıa olarak sabittir. Ancak cep telefonunun bulunduğu yerin kışla içerisi olup olmadığı belli değildir. Bu bakımdan cep telefonunun bulunduğu yerin kışla içerisi olup olmadığının tespiti ve sanığın olay esnasındaki görevi ile ilgili uyması gereken kuralları belirten görev veya nöbet talimatının da dosyaya ithali gerektiğinden, hükmün noksan soruşturma sebebiyle bozulmasına karar verilmiştir.
SONUÇ VE KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Mahkumiyet hükmünün sanığın temyizine atfen ve resen 353 sayılı Kanunun 221/1 inci maddesi gereğince noksan soruşturma yönünden BOZULMASINA,
Tebliğnamedeki görüşe aykırı olarak, 15.03.2006 tarihinde, oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy