(1632 S. K. m. 47, 66, 73, Ek m. 8) (765 S. K. m. 59) (5237 S. K. m. 62) (353 S. K. m. 251)
Firar suçundan sanık P.Er Tayfun GÜRDAĞ hakkındaki Ege Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesinin 05.10.2005 tarih ve 2005/105-400 sayılı mahkumiyet hükmünün sanık tarafından yasal sürede temyizi üzerine, Başsavcılığın 29 Aralık 2005 tarih ve 2005/5736 sayılı hükmün onanması görüşünü içeren tebliğnamesi ekinde gelen dava dosyası incelendi.
Gereği düşünüldü:
YARGILAMA AŞAMALARI:
HÜKÜM-I-: Askeri Mahkemece; sanığın, 19.08.2001-29.08.2001 tarihleri arasında yakalanmakla sona eren firar suçunu işlediği kabul edilerek ASCKnın 66/1-a ve TCKnın 59/2 nci maddeleri uyarınca on ay hapis cezasıyla mahkumiyetine karar verilmiştir.
TEMYİZ-I-: Bu hüküm sanık tarafından askerliğe elverişli olmadığı ve raporunun bulunduğu öne sürülerek temyiz edilmiştir.
DAİRE KARARI: Askeri Yargıtay 1 inci Dairesinin 01.10.2003 gün ve 2003/792-782 E. K. sayılı ilamı ile hükmün noksan soruşturmadan bozulmasına karar verilmiştir.
HÜKÜM-II-: Askeri Mahkemece, Askeri Yargıtayın bozma ilamına uyulmasına karar verildikten ve noksanlık giderildikten sonra; sanığın 19.08.2001-29.08.2001 tarihleri arasında firar suçunu işlediği kabul edilerek ASCKnın 66/1-a, 73 ve 5237 sayılı TCKnın 62/1 inci maddeleri uyarınca beş ay hapis cezasıyla mahkumiyetine, yolda ve nezarette geçen sürelerin 353 sayılı Kanunun 251/1 inci maddesi uyarınca cezasından mahsubuna karar verilmiştir.
TEMYİZ-II-: Bu hüküm sanık tarafından askerliğe elverişli olmadığı ve raporunun bulunduğu öne sürülerek temyiz edilmiştir.
TEBLİĞNAME: Tebliğnamede ise, yasaya uygun olan mahkumiyet hükmünün onanması yönünde görüş bildirilmiştir.
YAPILAN İNCELEMEDE: Sanığın Edremitte askerlik hizmetini yapmakta iken 17.08.2001 tarihinde, Edremit Asker Hastanesine, buradan da aynı gün İzmir Mevki Hst. Ortopedi Polikliniğine sevkedildiği, Edremit-İzmir arası 1 günlük yol süresi sonunda 19.08.2001 tarihine kadar İzmir Mevki Hastanesine müracaat etmesi gerekirken etmeyip memleketine gittiği, 29.08.2001 tarihinde birliğine katılmak üzere Kuşadasında bulunan otogara geldiğinde güvenlik kuvvetleri tarafından yakalanarak birliğine mevcutlu olarak teslim edildiği, böylece 19.08.2001-29.08.2001 tarihleri arasında kalan ve birliğine katılma kastı ile otogara geldiği kabul edilen sanığın kendiliğinden dönmekle sona eren firar suçunu işlediği kabul edilerek mahkumiyetine karar verilmiştir.
Sanık çeşitli aşamalardaki sorgu ve savunmalarında; psikolojik rahatsızlığı bulunduğunu ve bu sebeple firar ettiğini beyan etmiştir. Yapılan araştırma sonucu düzenlenen İzmir 600 Yataklı Mevki Asker Hastanesinin 02.06.2004 tarih ve 440 sayılı ek sağlık kurulu raporunda; sanığın askerliğe elverişsizlik halinin suç tarihlerini kapsamadığı, suç tarihlerinde (19.08.2001 - 29.08.2001) askerliğe elverişli olduğu tespit edilmiştir (D.75).
Askeri Mahkeme tarafından haklı ve yerinde gerekçelere dayanılarak kurulan mahkumiyet hükmünde usul, sübut, vasıf, temel cezanın tayini ve takdiri indirimin uygulanması yönünden herhangi bir isabetsizlik bulunmadığı; sırf askeri suç niteliğini taşıyan firar suçundan dolayı verilen kısa süreli hürriyeti bağlayıcı ceza, 5329 sayılı; Askeri Ceza Kanunu İle Disiplin Mahkemeleri Kuruluşu, Yargılama Usulü ve Disiplin Suç ve Cezaları Hakkındaki Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Ek Madde 8 ve ASCKnın 47/A maddelerinin içerdiği yasal imkansızlık karşısında para cezasına çevrilemeyip ertelenemeyeceğinden, kurulan hükümde yasaya aykırı bir durum bulunmadığı görülmüştür.
SONUÇ VE KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Sanığın kabule değer görülmeyen temyiz sebebinin 353 sayılı Kanunun 217/2nci maddesi uyarınca REDDİNE;
Usul ve esas yönlerinden kanuna uygun kurulan mahkumiyet hükmünün ONANMASINA;
Tebliğnamedeki görüş doğrultusunda, 18.01.2006 tarihinde, oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy