(1632 S. K. m. 66, 73) (5237 S. K. m. 53, 62)
İzin tecavüzü suçundan sanık Tnk.Er Turgut KARŞIKAYA hakkında KTBK.K.lığı Askeri Mahkemesinin 29.11.2005 gün ve 2005/897-702 sayılı mahkûmiyet hükmünün, sanık tarafından yasal süresinde sebep belirtilmeksizin temyiz edilmesi üzerine, Başsavcılığın 04 Nisan 2006 tarih ve 2006/2151 sayılı hükmün noksan soruşturma yönünden bozulması görüşünü içeren tebliğnamesi ekinde Dairemize gelen dava dosyası incelendi.
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
Askeri Mahkemece; sanığın, 29.07.2005-04.08.2005 tarihleri arasında izin tecavüzü suçunu işlediği sabit görülerek, eylemine uyan ASCKnın 66/1-b, 73 ve TCKnın 62 nci maddeleri uyarınca sonuç olarak beş ay hapis cezası ile cezalandırılmasına, infaz bitene dek TCKnın 53/1, 2 nci maddelerindeki haklardan yoksun bırakılmasına karar verilmiştir.
Dosya içeriğinden;
08.07.2005 tarihinde 4 gün yol hariç 17 gün süreyle Eskişehir iline kanuni izne gönderilen sanığın, saat 09:30da birliğinden ayrıldığı (Dz.37) ve aynı gün Ercan Hava Limanından çıkış yaparak aynı tarihte saat:13.24de Ankara ilinden yurda giriş yaptığı (Dz.27), izin bitiminde 29.07.2005 tarihinde birliğine dönmesi gerekirken dönmediği ve 04.08.2005 tarihinde saat 10:47de Mersin Taşucu Hudut Kapısından çıkış yapıp (Dz.27) aynı gün saat:21.55te birliğine katıldığı, böylece 29.07.2005 günü saat:09.30 - 04.08.2005 günü saat:10.47 tarihleri arasında izin tecavüzünde bulunduğu anlaşılmaktadır.
Bu itibarla, Askeri Mahkemece, dosyada mevcut delillerin tartışılıp değerlendirilmesinden sonra edinilen vicdani kanaate göre, sanığın, abisinin düğün tarihini beklediği için gittiği izninden zamanında dönüp birliğine katılamadığı şeklindeki mazeretinin askerlik hizmetine tercih edilebilecek geçerli bir mazeret olarak kabulünün mümkün olmaması ve esasen dosya mevcut aile nüfus kayıt örneğine göre abisinin,sanığın izin süresi içerisinde 12.07.2005 tarihinde evlendiğinin anlaşılması nedeniyle müsnet suçun sübûtunun kabulü ile, Kanunun öngördüğü cezanın alt sınırından ceza tayini ile kanuni ve takdiri indirim maddelerinin de uygulanması suretiyle mahkûmiyetine hükmolunmasında bir isabetsizlik bulunmadığı görülmekle usûl, sübût, vasıf, takdir ve uygulama yönlerinden kanuna uygun bulunan hükmün onanmasına karar verilmiştir.
Tebliğnamede; Kıbrıstan Türkiyeye ulaşım ihtiyacı deniz ve hava yolu ile kısıtlı sayıda nakil vasıtasıyla sağlanabildiğinden, sanık kıtasını saat kaçta terkederse etsin, somut olayda olduğu gibi zorunlu olarak uçağın (veya geminin) kalkış saatini bekleyeceği, bu nedenle Kıbrıs ile Türkiye arasındaki ulaşımın özelliği nazara alınarak iznin başlangıç saatinin, sanığın kıtasını terkettiği kabul edilen saat olan 09.30 olarak kabulü hakkaniyete aykırı olup, sanığın bindiği uçağın saat kaçta kalktığının araştırılması, iznin başlangıç saatinin uçağın kalktığı saat olarak kabul edilmesi ve suç oluşur ise hesaplama buna göre yapılması gerektiği ileri sürülerek hükmün noksan soruşturma nedeniyle bozulması görüşü bildirilmiş ise de;
Sanığa Mersin-Eskişehir arası tanınan 2 gün yol süresine ilâve olarak verilen 2 gün ek yol süresi, Kıbrısa yapılan yolculuklardaki ulaşım güçlükleri nedeniyledir. Bu nedenle yol süresinin izin gibi düşünülmesi yanlış olup, yol süresi izin süresinin dışındadır. Sanık, 08.07.2005 günü saat 09.30da birliğinden ayrıldıktan sonra aynı gün saat 13.24de Ankaradan yurda giriş yapmış ve oradan da memleketi Eskişehir iline aynı gün ulaşma imkânına kavuşmuştur. Ayrıca sanık, 04.08.2005 günü saat 10.47de Mersinden Kıbrıs yönüne hareket etmiş ve kendi beyanına göre saat 13.30da Girne limanından giriş yapmış ise de, birliğine ancak gece saat 21.55 de katılmıştır. Bu nedenle Askeri mahkemece, sanığın 29.07.2005 günü saat: 09.30 - 04.08.2005 günü saat:10.47 tarihleri arasında izin tecavüzünde bulunduğu kabul edilerek mahkûmiyetine karar verilmesinde bir isabetsizlik ve noksan soruşturma bulunmadığı anlaşıldığından tebliğnamedeki görüşe iştirak edilmemiştir.
SONUÇ VE KARAR: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
Sanığın yerinde görülmeyen sebepsiz temyizinin 353 sayılı Kanunun 217/2 nci maddesi gereğince REDDİNE;
Usûl ve yasaya uygun bulunan mahkûmiyet hükmünün ONANMASINA;
Tebliğnameye aykırı olarak, 26.04.2006 tarihinde, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy